Прихильники Трампа намагалися влаштувати держпереворот: що зараз відбувається у США

Читать на русском
Автор
17636
Прихильники Трампа намагалися влаштувати держпереворот: що зараз відбувається у США Новина оновлена 05 квітня 2023, 09:12

У середу, 6 січня, США раптово опинилися на порозі громадянської війни, — у Вашингтоні підбивали підсумки президентських виборів, що викликало бурхливі протести. Внаслідок голосування перемагав Джо Байден, і прихильники Дональда Трампа увірвалися до будівлі Капітолію, зірвали засідання сенату США.

У середу, 6 січня, США раптово опинилися на порозі громадянської війни, — у Вашингтоні підбивали підсумки президентських виборів, що викликало бурхливі протести.

В результаті голосування перемагав Джо Байден, і прихильники Дональда Трампа увірвалися до будівлі Капітолію, зірвали засідання сенату та Палати представників США.

10 січня 2021

04:07 Amazon збирається відключити Parler від свого хостингу в неділю, і той перестане працювати, якщо не знайде нового хостингу, пише BuzzFeed.

03:09 Apple слідом за Google прибрала програму Parler з App Store, — саме там висловлювався Трамп після блокування його облікових записів у Twitter, Instagram і Facebook.

9 січня 2021

22:58 З’явилися чутки про причетність Трампа до організації мітингу, який у результаті перейшов у захоплення Капітолію, — на акцію скликала організація "Women for America First" та низка інших, які прямо не пов’язані з президентом США, але, за деякими даними, контактували з його оточенням із питань планування заходу.

21:42 Джейкоб Ентоні Ченслі, який називає себе як QAnon Shaman, викликав фурор у бойовому розфарбуванні, при головному уборі зі шкіри ведмедя з рогами, і з голим торсом, — у такому вигляді він ходив по Капітолію з списом, на який прив’язав прапор США. Мало хто не бачив цих фото.

Але відомий образ не завжди буває на руку. Чоловік затриманий за звинуваченнями у хуліганстві, незаконному проникненні та участі у заворушеннях.

16:48 Лідер республіканців у Сенаті США Мітч МакКоннелл поширив серед своїх колег меморандум, в якому йшлося про те, що процес імпічменту може розпочатися не раніше 20 січня — коли обраний президент Джо Байден буде приведений до присяги.

10:57 Суперечки Трампа з Твіттером призвели до того, що соцмережа розглядає можливість запровадження обмежень для всіх політиків.

06:49 Федеральні прокурори відкрили деталі про деяких вже звинувачених у причетності до заворушень у Вашингтоні прихильників Трампа (яких лише 13).

Насамперед, у день штурму за квартал від будівлі Капітолію кілька годин стояв пікап, у якому були саморобні бомби, пістолет, гвинтівка M4 Carbine та боєприпаси до них. Авто простояло там кілька годин, перш ніж його помітили та обшукали у сутінках. Вся зброя була незареєстрованою, тому власник отримав додаткові звинувачення.

Також затримали чоловіка з автоматом та сотнями набоїв, який стверджував, що хоче вистрілити чи наїхати на спікера Палати представників Ненсі Пелосі.

06:39 11 січня мав набути чинності указ Трампа, який запроваджував жорсткі правила надання притулку в США, але рішенням суду його блокували.

05:23 Politico пише, що Трамп "втратив розум" через блокування Твіттера, зараз він "балістичний" і щосили намагається з’ясувати, які у нього є варіанти.

"Його улюблений мегафон пішов; ах, і президентство також", — коментують ситуацію у виданні.

4:30 CNN пише, що перед захопленням Капітолію в США Трамп і його повірений Руді Джуліані дзвонили сенаторам і вмовляли їх скасувати підрахунок голосів на виборах, — це стало відомо, оскільки вони переплутали один із номерів і зателефонували не тому сенатору.

Чи загрожує Трампу імпічмент через спробу держперевороту США? Аналіз та прогноз від Сергія Толстова

02:53 Справжня "судна ніч" — Трампа та його соратників масово блокують на всіх майданчиках після висловлювання до Твіттера.

02:14 Перед виступом Трампа на мітингу у день штурму Капітолію вся його родина щасливо сміялася, що зняв на відео Дональд-молодший.

00:52 Опитування Reuters/Ipsos показало, що 57% американців хочуть негайної відставки Трампа.

8 січня 2021

23:46 Білий дім проти імпічменту Трампа: "Політично вмотивований імпічмент президенту за 12 днів, що залишилися до його терміну, тільки послужить подальшому поділу нашої великої країни".

23:41 ФБР знайшло вже 13 винуватців заворушень у Капітолії, і розслідування продовжується. Зокрема, заарештували 60-річного Річарда Барнетта, героя знаменитих фото із кабінету спікера палати представників.

23:26 У понеділок, 11 січня, представлять законопроект про імпічмент, звинувачення Палати представників проти президента, складені 160 співавторами. Якщо за них проголосують у Палаті, їхню остаточну долю вирішить Сенат.

22:24 Байден виступив за повне розслідування порушення безпеки Капітолію. "Це група головорізів. Вони терористи, внутрішні терористи. Ідея про те, що тисячі людей можуть марширувати сходами Капітолію, бити вікна, виламувати двері, увірватися всередину... Ми повинні переконатися, що це ніколи не повториться".

22:16 Байден радий, що Трампа не буде на його інавгурації 20 січня. Але перш за все думає про коронавірус, вакцини, економіку, а не про імпічмент.

21:06 Серед протестувальників був депутат-республіканець штату Західна Вірджинія Деррік Еванс, йому звинуватили в заворушеннях.

20:56 Головний республіканець Кевін Маккарті: "Імпічмент президенту, який мав лише 12 днів до його терміну, тільки ще більше розділить нашу країну".

20:29 Твіттер назавжди заблокував Трампа — його обліковий запис мав 88,7 млн передплатників.

17:44 Трамп офіційно здався та заявив, що не прийде на інавгурацію Байдена. Він стане четвертим президентом історії США, який не відвідає інавгурацію свого наступника.

16:50 Конгресмен-демократ Джеймс Клайберн про перспективи залучення 25-ї поправки Конституції США проти Трампа: "Я вірю, що наступних шість-сім днів ми зможемо оголосити імпічмент, але не прибрати його".

16:09 Якщо віце-президент Майк Пенс та його колеги не усунуть Дональда Трампа з посади, то наступного тижня розпочнеться процедура імпічменту, каже помічниця спікера Палати представників Кетрін Кларк.

15:15 Мін’юст США шукає винуватців штурму Капітолію і не відкидає, що Трамп може бути притягнутий до відповідальності за підбурювання. Але ще незрозуміло, чи зможе він помилувати себе до кінця терміну на посаді президента.

10:59 Визнання Трампом перемоги Байдена розкололо США — прихильники чинного президента зрозуміли, що він не має плану, за яким йому все ж таки дістанеться перемога на виборах, пише репортер Бен Коллінс.

10:34 Хоча Твіттер вже розблокував акаунт Трампа, цікавий момент у тому, що він знайшов спосіб викрутитися після заморожування сторінок у соцмережах – почав писати прихильникам на приватному акаунті у новій соцмережі Parler.

09:31 У США йдуть у відставку глава поліції Капітолію Стівен Сунд, сержант зі зброї Сенату Майкл Стенджер, міністр освіти Бетсі ДеВос, міністр транспорту Елейн Чао, топ-чини Білого дому Тайлер Гудспід, Метью Поттінджер, Сара Метьюз, Стефані у Північній Ірландії Мік Малвані, адміністратори Федерального авіаційного управління, та багато інших. Деякі вже відійшли від обов’язків, інші ще деякий час їх виконуватимуть.

7:23 Чиновник Держдепу США розкритикував Трампа після протестів у Вашингтоні постами до Твіттера, і його звільнили.

06:57 У поліції повідомили, що офіцер Браян Д. Сікнік помер унаслідок отриманих під час захоплення Капітолію травм. Начальник поліції Стівен Сунд пішов у відставку напередодні.

05:36 За деякими даними, імпічмент можуть оголосити вже завтра.

03:12 Зібрали ще близько десятка голосів за відставку Трампа. Колишній глава адміністрації президента США Джон Келлі заявив, що також проголосував би за усунення, якби ще був на колишній посаді.

02:10 Дональд Трамп записав чергове відеозвернення.

00:42 Прес-секретар Білого дому Кейлі Макінані від імені всього Білого дому назвала насильство "огидним, поганим і протилежним американському звичаю".

00:41 Головний прокурор Вашингтона не виключає, що проти Трампа проводитиметься розслідування у зв’язку із заворушеннями в Капітолії.

7 січня 2021

23:50 Майже 60 демократичних членів Палати представників США підтримали резолюцію про імпічмент Трампа.

23:34 Колишня перша леді Мішель Обама: "Мільйони проголосували за людину, яка так явно хотіла спалити нашу демократію заради власного его".

21:30 Джо Байден назвав 6 грудня "одним із найпохмуріших днів в історії країни" та безпрецедентним нападом на демократію, що стався з вини Трампа. "Не смійте називати їх протестувальниками. Це був бунтуючий натовп, повстанці, внутрішні терористи", — каже він.

21:19 Спікер палати представників Ненсі Пелосі закликала віце-президента Майка Пенса застосувати 25 поправку, щоб усунути Трампа з посади. Якщо кабінет Трампа не намагатиметься його усунути, конгрес може організувати імпічмент, каже вона.

21:09 Байден вважає, що якби протестувальники були чорношкірими, поліцейські б так агресивно не поводилися з ними під час штурму Капітолію.

20:41 Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що з боку Трампа було "цілком неправильно постійно ставити під сумнів" підсумки виборів — раніше політик утримувався від критики президента США.

20:26 Біля будівлі Конгресу США зводять паркан заввишки сім футів (2,1 метра), щоб уникнути нового штурму. Огорожа простоїть щонайменше місяць.

Зміна влади у США: Байден запропонував кандидатів на топ-посади, а команда Трампа "зазнає втрат"

19:28 Начальник вашингтонської поліції на прес-конференції сказав, що із 68 заарештованих лише один був місцевим, решта приїжджі. Серед них 60 чоловіків та 8 жінок.

18:38 Співробітника поліції Капітолію, який вистрілив у жінку, усунули. За деякими даними, внаслідок заворушень постраждало понад 50 правоохоронців.

17:47 Марк Цукерберг продовжив блокування акаунтів Трампа в соцмережах. Він стверджує, що роками Трамп публікував провокаційні пости, і видалялися лише деякі з них, але тепер "ризики надто великі" і можна відійти від захисту свободи слова, щоб уникнути насильства при зміні влади в США.

17:00 У Вашингтоні настав ранок — у місті спокійно, Капітолій охороняє Нацгвардія.

13:58 Байден офіційно оголосив про висунення ключових кандидатур від Міністерства юстиції США, тоді як багато чиновників Білого дому йдуть у відставку. Серед них колишній голова адміністрації Мік Малвані, заступник радника з національної безпеки та голова адміністрації першої леді.

11:10 Трамп прокоментував рішення Конгресу та пообіцяв мирно передати владу:

10:43 Конгрес США визнав остаточну перемогу Байдена на виборах, Трамп не має права оскаржити рішення через суд.

06:24 Всього за підсумками протестів зафіксували чотирьох загиблих.

06:01 До 21 січня у Вашингтоні запроваджено комендантську годину та надзвичайний стан, оскільки "екстремісти, які підтримують президента Трампа, можуть продовжувати сіяти хаос".

03:10 Сенат продовжив засідання. Політики повернулися на свої робочі місця схвильованими та рішучими, один із сенаторів назвав прихильників Трампа "головорізами та бандитами". У залі пропонували відправити чинного президента у відставку відразу ж, ініціювавши Байдена. Але ця пропозиція не пройшла.

02:13 Заблокували сторінки Трампа у соцмережах, — Twitter, Instagram, Facebook заморозили його акаунти. Причина цього — його твердження, що заворушення викликало підкуп голосів на виборах президента США.

02:00 Натовп почав розходитись після прибуття Нацгвардії.

01:16 Померла ветеран ВПС США із 14-річним досвідом Ешлі Беббітт, яку поранили серед перших.

6 січня 2021

23:46 Частина протестуючих покинула будівлю Капітолію, усередині спецназ ФБР.

23:21 Джо Байден вперше прокоментував спробу держперевороту: "Дозвольте мені бути дуже зрозумілим: сцени хаосу в Капітолії не уявляють нас тими, хто ми є. Ми спостерігаємо невелику кількість екстремістів, відданих беззаконню. Це не інакодумство, це безлад. Це межує з заколотом. і має припинитися. Негайно".

23:11 Дональд Трамп наказав направити Нацгвардію (федералів) для придушення заворушень. Це виглядає навіть кумедно, оскільки федерали підкоряються президенту США (поки що Трампу), а без них місцева поліція не змогла впоратися з протестувальниками (прихильниками того ж Трампа).

23:10 Віце-президент Майк Пенс прокоментував заворушення: "Насильство і руйнування, що відбуваються в Капітолії США, мають припинитися і припинитися зараз. Усі учасники повинні поважати співробітників правоохоронних органів і негайно залишити будівлю.

Мирний протест — право кожного американця, але ми не допустимо нападу на наш Капітолій, і причетні до нього будуть притягнуті до відповідальності за всією суворістю закону".

Спікер Палати представників та мер Вашингтона закликали Пентагон направити Нацгвардію для зачистки Капітолію, але їм відповіли відмовою.

Поліцейські зі зброєю наказують протестувальникам піти з Конгресу, чиновникам усередині будівлі роздали протигази, і попередньо внаслідок стрілянини вже постраждала одна дівчина.

Дивіться на фото та відео, що там зараз відбувається:

Зауважимо, що президент США Дональд Трамп, що діє поки що, відреагував на жорсткі протести, закликавши зберігати спокій.