Іменини 2 жовтня: кого вітаємо з Днем ангела у понеділок за новим календарем

Читать на русском
Автор
Розібралися, кого вітаємо з Днем ангела 2 жовтня
Розібралися, кого вітаємо з Днем ангела 2 жовтня. Фото telegraf.com.ua

У кожного знайдеться знайомий іменинник цього дня

У понеділок, 2 жовтня, 2023 року відзначається Міжнародний день лікаря, Міжнародний день соціального педагога, Міжнародний день ненасильства, Всесвітній день архітектури, Всесвітній день Хабітат, День тверезості та боротьби з алкоголізмом, День уролога.

Також у цей день за новим календарем вшановується пам’ять священномученика Кипріана, мучениці Юстини та мученика Феоктиста, пам’ять блаженного Андрія. А носії одразу двадцяти імен святкують свій День ангела.

Чоловічі іменини 2 жовтня

Андрій, — поширене грецьке ім’я, яке означає "хоробрий" або "мужній". 2 жовтня вшановується Андрій Константинопольський.

Борис, — тюркське ім’я, яке утворене від "барис", що в перекладі з булгарської означає "барс". 2 жовтня вшановується мученик Борис Казанський.

Василь, — це ім’я виникло від грецького "Басиліос", що перекладається як "цар", "царський". 2 жовтня вшановується мученик Василь Казанський.

Георгій, — грецьке ім’я, що означає "землероб". 2 жовтня вшановується мученик Георгій Афонський.

Давид, — ім’я давньоєврейського походження, яке означає "улюбленець", "коханий". 2 жовтня вшановується князь Давид Арагветський.

Дмитро, — це популярне на сьогодні ім’я прийшло з Стародавньої Греції і буквально означає "посвячений богині землі та родючості Деметрі".

Єгор, — спочатку це ім’я з’явилося як народна версія імені "Георгій", проте через багато років воно є популярним самостійним ім’ям, хоча церковною формою імені Єгор продовжує залишатися ім’я Георгій.

Іван, Ян, — вважають, що обидва імені походять від давньоєврейського імені Йоханан, що перекладається як "помилований Богом". 2 жовтня вшановується мученик Іоанн Казанський.

Костянтин, — це ім’я з’явилося від латинського "constans", що означає "постійний" або "стійкий". 2 жовтня вшановується князь Костянтин Арагветський.

Михайло, — ім’я походить з давньоєврейської і перекладається як "рівний Богу", "подібний до Бога". 2 жовтня вшановується мученик Михайло Казанський.

Петро, — це давньогрецьке ім’я, яке можна перекласти як "скеля" або "камінь". 2 жовтня вшановується мученик Петро Казанський.

Степан, — грецьке ім’я, що буквально означає "корона", "діадема". 2 жовтня вшановується мученик Стефан Казанський.

Теодор, Федір, — обидва імені походять від грецького Теодорос, що означає "подарований Богом" або "Божий дар". 2 жовтня шанується одразу кілька святих із цим ім’ям: мученик Феодор Гавра, мученик Феодор Казанський, воїн Феодор Санаксарський.

Яків, — біблійне єврейське ім’я, яке буквально означає "той, що слідує за кимось". 2 жовтня вшановується мученик Яків Казанський.

Жіночі іменини 2 жовтня

Олександра, — це досить поширене ім’я грецького походження, що буквально означає "хоробра захисниця".

Анна (Ганна), — це ім’я походить від єврейського імені Ханна, яке перекладається як "благодать". 2 жовтня вшановується свята княгиня Ганна (в чернецтві Єфросинія) Кашинська.

Устинія, Юстина, — це дві форми одного латинського імені, яке походить від слова "justus", що перекладається як "справедлива". 2 жовтня вшановується мучениця Іустина Антіохійська.

Як відомо, нещодавно Православна церква України перейшла на новий календар і 2 жовтня відзначаються церковні свята, які раніше відзначалися 15 жовтня. А раніше в цей день за старим календарем святкували іменини носії імен Олексій, Гавриїл, Георгій, Давид, Єгор, Ігор, Костянтин, Макар, Микола, Ніл, Теодор, Трохим, Федір, Марія.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про лайфхак, як швидко зварити крупи.