Війна — день 85: росіяни продовжують тиснути на Донбасі, але отримують по зубах від ЗСУ

Читать на русском
Автор
5026
Обстріли мирних міст України не вщухають
Обстріли мирних міст України не вщухають. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 19 травня

В Україні розпочався 85-й день протистояння російським окупантам. Найгарячішим відрізком фронту залишається частково окупований росіянами Донбас. Як свідчать свіжі карти боїв, загарбники сподіваються атакувати Донеччину та Луганщину одразу з кількох сторін, а також планують просунутися у бік Запоріжжя. Однак, плани окупантів розбиваються після зустрічі зі Збройними силами України — наші воїни встигають не тільки контратакувати, але й звільняють від ворожої армії українські населені пункти. Тим часом від Росії відмовляються навіть її союзники, заявивши про наміри відбудовувати Україну після війни. А у Молдові тим часом зажадали виведення російських військ.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 19 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили за день 14 атак ворога. На двох локаціях продовжуються бої.

Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 8 танків;
  • 14 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 6 одиниць автомобільної техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат на кшталт Орлан-10.

22:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен санкціонував виділення 100 мільйонів доларів додаткової військової допомоги Україні.

21:00 Україна у квітні повернулася до негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами: за даними Держмитслужби, імпорт у квітні збільшився порівняно з березнем приблизно на 63,3% – до $2,87 млрд, тоді як експорт лише на 0,8% – до $2,67 млрд.

Одна людина загинула і троє зазнали поранень у Горському внаслідок обстрілу російськими окупантами, повідомив голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай.

20:00 Конгрес США схвалив надання Україні допомоги на 40 мільярдів доларів.

19:00 Велика Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму 1,3 млрд. фунтів стерлінгів. За словами Бориса Джонсона, у першій партії озброєння будуть БПЛА, протикорабельні ракети та далекобійна артилерія.

18:00 Щоденна мапа боїв в Україні від міноборони Великої Британії.

17:00 В Україні хочуть відбирати авто у п'яних водіїв та передавати машини армії.

16:00 У Києві продовжився суд над 21-річним російським військовим Вадимом Шишімаріном, який 28 лютого на Сумщині застрелив мирного українця. Солдат зізнався, що отримав наказ стріляти від прапорщика та ще однієї людини, з якою вони разом втікали автомобілем. "Я не хотів його вбивати. Я вистрілив, щоб від мене відстали", — сказав Шишімарін у суді.

15:00 Найгарячіші бої ще попереду: у США прогнозують закінчення війни восени.

СБУ затримала брата Царьова — родич колишнього нардепа-зрадника намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області.

14:00 Ядерна війна стане менш імовірною, якщо Україна стане повноцінним учасником НАТО. На думку посла України в Німеччині Андрія Мельника, факт приналежності української держави до Альянсу зупинить путіна від "натискання на червону кнопку".

13:00 У Зеленського пояснили причини продовження воєнного стану одразу на три місяці.

12:00 Путіну потрібна вся Україна, але у найближчий місяць-півтора все кардинально зміниться – інтерв'ю Зоряна Шкіряка "Телеграфу".

11:00 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що вже не йдеться про припинення війни на умовах виведення російських військ до кордонів, які були на 24 лютого, Буча та Маріуполь стали точками неповернення.

Тим часом путін почав "прибирати" генералів за провали в Україні, повідомляє британська розвідка.

09:00 Втрати окупантів в Україні на 19 травня:

Втрати росії в Україні 19.05.2022

08:00 Вночі окупанти різко посилили обстріли під Кривим Рогом на Дніпропетровщині, били по Великій Костромці з "Градів" та "Ураганів". Пошкоджено або зруйновано близько 10 будинків, людей не зачепило, — їх встигли евакуювати. Частково перебили постачання газу та світла.

Наслідки удару по Великій Костромці під Кривим Рогом в ніч на 19 травня
Наслідки удару по Великій Костромці під Кривим Рогом в ніч на 19 травня

Також за минулу добу сильно постраждав Сєвєродонецьк на Луганщині, є жертви, область знеструмлена.

Наслідки обстрілів Луганської області 18 травня
Наслідки обстрілів Луганської області 18 травня
Наслідки обстрілів Луганської області 18 травня
Наслідки обстрілів Луганської області 18 травня

07:00 Росіяни намагалися проводити штурмові дії за низкою напрямків, але вони ніде не мали успіху, повідомляє Генштаб ЗСУ.

06:00 Карти бойових дій на сьогодні виглядають так:

Карта бойових дій Україна 19.05.2022

5:00 Арестович каже, що росіяни чіпляються за острів Зміїний, оскільки розгортання систем ППО дозволить забезпечити прикриття для можливої десантної операції в Одесу або для виходу до Придністров'я. Втім, він вважає, що обидві ці ідеї виглядають як "божевілля"

3:00 У небі над Харківською областю вдень 18 травня було збито новітній російський винищувач Су-34. Пілотам вдалося катапультуватися

1:00 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович вважає, що війна в Україні затягнеться.

"Мені цілком зрозуміло, що до осені ця війна навряд чи закінчиться", — заявив він.

Нагадаємо, що головні події за 16 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 82: росіяни відступають на одному з фронтів, але бомблять Азовсталь".

Про ситуацію в країні за 17 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 83: обмін бійців "Азовсталі" та жорстокі бої на Донбасі".

А інформація за 18 травня викладена у трансляції: "Війна — день 84: війська рф перейшли в оборону майже по всьому фронту, але продовжують штурмувати Донбас".