Війна — день 177: хіт-парад "бавовни" та бої на Донбасі

Читать на русском
Автор
7879
Війна в Україні — день 177
Війна в Україні — день 177

Оперативно про головне 19 серпня

Протягом 177 днів українські сили оборони борються із російськими окупантами за незалежність країни. Загарбники продовжують штурмувати позиції ЗСУ на Донеччині, а на півдні України росіяни готуються до оборони. Напередодні на окупованих територіях України та в рф відбувся хіт-парад "бавовни". Вибухи сталися в Керчі, на аеродромі Бельбек поблизу Севастополя, а також у Білгородській області рф, де на складі окупантів годинами детонували снаряди. На політичному фронті президент України Володимир Зеленський провів зустрічі у Львові з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, які відбулися 19 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Радник голови ОПУ Михайло Подоляк натякнув на те, хто стоїть за вибухами у Криму.

22:00 Після вибухів у Євпаторії у мережі з'явилася інформація про те, що ППО окупантів працює у Севастополі.

21:00 Білий дім заявив, що Зеленський має взяти участь у саміті Великої двадцятки на Балі, якщо туди приїде путін, пише Вloomberg.

"Як публічно заявив сам президент Байден, він не думає, що президент путін має бути присутнім на G-20, оскільки він веде війну проти України", — йдеться у заяві Ради національної безпеки Білого дому. Але якщо путін справді приїде, у Білому домі вважають, що Зеленський теж має взяти участь.

20:00 США обіцяють Україні зброю, яка багато що змінить — а поки що озвучено новий пакет допомоги.

19:00 Макрон знову зідзвонився з путіним. Обидва висловилися за якнайшвидше направлення на Запорізьку АЕС місії МАГАТЕ, повідомили у кремлі. путін також сказав Макрону, що він готовий переглянути попередню вимогу про те, щоб МАГАТЕ приїхало на Запорізьку АЕС через контрольовану рф територію, Макрон попросив місію проїхати через територію, контрольовану українськими військовими.

18:00 Серія вибухів на військовому аеродромі в Новофедорівці не просто спалила кілька літаків, вона знищила понад половину бойових бортів морської авіації Чорноморського флоту Росії. Про це заявив неназваний представник західної розвідки, який прокоментував ситуацію в Україні.

Він також зазначив, що на Заході вважають недавні вибухи у прикордонних з Україною регіонах росії, таких як Білгородська область, успішними атаками ЗСУ на тилові позиції ворога. При цьому такі позиції називають законними цілями України, які не загрожують територіальній цілісності рф.

17:00 Навіщо Україні свій супутник? Притула по пунктах роз'яснив суть угоди.

16:00 Лукашенко заявив, що не планує нападати на Україну чи бомбардувати нашу територію зі своєю. "Немає у мене жодного бажання, щоб ваші та мої діти воювали. В ім'я чого? Нам треба втихомиритися", — сказав білоруський диктатор.

15:00 Суркіс, Хомутинник та інші: ЗМІ назвали поіменно батальйон "Монако", який поіменно біг до Європи.

14:00 У Запоріжжі пролунали численні вибухи. Місцева влада повідомила про результативну роботу української ППО.

13:00 Президент Туреччини Ердоган заявив, що дійсно запросив Зеленського провести зустріч із російським диктатором володимиром путіним у Туреччині.

Тим часом Подоляк пояснює, чому переговори з росією зараз позбавлені сенсу: "Це гра в російську рулетку з повним барабаном і фатальним результатом для всіх. Продовження війни, терору та кримінального шантажу. Ключові параметри переговорного процесу озвучив Зеленський. Головна умова — виведення всіх окупаційних російських військ із українських територій".

11:45 Російські окупанти сьогодні, 19 серня, озвучили вимогу до керівництва ЗАЕС обмежити допуск персоналу на станцію, — є інформація, що російські окупаційні сили найближчим часом планують зупинити працюючі енергоблоки та відключити їх від ліній зв‘язку видачі потужності в українську енергосистему.

Раніше військовий експерт Олег Жданов стверджував, що якщо погасять 5 та 6 енергоблоки ЗАЕС, то вся станція перестане бути джерелом електроенергії, Україна її втратить.

10:25 фсб намагалася встановити жучки в кулуарах Верховної Ради — для цього завербували працівника підрозділу забезпечення Управління справами Апарату ВР, заявили в СБУ.

Тим часом в Краснодарі фсб затримала так званого "агента СБУ".

09:10 За минулу добу росія втратила одразу 400 людей і 69 одиниць автомобільної техніки та цистерн з ПММ в Україні.

Втрати росії в Україні 19.08.2022
Втрати росії в Україні 19.08.2022

08:45 Офіційно про обстріли Миколаєва: 18 серпня в місті були атаковані об’єкти портової інфраструктури, а близько 04:00 19 серпня три ракети С-300 влучилли в ЧНУ імені П. Могили, в іншому районі також пошкоджено підприємство. Є один постраждалий.

08:25 Після ударів по гуртожитках 19 серпня в Харкові оголосили Днем жалоби за загиблими.

Офіційно про наслідки обстрілу Харкова цієї ночі: у Київському районі зруйновано будівлю одного із закладів вищої освіти, в Основ'янському — будівлю цивільного підприємства, у Немишлянському – ракети влучили в 2 приватних будинки. Станом на зараз відомо про 1 загиблу жінку, вона була охоронцем в закладі освіти.

Вночі ворог знову обстріляв Могилянку у Миколаєві (позавчора був перший удар по ній), також сильно постраждали освітні заклади Краматорська.

Наслідки обстрілу ЧНУ ім. П. Могили в Миколаєві
Наслідки обстрілу ЧНУ ім. П. Могили в Миколаєві

Також вночі росіяни обстріляли Криворізький, Синельниківський та Нікопольський райони Дніпропетровщини. Постраждали житлові будинки, газогін, лінії електропередач, магазини, ліцей, банк, автобусна зупинка. В Апостолівській громаді загинув 36-річний чоловік, у Межівській громаді був поранений 12-річний хлопчик.

06:50 Кілька важливих новин на ранок:

  • вчора російські військові вперше з 6 липня не заявили про захоплення якихось територій України;
  • путін та Сі Цзіньпін планують очно брати участь у саміті G20 в Індонезії, — це може значити, що й Зеленський розгляне можливість візиту туди;
  • Адміністрація Байдена готує додаткову військову допомогу Україні на суму близько 800 млн доларів і може оголосити про це вже сьогодні;
  • оксамитовий сезон в Криму цього року буде яскравим, — пообіцяв Михайло Подоляк.

05:30 У Харкові пролунали вибухи, оголошено повітряну тривогу.

05:00 У Миколаєві пролунали потужні вибухи.

03:13 Окупанти б'ють із ствольної артилерії по центру Нікополя.

02:00 США готують новий пакет військової допомоги Україні на 800 млн. доларів.

00:00 Зупинка всіх енергоблоків Запорізької АЕС та втрата всіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження, пошкодження активної зони реакторної установки та виходу радіоактивних речовин, попереджає Державна інспекція ядерного регулювання України.

Дані за 16 серпня доступні у статті: "Війна — день 174: "бавовна" в Криму та загроза ракетних ударів з Білорусі".

Інформацію про те, що відбувалося 17 серпня, можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 175: окупанти тиснуть на сході, а ЗСУ розносять російські бази в тилах".

Нагадаємо, про те, що відбувалося 18 серпня, можна прочитати в матеріалі: "Війна — день 176: росіяни тиснуть на Донбасі й продовжують "утюжити" мирні міста ракетами".