Війна — день 167: поставки зброї Україні та вибухи в окупованому Криму

Читать на русском
Автор
16075
Війна в Україні — день 167-й
Війна в Україні — день 167-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 9 серпня

Вже 167 днів російські окупанти здійснюють повномасштабне вторгнення в Україну. Продовжуються ракетні обстріли міст України, проте минулої доби успіхів вони на цій ниві не досягли — всі випущені ними ракети були збиті ЗСУ. росія на різних "фронтах" шантажує Захід питаннями ядерної безпеки. Так, МЗС росії заявило про намір вивести з-під інспекційної діяльності свої ядерні об’єкти. Також москва заявляє про небезпеку для захопленої Запорізької атомної станції, яку її ж війська й обстрілюють. Тим часом Захід продовжує надавати Україні допомогу озброєнням та фінансуванням для нього: країни-члени формату "Рамштайн" на новій зустрічі обговорять питання довгострокового фінансування зброї для України, а США вже ухвалили рішення про виділення чергового пакету військової допомоги Україні в розмірі мільярд доларів.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися 9 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Ситуація на Запорізькій АЕС: росія взялася за новий підступний план.

22:00 Джо Байден підписав протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО.

21:00 росія націлилася на окупацію ще однієї області України: зроблено заяву.

20:00 Представники російської пропаганди навперебій почали тиражувати версію, що Україна не має жодного відношення до вибухів на аеродромі "Саки" біля Новофедорівки, який захопили російські військові. Вони наполягають на версії, що "бавовна" сталася самостійно.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

І трошки про Новофедорівку.

18:00 Вибухи у Новофедорівці: з'явилася реакція влади України.

17:00 В окупованому Криму вибухи в районі військового аеропорту росіян у Новофедорівці.

16:00 США поки що не надсилатимуть Україні нові HIMARS: названо причину.

15:00 Російська нафтова компанія "Транснефть" заявила, що Україна припинила транзит російської нафти через нафтопровід "Дружба" до Угорщини, Чехії та Словаччини через санкції, які унеможливили оплату послуг транзиту.

Україна повернула шляхом обміну ще 17 тіл загиблих військових.

Тим часом у лікарні помер один із постраждалих при вчорашньому ракетному ударі по Уманщині — другий постраждалий у стабільному стані середньої тяжкості.

13:10 Білорусь розпочала спільні з рф військові навчання на кордоні з Україною.

пєсков заявив, що у разі появи в Україні заводу "Байракторів", його буде "демілітаризовано".

Крім того, цілий шквал реакцій росіян з'явився на заклик Зеленського заборонити громадянам рф в'їзд до інших країн:

  • медведєв назвав президента України "головним клоуном" країни та порівняв його з Гітлером;
  • пєсков заявив, що такі заяви звучали з Європи 80 років тому і вони позбавлені здорового глузду;
  • аксьонов назвав Зеленського "розпалювачем війни".

У Білгороді тим часом вибухи і працює ППО:

11:55 Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк дав інтерв'ю "ВВС-Україна". Зібрали ключові тези:

  • росія тягне час розмовами про переговори, щоб стягнути більше сил та озброєння в Україну;
  • прямо зараз прямі переговори Зеленського та путіна абсолютно неактуальні, але якщо путін буде присутній на саміті G20 восени в Індонезії, можливо розглянуть питання участі в ньому і Зеленського;
  • на сьогодні між Кремлем та Банковою залишилися канали зв'язку лише з питань обміну полоненими та тілами загиблих;
  • переговорна позиція України проста, — повернення всіх окупованих територій, включаючи Крим, оскільки поки під контролем рф залишається хоч частина української землі, провокації не припиняться;
  • Україна воює за цінності і результат цієї війни визначить хід розвитку людства на найближчі 50 років;
  • якщо росія програє, то на 15-20 років зникне з глобального ринку, а разом з нею зникнуть усі нацисти та терористи по всьому світу, яких вона фінансує;
  • визнання росії країною-терористом, — одна з ключових потреб України на сьогодні, це вдарить по бізнесу в рф;
  • росія пішла на зернові угоди, оскільки на неї почали тиснути умовно дружні країни Африки та Близького Сходу;
  • застосування слова "референдум" до Херсона, Мелітополя, Донецька, Луганська та Криму, — нонсенс; те, що відбувається там, — окупація та військовий злочин;
  • втрати українських військових на фронті впали до 30-50 осіб на день.

10:25 Захід має ввести санкції проти всіх росіян та закрити для них кордони на в'їзд, а Україна поверне собі всі території, як тільки отримає достатньо зброї, — Зеленський в інтерв'ю The Washington Post.

Сьогодні набув чинності Надзвичайний план Євросоюзу щодо скорочення споживання природного газу.

Загалом лише близько 10% мешканців Мелітополя на тлі загроз висловлюють бажання "приєднатися" до росії, — мер Іван Федоров.

09:10 Шахти Луганщини опинилися на межі зачинення через тотальну мобілізацію чоловічого населення області, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 09.08.2022

08:20 Вночі по Нікополю близько 120 разів ударили "Градами", постраждали підприємства, фото руйнувань вражають.

Також мінімум чотири вибухи вночі чули у Харкові, попередньо без постраждалих. Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов зняв на відео момент двох із них:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • Україна активно готує Кримську платформу на 23 серпня, і щодня отримує підтвердження від країн-партнерів про участь у цьому форумі, — Кулеба;
  • Україна отримає зенітні ракетні комплекси NASAMS малої і середньої дальності протягом декількох місяців, — заступник Міністра оборони США з політичних питань Колін Кол;
  • якщо дати рф цькувати Україну, почнеться "сезон полювання" не лише в Європі, а й у всьому світі, — Блінкен;
  • за співпрацю з російськими загарбниками розпочато понад 1100 кримінальних проваджень, повідомили про підозру в колабораціонізмі вже 193 особам, — Єнін;
  • в Херсоні росіяни захопили редакцію відомої місцевої газети "Маяк" та почали випускати свою власну версію видання;
  • минулі два дні в мережі тиражували заяву нібито російського генерала, мовляв Запорізька АЕС "стане російською або перетвориться на випалену пустелю", — ми не стали її публікувати, бо вона з самого початку була неофіційною та схожою на фейк; зараз експерти американського Інституту вивчення війни заявили, що метою цього фейку могло бути відволікання суспільства від реальних ризиків катастрофи на ЗАЕС.

5:00 Нікополь зазнав обстрілу. За даними голови районної військової адміністрації Євгена Євтушенка, окупанти запустили дві повні касети з РСЗВ, але обійшлося без потерпілих.

3:00 Окупанти в ніч проти 9 серпня знову обстріляли Харків. У місцевих телеграм-каналах повідомляють, що у місті було чути два вибухи і за містом ще два.

1:00 У Пентагоні оцінили втрати російських окупантів в Україні на рівні від 70 до 80 тисяч солдатів. Ця оцінка включає як убитих, так і поранених в ході боїв.

00:00 Росіяни з артилерії 130 разів обстріляли 8 громад Сумської області минулого понеділка, є загибла, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Що сталося 6 серпня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 164: битва за Донбас, ядерний терор Росії" .

А дані за 7 серпня доступні у матеріалі: "Війна — день 165: росіяни вдарили ракетами по містах заходу та центру України".

Інформацію за 8 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 166: окупанти готують "референдуми" та тероризують Запорізьку АЕС".