Війна — день 114: важкі бої на виснаження та загроза з Білорусі

Читать на русском
Автор
41710
Війна в Україні
Війна в Україні

Оперативно про головне за 17 червня

Українські захисники упродовж 114 днів хоробро воюють проти окупантів, які продовжують штурмувати населені пункти Донбасу. Росіяни, так і не захопивши Сєвєродонецьк, націлилися на інше велике місто — Слов’янськ. Йде важка битва на виснаження, українські війська зберігають керованість, високий бойовий дух та мотивацію. Російська армія змінила тактику, звузивши фронт і поливаючи ЗСУ щільним вогнем. На політичному фронті Україна, схоже, здобула перемогу після візиту одразу чотирьох лідерів європейських країн: президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі та президента Румунії Клауса Йоханніса. Крім того, офіційний Київ уважно стежить за ситуацією у Білорусі. Президент України Володимир Зеленський наказав підготувати чотири прикордонні області до можливого повторного вторгнення росіян з РБ.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні та світі 17 червня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 За день у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські військові знищили:

  • особового складу – 15;
  • гармат – 1;
  • мінометів – 1;
  • АТТ — 19;
  • склад з б/п — 2.

22:00 З полону росіян звільнили "Тайру" – українського медика й волонтерку Юлію Паєвську, вона вже вдома. Про це повідомив Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

Збройні сили України звільнили від російських окупантів село Дмитрівка, що на південний захід від Ізюму на Харківщині, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

21:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що саміт Євросоюзу погодиться надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

20:00 Буксир чф рф "васілій бех", який уразили ЗСУ в акваторії Чорного моря, затонув, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Данія підтримує надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

19:00 путін висловився щодо можливості ядерної війни.

18:00 Борис Джонсон знову несподівано приїхав до Києва.

Друга дивна смерть за тиждень: у росії знайшли тіло екс-глави "Росозброєння".

17:00 У Зеленського тим часом зробили неприємну для кремля заяву щодо Криму – Україна тепер налаштована на військовий варіант повернення півострова.

16:00 путін із запізненням, але все ж таки виступив на Петербурзькому економічному форумі.

15:00 Україна запроваджує візовий режим з росією.

Президент Білорусі олександр лукашенко зробив низку заяв, нібито:

  • Польща має види на Захід України, і "тут нам доведеться реагувати";
  • якщо Україна вдарить по Мозирю, то Білорусь вдарить по Києву без заходу на територію України;
  • Україні "у жодному разі" не можна бити по території росії, бо тоді кремль застосує зброю нового рівня.

14:00 Голова Офісу президента України Андрій Єрмак назвав головні умови, які, згідно з рекомендаціями Єврокомісії, потрібно виконати Україні після того, як вона офіційно набуде статусу кандидата в ЄС і перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

13:00 Єврокомісія рекомендувала надати Україні статусу кандидата в Європейський Союз. Те саме рішення ЄК прийняла щодо Молдови, а от Грузії поки не пощастило — потрібно виконати низку умов.

Внаслідок удару ЗСУ по буксиру Чорноморського флоту рф "Василь Бех" загинули, за непідтвердженими поки що даними, 70% екіпажу.

12:00 У сховищах під "Азотом" у Сєвєродонецьку перебувають 568 людей, серед яких 38 дітей, у районі тривають обстріли, евакуація неможлива. Людям пропонували виїхати місяць тому, але вони відмовилися, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Крім того, він повідомляв, що Збройні сили України успішно відтіснили ворога від стратегічно важливого міста Золоте.

За неофіційними даними, в рф замінили командувача повітряно-десантними військами, відповідального за війну в Україні, через "провал спецоперації" і великі втрати.

10:45 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 17.06.2022

09:45 Вранці в акваторії Чорного моря ракетами "Harpoon" було уражено буксир чорноморського флоту "васілій бех", під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння, особового складу та ЗРК "ТОР".

09:20 Росіяни завдали ракетного удару по Миколаєву, влучили у житлові будинки, є загиблий і багато постраждалих.

08:00 Вчора через обстріл росіян на Дніпропетровщині спалахнуло поле пшениці на площі 100 га; в той же час з'являються супутникові знімки, як рф вивозить українське зерно в Сирію.

Серед країн Заходу є домовленість не постачати штурмові літаки та танки Україні, щоби відкрито не вступати у війну з росією, — Макрон;

Санкції проти рф діятимуть, доки війна не закінчиться, причому умови миру вирішуватимуть в Україні, — Шольц;

На тимчасово окупованих територіях росіяни створили вже не менше 20 фільтраційних таборів та в'язниць, — постпред України в ОБСЄ Євген Цимбалюк.

07:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 17.06.2022

05:00 На заводі "Азот" у Сєвєродонецьку перебувають 568 осіб, у тому числі 38 дітей. Їхня евакуація неможлива. Про це в інтерв'ю CNN заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

04:00 Російські військові можуть влаштовувати атаки під фальшивим українським прапором на окупованій території Херсонщини, щоб завадити підтримці населення українських контрнаступальних операцій, пише американський Інститут дослідження війни (ISW)

02:00 Президент Франції Емманюель Макрон після своєї поїздки до Києва заявив, що за певного розвитку подій не виключає візит до Росії. "Поїздка до Росії зараз потребувала б певних умов, кроків з боку президента путіна", — сказав він в ефірі телеканалу "TF1".

01:00 Рятувальники ліквідували масштабну пожежу на заводі "Коагулянт" в м. Пологи на загальній площі 800 кв. м, хімічної загрози для населення міста та області немає, повідомляє Запорізька обласна державна адміністрація.

00:00 Українські військовослужбовці 16 червня в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбили одну атаку росіян та знищили:

  • особового складу – 26;
  • БТР — 1;
  • БПЛА — 1;
  • склад із ПММ – 1.

Головні новини за 14 червня доступні в нашому матеріалі: "Війна — день 111: російські війська штурмують Донбас, але суттєвих успіхів не досягли".

Інформація за 15 червня доступна у нашому зведенні за середу: "Війна — день 112: ЗСУ підбираються до Херсона, а росіяни стріляють у мирні міста".

Що відбувалося 16 червня можна дізнатися у нашому онлайні за четвер: "Війна — день 113: на фронті гаряче, а до Києва приїхали Шольц, Макрон та Драгі".