Війна — день 211: ЗСУ б’ють окупантів на фронті, визволення героїв Азовсталі

Читать на русском
Автор
34310
Війна в Україні — день 211
Війна в Україні — день 211. Фото Телеграф

Оперативно про головне 22 вересня

Майже 7 місяців рф веде повномасштабне вторгнення в Україну. Окупанти продовжують атаки на Донеччині, зокрема на Бахмут, а українська армія наступає в районі Лимана. На півдні країни ЗСУ завдали потужних ударів по загарбниках у Новій Каховці (Херсонська область). На політичному фронті президент рф владимир путін зробив серію гучних заяв, зокрема оголосив про часткову мобілізацію. Після цього по всій росії почалися акції протесту, які, втім, легко придушувалися силовиками. Крім того, президент США Джо Байден відповів главі кремля на ядерні погрози. Напередодні з російського полону було звільнено героїв Азовсталі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Вибухи чути у тимчасово окупованому росіянами Херсоні, повідомляють місцеві телеграм-канали.

Після виявлення місць поховань у Ізюмі Франція відправить до України групу слідчих, повідомила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

22:00 Російські окупаційні війська знову обстріляли Куп'янськ Харківської області, повідомили у пресслужбі обласної військової адміністрації.

"У Куп'янську поранено двох семирічних дітей, стан середній. У них осколкові поранення, вибухові травми. Також госпіталізована жінка 72 років, її стан тяжкий. Поранення отримані під час обстрілу", — сказали в пресслужбі.

21:00 П'ятеро звільнених напередодні з російського полону українських командирів будуть у Туреччині "певний проміжок часу", повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

20:00 Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Серед іншого, учасники засідання приділили особливу увагу крокам реагування на нові виклики, пов’язані з оголошенням країною-агресором мобілізації та підготовкою псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

19:00 Можливий новий наступ росіян: у ГУР назвали терміни.

18:00 Окупанти знову вдарили ракетами по критичній інфраструктурі Харківщини.

17:00 Чи вплине рішення путіна на мобілізацію в Україні: в Офісі президента відповіли.

16:00 Зеленський на першому місці, Залужний — на четвертому: українці розповіли про свої симпатії.

15:00 За секретним пунктом указу путіна в росії можуть призвати мільйон людей, а не 300 тисяч, — дізналися росЗМІ.

14:30 На пункті пропуску в Василівці окупанти не пропускають на підконтрольну Україні територію Запорізької області чоловіків віком з 18 до 35 років.

Тим часом у Москві призовникам виплачуватимуть по 50 тисяч рублів, а в Криму — по 200 тисяч рублів. Самі йти воювати схоже не хочуть.

13:30 Ватажок "днр" деніс пушилін заявив, що в рамках обміну росія повернула 55 військових та 1 цивільного, — можливо, йдеться про Віктора Медведчука.

Прес-секретар президента росії дмитро пєсков відмовився коментувати, чи був обміняний Медведчук. Також він заявив, що навіть після оголошення часткової мобілізації в Україні триває "спецоперація", а не війна.

12:00 У міноборони росії вперше офіційно заявили, що в рамках обміну повернули 55 військових армії рф, а також бойовиків "днр" і "лнр".

На всій території України, окрім Криму, повітряна тривога.

10:00 У прикордонних Білгородській та Курській областях росії продовжили дію "жовтого" рівня терористичної загрози до 7 жовтня.

Неподалік с. Гракове Чугуївського району під час проведення ремонтних робіт підірвалися на міні 2 співробітників "Харківобленерго" та 1 співробіник ДСНС. На жаль, 1 з них загинув, 2 госпіталізовані з пораненнями.

Втрати росії в Україні починають зростати:

Втрати росії в Україні 22.09.2022
Втрати росії в Україні 22.09.2022

09:00 По Запоріжжю та передмістю вдарили одразу дев'ять ракет, серед іншого частково зруйновано готель у центральному парку, під завалами є люди. Також влучили у електропідстанцію та телевежу, — є проблеми зі світлом та зв'язком.

Попередньо загинула одна людина, ще п'ятеро постраждали.

08:30 Внаслідок ранкових вибухів у Запоріжжі постраждала цивільна інфраструктура, у деяких районах нема світла.

Вночі Миколаїв зазнав потужних обстрілів. Під удар потрапили різні райони міста. Постраждали житлові будинки та заклади цивільної інфраструктури. Наслідки встановлюються, повідомляє мер міста Сєнкевич.

Дніпропетровщина: вночі обстріляли Нікопольський район з "Градів", пошкодили багато житлотвих будинків, лікарні, школу, музей, ринок, газопровід та лінію електропередач, загинув чоловік; у Кривому Розі дрон-камікадзе атакував двоповерхівку.

07:30 У Запоріжжі чули вибухи, — влада офіційно підтвердила удар. Також є інформація про вибух під Дніпром, перевіряємо.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • за протести проти мобілізації в рф затримали щонайменше 1386 осіб, у відділках їм видавали повістки;
  • на кордоні рф з Грузією затор, — росіяни тікають;
  • через істерію росіян у зв'язку з мобілізацією підвищився ризик ракетних атак і обстрілів прифронтових територій, — ОК "Південь";
  • на окупованій території Запорізької та Херсонської області можуть почати "полювати" за чоловіками призовного віку;
  • більш того, окупанти Запорізької області нахабно заявили, що українські військові мають негайно покинути вільні райони регіону, інакше росіяни вважатимуть їх окупантами;
  • Зеленський запропонував Генасамблеї ООН створити спеціальний трибунал для росії як приклад для інших "потенційних" агресорів;
  • міністри закордонних справ ЄС домовилися підготувати нові санкції проти росії і збільшити постачання зброї Україні, — Reuters.

5:00 Мер Мелітополя Іван Федоров закликав чоловіків негайно залишити окуповане місто, поки що є така можливість. За його словами, окупанти найбільш жорстко проводитимуть мобілізацію саме на окупованих територіях.

3:00 Окупанти продовжують зазнавати втрат на півдні України. Так за добу там було ліквідовано 41 російського солдата, 4 танки, 12 одиниць іншої техніки, а також ЗРК "Бук М2/3"

01:00 В рамках обміну військовополоненими з рф додому повернулися 215 українських захисників та захисниць, повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби, ДССТ, а також двоє цивільних.

124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Зеленський представив ГА ООН "Українську формулу миру".

00:15 Україна обміняла всіх полонених захисників "Азовсталі" на заарештованого за підозрою у держзраді політика та кума путіна Віктора Медведчука, повідомляють українські ЗМІ.

Про те, що відбувалося 19 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 208: ЗСУ готуються до нового наступу, росіяни обстріляли АЕС".

Нагадаємо, інформація за 20 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 209: ЗСУ видавлюють росіян з української землі, окупанти мстять обстрілами міст".

З даними за 21 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 210: росія готує "референдуми" через провали на фронті, звернення путіна".