Війна — день 434: атака БПЛА на Кремль, обстріл Херсона росіянами

Читать на русском
Автор
16758
Бої за Україну тривають 434 дні
Бої за Україну тривають 434 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 3 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 434 дні. Окупанти продовжують тиснути на Бахмут та Мар’їнку, проте з кожним днем їм все важче підтримувати темпи наступу. Останнім часом особливу увагу росіяни приділяють фортифікації Криму, проте в Україні не виключають, що повернути півострів вдасться взагалі без бою. Тим часом ЗСУ завершують підготовку до контрнаступу, проте українців попередили, що навіть якщо воно закінчиться повним успіхом, то війна на цьому не закінчиться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США не критикуватимуть удари по російській території, заявив держсекретар Ентоні Блінкен у відкритому онлайн-інтерв'ю газеті The Washington Post, коментуючи удар безпілотника по Кремлю.

22:00 У Херсоні знову зросла кількість загиблих внаслідок атак російських окупантів. Як повідомив Зеленський, станом на 21:09 на Херсонщині загинула 21 особа та ще 48 поранено.

20:00 Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре наголосив, що мир в Україні після завершення війни має бути створений на умовах Києва.

19:00 Російські окупанти розмістили військову техніку та вибухівку у турбінному відділенні енергоблоку №4 ЗАЕС, повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України з посиланням на Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

18:00 Внаслідок масованої атаки ворога в Херсоні та області загинули 16 людей, повідомляє Офіс генерального прокурора.

17:00 На Миколаївщині та Херсонщині силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування "Південь" знищено чотири російські безпілотні літальні апарати. З них 2 – ударні БпЛА "Ланцет", 1 БпЛА "Мерлін-ВР" та 1 БпЛА оперативно-тактичного рівня.

16:00 Україна заявляє про непричетність до атаки безпілотників за кремлем. Прессекретар Зеленського сказав, що у Києві нічого не знають про це.

15:00 Минулої ночі невідомі безпілотники долетіли до московського кремля та вибухнули на його території.

14:00 Українських військових тепер можуть демобілізувати, якщо хтось із їхніх близьких родичів загинув чи зник безвісти на війні. Під близькими родичами маються на увазі: чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра. Відповідний законопроект уже підтримала Верховна Рада.

13:00 Російські пропагандисти звинуватили Україну у підготовці провокацій у невизнаному Придністров'ї. Повідомляють вже про кілька тисяч українських військових, які нібито готуються до терактів.

12:00 Президент України Володимир Зеленський прибув із офіційним візитом до Фінляндії. Про це повідомляє місцеве видання yle.

Росіяни вдарили по Херсону — атака припала на будівлю гіпермаркету "Епіцентр". За даними МВС, є поранені та загиблі.

11:00 В Херсоні буде оголошено кількадобову комендантську годину. За даними очільника ОВА Олександра Прокудіна, заборона на вільне пересування містом триватиме із 20:00 5 травня до 6:00 8 травня. Всі ці 58 годин знаходитися на вулицях міста буде заборонено. Херсон також закриють для руху транспорту та його в'їзду-виїзду.

В ніч на 3 травня росіяни вдарили авіабомбами по селищу Свеса Сумської області. Ворог цілився по навчальному закладу та місцевому підприємству, атакувати вдалося лише другий об'єкт. Інформації про постраждалих не надходило.

В Україні нарешті офіційно заборонили запуск салютів та іншої піротехніки. Однак обмеження стосуватимуться не всіх.

Російська ФСБ заявила, що в окупованому Криму було зірвано підготовку замаху на вбивство кількох місцевих колаборантів. Звинувачення на адресу України та її спецслужб уже пролунали.

10:00 Як пише Bloomberg, країни Великої Сімки готують черговий пакет санкцій проти Москви. Цілком ймовірно, що введені обмеження дозволять прикрити всі лазівки, що існують для росіян.

Парад "бавовни" в рф триває — на Брянщині вночі вибухи чули поблизу військового аеродрому, а поблизу Пітера спалахнула пожежа присілку Гостилиці. Там теж знаходиться аеродром, причому найбільший у північно-західній частині росії.

9:00 Площа пожежі нафтобази в Краснодарському краї рф збільшилася до 1200 кв.м. Дим видно навіть із Кримського мосту.

Зобрали всю інформацію щодо наслідків нічної атаки росіян на мирні міста України. Розповідаємо, що трапилося в Дніпрі, Запоріжжі, Кропивницькому та Миколаївській області.

8:00 Генштаб ЗСУ розповів, якими були втрати окупаційної армії за минулу добу:

Втрати армії росії в Україні 03.05.2023
Втрати армії росії в Україні 03.05.2023

За ніч українські сили ППО змогли знищити 21 із 26 випущених росіянами "Шахедів". Так тримати!

7:00 Тим часом ранок для російських громадян став не надто добрим — у Краснодарському краї ще вночі спалахнуло одне із портових нафтосховищ. Сила загоряння така велика, що дим від пожежі видно за 15 кілометрів.

Російські окупанти не спиняють темпів наступу на сході України. Ворог продовжує наземні удари по лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна та на інших відрізках фронту. Попри це загарбникам не вдалося просунутися під Бахмутом, адже ЗСУ успішно контратакували. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 03.05.2023
Карта боїв на Донбасі 03.05.2023

Генштаб ЗСУ теж опублікував ранкове зведення щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • нинішня ніч була вельми неспокійною для жителів одразу кілька областей — ворог влаштував масовану атаку дронами. Так, вибухи чули щонайменше у Дніпрі, Запоріжжі, Києві та Херсоні. Частина гучних звуків була пов'язана із роботою засобів ППО;
  • експрем'єр Британії Борис Джонсон вважає твердження роспропаганди про майбутній вступ України до НАТО як провокацію для рф черговою вигадкою і "дурістю". На його думку, це питання важливо не знімати з порядку денного, адже путін вже показав, що може статися, коли країна на є частиною Альянсу;
  • на фронті в Україні може перебувати все ще до 300 тисяч ворожих солдатів;
  • Reuters повідомили про те, що вже сьогодні, 3 квітня, у Вашингтоні можуть оголосити черговий пакет військової допомоги Україні. Він коштуватиме 300 млн доларів. В його рамках ЗСУ, ймовірно, вперше отримають ракети малої дальності Hydra 70;
  • президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The Washington Post заявив, що не розмовляв із Пентагоном чи Білим домом про "витік документів" та назвав цю історію загалом "неприємною" та "невигідною";
  • "Вони [ЗСУ] можуть як вести наступ, так і тримати оборону. Їм належить виконати значну роботу з планування, координації тощо, якщо вони проводитимуть наступальну операцію, але до наступу і оборони вони готові", — очільник Об’єднаного комітету начштабів, генерал США Марк Міллі в інтерв'ю журналу Foreign Affairs.

3:00 За оцінками США, в Україні все ще залишаються близько 200 тисяч російських окупантів

1:00 У Києві серед ночі чули звуки роботи ППО

00:00 Зеленський анонсував новий потужний пакет санкцій проти росії, а також намір ліквідувати шляхи, якими росіяни ухиляються від уже введених обмежень.

З даними за 30 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 431: окупанти обстрілюють прифронтові міста, а ЗСУ завдають ударів по тилу

Про те, що відбувалося 1 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 432: ЗСУ тимчасово з початком контрнаступу, а окупанти обстрілюють мирні міста

Дізнатися про головні події 2 травня можна у публікації: Війна — день 433: окупанти все ще тиснуть на сході, але зазнають великих втрат і видихаються