Війна — день 92: ситуація на Донбасі погіршується, Україна готується до тяжкого місяця

Читать на русском
Автор
35365
Тотальна війна Росії проти України триває вже 92 дні
Тотальна війна Росії проти України триває вже 92 дні

Оперативно про головне за 26 травня

В Україні розпочався 92-й день з початку повномасштабного російського вторгнення. Попри те, що окупанти зазнали тяжких втрат, вони все одно продовжують намагатися наступати на Донбасі. За словами радника голови ОПУ Олексія Арестовича, ситуація там погіршується, а росіяни змогли досягти тактичної переваги, яка загрожує перетворитися на оперативну. При цьому він прогнозує, що на українців попереду чекає важкий місяць, під час якого з фронту надходитимуть новини про тяжкі втрати, оточення та відхід з певних позицій. Не менш тривожні повідомлення надійшли і з ООН, де висловили думку, що ризик застосування ядерної зброї знову став реальним.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні новини, які відбулися в Україні та світі 26 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили на Донбасі за день 12 атак ворога. Минулої доби військовослужбовці угруповання ООС знищили:

  • 1 танк;
  • 5 артилерійських систем;
  • 5 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 5 ворожих автомобілів.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52, крилату ракету та безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

Водночас за день окупанти обстріляли близько 50 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 60 цивільних об'єктів.

22:00 Кількість жертв сьогоднішнього обстрілу Харкова зросла до 8, ще 17 людей поранені.

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За день воїни знищили:

  • особового складу – 87;
  • БМП – 5;
  • артилерійських систем – 3;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 3;
  • вертольотів – 1;
  • БПЛА – 1.

21:00 Майже по всій Україні оголошено повітряну тривогу. На Київщині чути вибухи, ймовірно, внаслідок роботи ППО. Також про звуки вибухів повідомляють у Харкові.

За день росіяни вбили ще 4 мирних мешканців Донбасу: 2 у Мар'їнці, 1 у Лимані та 1 у Зорі. Також сьогодні вдалося уточнити інформацію про 1 загиблого та 1 поранену в Діброві.

20:00 У Зеленського озвучили приблизні терміни повернення півдня України.

19:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ. Ворог має часткові успіхи на Донбасі.

18:00 олександр лукашенко розпорядився створити оперативне командування Збройних сил Білорусії на українському напрямку.

17:00 Відправляли 16 гелікоптерів: стали відомі деталі унікальної операції для допомоги "Азовсталі".

16:00 Російські окупанти відновили обстріл Харкова. Наразі вже відомо про кількох загиблих жителів міста.

15:00 В Ірані готові взяти на себе організацію переговорів між українською та російською делегаціями, які обговорюють закінчення повномасштабної війни. З такою заявою виступив міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян.

14:00 У путіна відреагували на гучну пропозицію Кісінджера для України "піти на поступки". За словами пєскова, Україні потрібно "прийняти вимоги росії та усвідомити ситуацію, що склалася де-факто".

13:00 У Європі "прокололися" з санкціями проти Центробанку рф — ЄС вдалося заморозити спільними зусиллями лише 24,5 млрд доларів доходів фінустанови. Це менше десятої частини від загальної суми санкцій

12:00 Ватажок бойовиків на Донбасі деніс пушилін заявив, що на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі нібито знайшли українських бійців, які переховувалися або відстали під час здачі в полон. Поки що стовідсоткової впевненості, що бомбосховища меткомбінату повністю "зачищені", начебто немає.

А тим часом окупанти розкручують новий пропагандистський образ — не бабусю з червоним прапором, а хлопчика Альошу.

11:00 росія провалила операції елітних військ в Україні: названо три головні поразки.

10:00 Країни НАТО "нишком" домовилися не постачати Україні важке озброєння — DPA.

09:00 Бандити, знущання та горілка замість води: у Херсоні розповіли про жахи окупації.

8:00 росія не лише вбиває українців – вона їх намагається колонізувати, вивозячи дітей та дорослих на свою територію. Мова про 1,4 млн людей.

7:00 Російські окупанти продовжують наступ на сході, намагаючись створити "котли". На півдні атакували в бік Кривого Рогу. Оновлені карти бойових дій в Україні показують, що наступ ворога тримають на кількох напрямках. Загальна карта на ранок виглядає ось так.

Карта бойових дій в Україні на 26.05.2022
Карта бойових дій в Україні на 26 травня

Тим часом Генштаб звітує про атаки ворога на Миколаївському та Криворізькому напрямках та застосування засобів РЕБ, авіації та артилерії на Донбасі.

Зведення Генштабу ЗСУ
Зведення Генштабу ЗСУ
Зведення Генштабу ЗСУ
Зведення Генштабу ЗСУ

5:00 Ізраїль не дозволив на запит США передати Україні протитанкові ракети Spike, які виробляються за ліцензією в Німеччині.

3:00 Журналіст Юрій Бутусов, який перебуває на Донбасі, розповів про бої біля Бахмута. За його словами, росіяни наступають повільно, але мають перевагу у засобах ураження та кількості боєприпасів.

1:00 Частина країн Євросоюзу продовжує наполягати на припиненні вогню між росією та Україною та поновленні мирних переговорів. Серед них Італія, Угорщина та Кіпр.

Нагадаємо, що інформація за 23 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 89: окупанти намагаються взяти Сєверодонецьк, зазнаючи суттєвих втрат".

Головні події за 24 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 90: три місяці Україна за допомогою десятків країн світу відбиває російську навалу".

А з новинами за 25 травня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 91: росіяни сильно тиснуть на Донбасі, не зважаючи на втрати".