Війна — день 513: росія тоне в санкціях, але продовжує кошмарити Україну

Читать на русском
Автор
17474
Настав черговий день спротиву російським окупантам
Настав черговий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

ЄС, США, Велика Британія та Канада ввели нові пакети санкцій проти російських фізичних та юридичних осіб, а також інших країн, які тим чи іншим чином допомагають рф. Але незважаючи на все це, країна-агресор не припиняє терор проти України та продовжує обстріли.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Одесі чути вибухи — це навчання.

22:00 Зеленський та Ердоган провели розмову щодо зернової угоди.

В Сенаті США представили проєкт резолюції про підтримку якнайшвидшого вступу України до НАТО.

росіяни нанесли 3 авіаудари по Нью-Йорку в Донецькій області, відомо про одного пораненого чоловіка та трьох поранених жінок, — Єрмак.

21:00 росія не досягла своєї мети, тож ймовірно вдасться до нових ударів по Одеській області, можливо це буде після перерви, каже речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

20:00 Суд в Москві арештував гіркіна на два місяці, за вимоги звільнити терориста був також затриманий відомий зрадник павло губарєв.

В Міноборони України тим часом зробили потужну заяву про спроможність стримати Чорноморський флот в Чорному морі.

19:00 Наземні міни та боєприпаси, які не розірвалися, покривають майже третину всієї території України, — заявила заступниця генсекретаря ООН Розмарі Дікарло.

18:00 З-під завалів будинку культури на Чернігівщині дістали тіло другої загиблої жінки, — повідомив голова місцевої ОВА В'ячеслав Чаус.

17:00 В селі Дружба на Донеччині через обстріл загинуло двоє дітей — 10-річний хлопчик і 16-річна дівчинка, брат і сестра.

4 працівники сільгосппідприємства загинули внаслідок обстрілу окупантами одного із населених пунктах Гуляйпільської міської територіальної громади Запорізької області.

16:00 Президенти росії та Білорусі володимир путін і олександр лукашенко готують зустріч, — вже відомо, коли вона буде і про що говоритимуть.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак анонсував неприємні новини для росії: "Обговорюються неприємні санкційні сюрпризи для рф. Все буде згодом".

15:00 Під час засідання Ставки Верховного Головнокомандувача 21 липня президент України Володимир Зеленський дав доручення підготувати комплекс дій для продовження роботи "зернового коридору".

"Ставка. Продовжуємо системну роботу із захисту наших портів та інфраструктури зернової ініціативи. Розуміємо ризики, загрози, перспективи. Доповіді командувача ВМС Неїжпапи та віце-прем’єра Кубракова. Головкому Залужному, командувачу Неїжпапі та міністру Кубракову – підготувати комплекс дій для продовження роботи "зернового коридору". МЗС – напрацювати аналогічні дипломатичні кроки", — йдеться у повідомленні.

14:00 Відомого терориста та ФСБшника ігоря стрєлкова (гіркіна) затримали у росії. Правоохоронці навідалися до його квартири у москві.

13:00 Деталі обстрілу Одещини сьогодні вдень від голови ОВА Олега Кіпера.

"Країна-терорист продовжує атакувати Одеську область. Вже робить це і вдень.

Сьогодні під ударом Білгород-Дністровський район. Ціль — важливий обʼєкт інфраструктури. Саме по ньому росіяни випустили 7 ракет. На жаль, є пошкодження", — повідомив він.

12:00 Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли:

- 10 танків Leopard 1А5;

- 20 кулеметів MG3 для танків та бронетехніки;

- 1035 155-мм снарядів та димових боєприпасів того ж калібру;

- мостова система та 12 причепів;

- 10 радарів;

- 16 вантажівок Zetros;

- 100 000 аптечок.

11:00 У більшості регіонів України оголошено повітряну тривогу. Як зазначають у ПС ЗСУ, існує ракетна небезпека через застосування росіянами тактичної авіації. Зокрема, під ударом можуть опинитися Київська та Одеська області. Моніторингові пабліки стверджують, що росіяни могли запустити ракети типу "Онікс". Перебувайте в укриттях!

10:30 За минулу добу українським захисниками вдалося ліквідувати майже сім сотень ворожих солдатів:

Втрати армії рф в Україні 21.07.2023
Втрати армії рф в Україні 21.07.2023

9:00 В Генштабі ЗСУ розповіли про успіхи наших воїнів у контрнаступальних діях на різних ділянках фронту:

8:00 Навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16 можуть розпочатися уже за кілька тижнів. Триватимуть вони щонайменше пів року, аби військові встигли освоїти безліч нюансів управління авіасуднами. Про це заявив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

7:00 За минулу добу українські війська вели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту і досягли успіхів під Бахмутом, на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 21.07.2023
Карта боїв на Донбасі 21.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням з фронту:

6:30 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі оголошувалася повномасштабна повітряна тривога через зліт МіГ-31-К, однак, схоже, росіяни здійснювали тренувальний виліт. Також окремо "тривожилися" Одещина, Черкащина та Кіровоградщина. В Одеській області місцеві пабліки повідомляли про вибухи. Детальна інформація очікується;
  • Україна може отримувати західні винищувачі F-16 вже до кінця 2023 року, вважає координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі;
  • в Пентагоні переконані, що "вагнерівців", перекинутих до Білорусі, намагаються інтегрувати у лави регулярної російської армії;
  • на Таврійському напрямку фронту за добу було знищено до двох рот солдатів ворожої армії. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічним угрупуванням військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

1:30 росія заявила, що майбутній завод бронетехніки німецького концерну Rheinmetall в Україні стане "законною метою" військових рф, — однак шантаж не вдався.

00:00 Існує загроза застосування ворогом ударних БПЛА за північним та північно-східним напрямками! У разі оголошення тривоги прямуйте в укриття, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Карта бойових дій на початок дня від DeepState виглядає так:

Карта бойових дій Україна 21.07.2023

Про те, що відбувалося 18 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 510: окупанти розпочали масштабний наступ на сході, а ЗСУ тиснуть на півдні

Інформацію за 19 липня дивіться за посиланням: Війна — день 511: окупанти намагаються відвернути ЗСУ від Бахмута і наступають у бік Куп’янська

З даними за 20 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 512: ЗСУ має успіхи на фронті, а окупанти продовжують обстріли міст