Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика

Читать на русском
Автор
37680
Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика

Оперативно про головне 10 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 199 днів. В ході контрнаступу війська ЗСУ, що почалося напередодні, здобули низку великих перемог на Харківському напрямку і змогли там просунутися більш ніж на 50 кілометрів углиб позицій ворога, попутно звільнивши десятки населених пунктів і викликавши паніку та істерику у російських пропагандистів. При цьому прогрес помітили навіть у НАТО, де повідомили про перелом у війні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Воїни 113-ї окремої бригади територіальної оборони звільнили Василенкове та Артемівку, що на Харківщині, повідомив Володимир Зеленський.

Жіноча збірна України виграла шість матчів з шести у відборі на Євроволей-2023!

22:00 Збройні сили України з початку вересня звільнили близько 2 тис. квадратних кілометрів території, повідомив у відеозверненні у суботу президент України Володимир Зеленський.

21:00 Увечері російські окупаційні війська обстріляли Холодногірський та Шевченківський райони Харкова, в результаті 1 мирний житель загинув, ще 3 поранені.

20:00 Підрозділи кількох дивізій ЗС рф не встигли втікти з Ізюму, і потрапили в оточення, пише журналіст Юрій Бутусов.

Жителі Лисичанська у соціальних мережах пишуть, що українські танки вже в місті.

19:00 У полон потрапив російський підполковник Артем Хелемендік із 18-мотострілецької дивізії.

18:00 Російська армія відступає з Вовчанська (Чугуївський район Харківської області), повідомляє окупаційна влада.

17:00 Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай натякнув на початок звільнення Лисичанська від російських окупантів.

16:00 Україна розгляне можливість відкриття квоти на експорт 100 тис. тонн вугілля до Польщі у вересні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

15:00 Армія росії втекла з Ізюма: підтверджують самі окупанти.

14:00 СБУ виклала фото з українськими спецназівцями у звільненому Куп'янську.

13:00 Виїзд чоловіків за кордон: Резніков пояснив необхідність обмежень.

12:00 У соцмережах пишуть про те, що ЗСУ вже в Ізюмі Харківської області, російські телеграмканали повідомили, що російські війська виходять з Лиману Донецької області. Інформація потребує перевірки.

Голова Харківської області Олег Синєгубов офіційно оголосив про звільнення Балаклії.

11:00 До Києва прибула голова МЗС Німеччини Анналена Бербок.

10:00 У Генштабі ЗСУ відзвітували про нові втрати російських окупантів в Україні. Плюс 350 "добрих росіян" за добу!

Втрати росіян в Україні 10 вересня
Втрати росіян в Україні 10 вересня

Тим часом мешканці Нової Каховки продовжують жити в окупації та сподіватися на швидке визволення. З чим саме доводиться стикатися городянам, розповіли у нашому докладному матеріалі.

09:00 Українським військовослужбовцям вдалося зайти до Куп'янська Харківської області. Бійці 1-го батальйону 92-ї механізованої бригади показали знімки з українським прапором біля будівлі міськради. Слава ЗСУ!

Куп'янськ звільнення 10 вересня
Українські захисники біля будівлі міськради Куп'янська

08:00 На Харківщині під час ракетного обстрілу смт Нова Водолага загинула жінка. Росіяни потрапили снарядом безпосередньо у її будинок.

Харківська область обстріл 10.09
Рятувальники розбирають завали будинку на Харківщині

Науковий співробітник інституту глобальної державної політики у Берліні Тобіас Шнайдер оцінив наступ ЗСУ у Харківській області. На його думку, це може спричинити справжній перелом російсько-української війни.

07:00 У мережі розповсюджують фото чергової знищеної російської бази. За деякими даними, це могло бути розташування ворожої армії у селищі Великий Бурлук Харківської області.

Великий Бурлук база росіян
Великий Бурлук на карті
Великий Бурлук на карті

Голова Інституту національної пам'яті України Антон Дробович назвав три головні відмінності українців та росіян. Серед них, звичайно ж, і непереборна любов до свободи.

У Генштабі ЗСУ заявили, що росіяни на Херсонщині вирішили підтримати армію за допомогою нового вливання "кадировців". Про те, як часто бійці з Чечні користуватимуться "тік-током" для виконання "бойових завдань", не уточнювалося.

06:00 Кілька нічних новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи звучали на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Харківщині. Над Дніпром, до речі, вдалося збити крилату ракету. Харків же під ранок знову почали обстрілювати із ракетно-зенітних комплексів;
  • на противагу цьому пані "Бавовна" завітала до окупантів у Мелітополі. Факт атаки російських позицій підтвердив мер міста Іван Федоров;
  • за попередніми даними ООН, жертвами війни серед цивільного населення стали 14 059 осіб. Цифри, звісно ж, приблизні, адже Україна ще офіційно не документувала події у Маріуполі та низці інших тимчасово окупованих населених пунктів;
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росія намагається використовувати енергетичний шантаж країн Заходу, бо армія рф втрачає сили і наполегливість у цій війні. Заходу, переконаний політик, варто об'єднатися перед викликом Кремля, щоб допомогти Україні вистояти перед окупаційною навалою.
  • військові потихеньку починають ділитися інформацією щодо контрнаступу ЗСУ на Харківщині. Операцію характеризують як вельми красиву і водночас зухвалу.

05:00 Зеленський відзначив державними нагородами ще майже 300 українських військових.

03:05 Над Дніпром збили ворожу ракету, у Харківській та Миколаївській областях було чути вибухи.

03:00 ЗСУ знищили за добу 75 окупантів, 5 танків Т-72; 2 гаубиці "Мста-Б"; 8 одиниць автобронетехніки, — ОК "Південь".

01:00 У Мелітополі чути вибухи та стрілянину.

00:00 Президент Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ у Харківській області звільнили понад 30 населених пунктів.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 7 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 196: ЗСУ наступають і на півдні, і на Харківщині".

Інформація за 8 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 197: важкі бої на Донбасі, ЗСУ розвивають наступ на Харківщині та півдні".

Про події 9 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 198: неймовірні успіхи ЗСУ на фронті, смерть королеви Великобританії"