Війна — день 204: ЗСУ звільняють Україну, затоплення Кривого Рогу після обстрілу

Читать на русском
Автор
31398
Війна в Україні — день 204 Новина оновлена 16 вересня 2022, 04:00
Війна в Україні — день 204. Фото Телеграф

Оперативно про головне 15 вересня

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває 204 дні. Збройні сили України просуваються до Лимана (Донецька область) та б’ють ворога на Херсонщині. На півдні країни окупанти недорахувалися літака, вертольота та понтонної переправи. Під час наступу на Харківщині українські захисники захопили чимало важкого озброєння ворога, а Херсонська область перебуває під повним вогневим контролем ЗСУ. Через військові невдачі росія продовжує бити по цивільній інфраструктурі. Напередодні рф вдарила по Кривому Рогу, що призвело до масового відключення водопостачання в більшості районів міста. Крім того, внаслідок атаки пошкоджені дамба та гідротехнічні споруди на річці Інгулець. Рівень річки сильно піднявся, тому існує ризик підтоплення низки районів міста. У США вважають, що провали росії на фронті призведуть до неминучого розпаду федерації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

Трансляція подій 16 вересня ведеться за цим посиланням — Війна — день 205: війська рф тероризують Кривий Ріг і атакують на Донбасі

23:00 Чотири людини загинули та четверо госпіталізовано внаслідок ДТП біля міста Броди Львівської області на трасі Київ-Чоп, повідомляє пресслужба Управління патрульної поліції у Львівській області.

У Ризі (Латвія) заборонили співати "Катюшу" у громадських місцях. Пісню віднесли до символів "тоталітарного режиму" та заборонили співати у громадських місцях під загрозою штрафу від 350 до 2900 євро.

22:00 Двоє дітей та 10 дорослих мешканців Харківської області отримали поранення протягом дня внаслідок обстрілів російських окупантів, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

21:00 Чинний голова та Генеральна секретарка ОБСЄ засуджують так звані "судові процеси" проти затриманих співробітників у Донецьку та Луганську, а також вимагають їх негайного звільнити

20:00 Віспа мавп дісталася до України

Ремонт самохідних артилерійських установок PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000), які Німеччина раніше передала Україні, здійснюватиме Литва, повідомив міністр оборони країни Арвідас Анушаускас.

19:00 США запровадили санкції проти кадирова, його дружин та дочок: хто ще у списку.

18:00 По Кривому Рогу знову вдарили ракетами: відомо, куди потрапили росіяни.

17:00 кадиров видав рецепт мобілізації в росії: розповів, скільки людей можуть набрати.

16:00 Зброя для України: у росії висунули ультиматум США.

15:00 В південній частині Мелітополя пролунало два вибухи, попередньо приліт по окупантам.

14:00 Був приліт по промисловому підприємству у Кривому Розі, руйнування значні.

Також були повідомлення про вибухи в Умані та на Вінничині, проте влада офіційно їх спростувала, — в цих областях тихо.

13:00 По Кривому Рогу завдали нового ракетного удару, у багатьох областях повітряна тривога.

12:10 Україна отримала отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку в розмірі 500 млн євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб. Ці кошти є частиною другого пакету екстрених заходів солідарності від ЄІБ на суму 1,59 млрд євро.

росія не визнає паспорти, видані на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, їхніх власників не пропускають через кордон до рф, — повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

11:20 Школи в 10-15 км від кордону з Україною в Білгородській області рф терміново переводять на дистанційку, в дитсадках будуть лише чергові групи.

Укрзалізниця здійснила перший рейс у звільнену Балаклію, — і люди вже масово повертаються додому.

10:00 З візитом до Києва прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, серед іншого вона обговорюватиме із Зеленським та Шмигалем зближення ЄС з Україною як кандидатом.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 15.09.2022
Втрати росії в Україні 15.09.2022

09:00 Вночі ворог обстряв Нікопольський район "Градами" та важкою артилерією, пошкоджена лінія електропостачання, зачепило газовід, сонячні панелі, адмінбудівлю, склад з документами, житлові будинки.

Вранці росіяни провели атаку Нікополя дронами-камікадзе зі сторони Енергодару.

Близько 00:30 цієї ночі були обстріли на околицях міста Миколаєва. Детальна інформація уточнюється.

В результаті агресії рф проти України на сьогоднішній день 384 дитини загинули і більше 750 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:30 Запоріжжя вночі обстріляли. Був приліт поруч з одним з інфраструктурних підприємств міста. На цей час відомо, що у будівлі повилітали шибки. Окрім того, через ушкодження сталося знеструмлення. За попередньою інформацією постраждалих немає.

У Кривому Розі після ракетного обстрілу затопило вже 112 житлових будинків, довелося підірвати дамбу, але рівень води почав спадати.

07:15 Кілька важливих новин на ранок:

  • серед ночі окупанти обстріляли Київський район Харкова;
  • по Кривому Рогу вчора випустили 7-8 крилатих ракет типу "Кинджал" та "Іскандер", вони влучили по дуже великій гідротехнічній споруді, через що піднявся рівень води в річці Інгулець та вночі евакуювали жителів двох районів міста через загрозу підтоплення;
  • за п'ять днів контрнаступу на Харківщині українські військові пройшли 110 кілометрів, деокупували майже 400 населених пунктів, — Зеленський;
  • ворог обстрілює звільнені населені пункти Херсонщини, тому жителів евакуюють;
  • в Чорному морі в рф напоготові зараз 12 ракет типу "Калібр", — напередодні було ще 30 ракет.

5:00 ЗСУ продовжують знищувати окупантів на українській землі. Так за добу росіяни втратили 33 солдатів та 31 одиницю техніки, серед якої 11 танків

3:00 У мережі показали відео, як засновник ПВК "Вагнера" вербує найманців серед ув'язнених

2:00 Президент України потрапив у ДТП у Києві. З ним все гаразд.

1:20 У Миколаєві повідомляють про вибухи, а на Кіровоградщині спрацювали системи ППО

00:00 У Кривому Розі оголошено часткову евакуацію перед загрозою розливу Інгульця.

Що відбувалося в Україні 12 вересня читайте у трансляції: "Війна — день 201: окупанти в паніці тікають від ЗСУ, але посилюють терор мирних жителів".

Нагадаємо, про події 13 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 202: ЗСУ продовжують розвивати наступ, але росіяни посилюють опір".

З даними за 14 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 203: наступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині, гарантії безпеки України".