Війна - день 57: світ говорить про евакуацію з Маріуполя, поки окупанти його нещадно знищують

Читать на русском
Автор
4357
Битва за Донбас триває
Битва за Донбас триває. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 21 квітня

Україна протистоїть російським окупантам 57-ий день поспіль. Одним із основних напрямків активних бойових дій залишається заблокований Маріуполь, який росіяни намагаються взяти за будь-яку ціну. У місті все ще знаходяться тисячі мирних жителів, у зв'язку з чим військові полку "Азов" звернулися до влади із закликом про евакуацію. Після цього Михайло Подоляк та Давид Арахамія заявили, що готові їхати у місто й домовлятися. Тим часом країни НАТО заявили про готовність допомогти в евакуації людей з Маріуполя, однак все залежить від російських бойовиків, які до цього зривали всі домовленості.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 21 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський запропонував міжнародним установам та організаціям запровадити спеціальний "податок на війну", насамперед для росії.

Міський голова Харкова Ігор Терехов пообіцяв допомогти евакуюватися людям, які живуть у тих районах міста, які перебувають під постійним обстрілом росіян.

"Хочу звернутися до всіх жителів Північної Салтівки, П'ятихаток, інших районів, які знаходяться під постійними обстрілами російського агресора. Так, нелегко, але ми готові вас евакуювати. Дуже прошу вас, ухваліть рішення зберегти свої життя. Ми вас вивеземо і поселимо в нормальних умовах ", — сказав Терехов.

22:00 У селищі Мангуш російські загарбники могли поховати від 3 до 9 тис. маріупольців, загальна кількість убитих у місті за приблизними оцінками становить 22 тисяч людей, повідомляє прес-служба Маріупольської міської ради.

Велика Британія надасть Україні фінансову допомогу у розмірі $500 млн. кредитних гарантій, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко за підсумками зустрічі з канцлером Казначейства Великобританії Ріші Сунаку.

Громадські мовники Австралії припинили трансляцію всіх російських державних пропагандистських каналів, а уряд запровадив санкції проти 32 пропагандистів.

21:00 Російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю, поранено 8 громадян, вибуховою хвилею пошкоджено вікна у вагонах евакуаційного поїзда, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Також вороги завдали три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі Дніпропетровської області.

20:00 Російські окупанти на Херсонщині у пришвидшеному темпі працюють над тим, щоб провести так званий "референдум" щодо створення "ХНР". Розвідка переконана, що незаконна "адміністрація" планує його на 1 травня, хоча раніше була інформація про 27 квітня.

19:00 Нацгвардійці знищили найновіший гелікоптер російської армії.

18:00 Байден оголосив про другий за місяць пакет військової допомоги Україні: буде артилерія і не тільки.

17:00 у російській Твері триває масштабна пожежа у будівлі Центрального НДІ військ повітряно-космічної оборони (там розробляли С-300, "Іскандери" та багато іншого). Повідомляється про 5 загиблих та 20 поранених.

16:00 Україна провела новий обмін полоненими з росією.

Великобританія ухвалила рішення щодо розширення санкцій проти російської федерації через її військову агресію в Україні. Список збільшився на 26 позицій. У тексті документа зазначається, що нові санкції зачеплять не лише осіб, які входять до складу збройних сил рф, а й тих, хто активно підтримує незаконне вторгнення в Україну. Серед них зокрема український народний депутат Ілля Ківа.

15:00 У партії Жириновського хочуть насильно викачувати кров із українських військових (так, це не жарт).

У путіна злякалися заяви Данилова щодо Кримського мосту і пригрозили у відповідь.

Під Ізюмом ЗСУ знищили російський винищувач СУ-34.

14:00 Латвія та Естонія першими у світі визнали дії росії в Україні геноцидом.

13:00 Зеленський пояснив, чи слід чекати на його переговори з путіним.

12:00 Зеленський пояснив, у чому росія і путін прокололися з 9 травня.

Ірина Верещук вимагає від росіян терміновий гуманітарний коридор з маріупольського комбінату "Азовсталь": "Там зараз знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути з "Азовсталі" сьогодні! Закликаю світових лідерів і міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на Азовсталі. Зараз це ключова точка та ключовий момент для гуманітарних зусиль!!!"

11:00 путін скасував штурм "Азовсталі" під приводом: "Не треба лізти в ці катакомби, повзати там під землею, цими промисловими об'єктами".

Тим часом шойгу чомусь звітує про нібито "повне взяття" Маріуполя, хоча "Азовсталь" продовжує стояти фортецею.

10:00 росія втратила вже 21 тисячу військових в Україні.

09:00 Чотири автобуси з дітьми, жінками та старими вчора змогли виїхати з Маріуполя, зараз вони у Бердянську. Сьогодні евакуація має продовжитись.

208 дітей загинули в Україні через збройну агресію рф, ще 584 постраждали.

08:00 Туреччина зробила неоднозначну заяву щодо війни в Україні, — за словами місцевого глави МЗС, НАТО потрібна ця війна, щоб послабити росію.

07:00 За даними ООН, 5 млн людей були змушені втекти з України, усередині країни переміщено понад 7 млн людей. 12,65 млн прямо постраждали від війни, перебувають у зоні бойових дій або не можуть виїхати.

Згідно з новим зведенням Генштабу ЗСУ, окупанти кажуть мешканцям окупованих населених пунктів на Херсонщині, що гуманітарних коридорів більше не буде. Тим часом вони також захоплюють медзаклади, оскільки у них зростають втрати.

06:00 На сьогоднішній день карта бойових дій виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 21.04.2022

5:00 У Франції напередодні другого туру президентських виборів провели теледебати двох основних кандидатів Еммануеля Макрона та Марін Ле Пен. Вони багато уваги приділили питанню вторгнення росії в Україну та розійшлися у думках щодо необхідності постачання українським захисникам військової техніки.

3:00 Окупаційні війська в Україні вже втратили понад 3 тисячі одиниць бойової техніки, з яких 525 танків. Про це свідчать дані порталу Oryx. Йдеться тільки про ту техніку, втрату якої можна підтвердити фотографіями або відео, так що реальна цифра може бути набагато вищою.

1:00 Погода в Україні не сприяла діям російської авіації, а тому у ЗСУ зазначили, що окупанти у небі діяли не дуже активно. Попри це, українські захисники змогли вразити 4 повітряні цілі росіян. Серед них 3 безпілотники та крилата ракета.

Нагадаємо, що про ключові події російсько-української війни за 18 квітня можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 54: ЗСУ звільняють Харківщину, окупанти зі злості палять ракетами".

А інформація за 19 квітня доступна тут: "Війна — день 55: росіяни перейшли у наступ на сході та півдні України та бомблять міста".

Про головні події 20 квітня можна дізнатися у новині: "Війна — день 56: росіяни штурмують південь, схід і бомбардують Маріуполь, а Захід допомагає Україні важким озброєнням".