Війна - день 61: росіяни гатять ракетами по всій Україні та готують провокацію в Маріуполі

Читать на русском
Автор
9453
Україна потерпає від ворожих обстрілів
Україна потерпає від ворожих обстрілів. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 25 квітня

В Україні розпочався 61-ий день з моменту вторгнення російських окупантів. Вороги намагаються "протиснутися" на сході, але зазнають серйозних втрат, а на півдні наступи росіян не вдаються через потужні контратаки у Херсонській області. Найболючішою точкою фронту, як і раніше, залишається Маріуполь — внаслідок бомбардування міста російськими окупантами вже загинули понад 20 тисяч мирних жителів. Однак, росіянам теж серйозно дістається у відповідь — ворожа армія втратила майже 22 тисячі солдатів та тисячі одиниць техніки. І ці цифри можуть зрости ще більше, адже в Україну продовжує надходити потужна зброя від західних партнерів. Так, Велика Британія передала ще 20 мобільних артилерійських установок калібру 155 мм AS-90 та десятки тисяч снарядів для них. Тим часом про готовність передати для ЗСУ високотехнологічну зброю заявили ще 19 країн — це значно може вплинути на хід війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 25 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Опубліковано чергове відеозвернення Зеленського, головні тези:

  • В Україні зараз вирішується доля Європи. Ракетні удари по українських містах продемонстрували, що вони можуть завдати містам Європи.
  • За два місяці по Україні випущено понад 1100 ракет, величезна кількість авіабомб, багато міст знищено повністю. Але "вони нічого не доб'ються".
  • За два місяці нагороджено 3781 українця, 142 стали Героями України.
  • На даний момент деокуповано 931 населений пункт, деокупація решти — лише питання часу.

22:00 Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава здійснила поставки танків Україні.

За понеділок у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські захисники знищили до 160 живої сили та 25 одиниць техніки ворога:

  • танків – 3;
  • БТР — 1;
  • БМП – 4;
  • автомобільної техніки – 12;
  • артилерійських систем – 2;
  • зенітна установка – 1;
  • БПЛА — 2.

21:00 Повідомляють про потужні вибухи в Одесі. Перед цим майже по всій країні, окрім півночі, було оголошено повітряну тривогу.

Розвідники змогли витягти з ворожого полону льотчика повітряних сил України підполковника Романа Василюка.

20:00 Україна отримуватиме більше зброї від союзників, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

"Велика Британія надасть нам бронетехніку, оснащену пусковими установками для зенітних ракет — Stormer. Про це вже повідомив міністр оборони країни Бен Воллес.

Міноборони США поставить Україні зенітні комплекси Stinger, ПТРК Javelin та інше обладнання", — йдеться у його телеграм-каналі.

Росіяни захопили будівлю Херсонської міської ради. До цього вони її не чіпали.

У тимчасово окупованому Вовчанську (Харківська обл.) російські загарбники організували концтабір на території одного із заводів, повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

19:00 У Тирасполі – столиці невизнаного Придністров'я – обстріляли будівлю Міністерства держбезпеки. Невідомі особи стріляли із гранатометів.

Держдеп США дозволив продаж Україні зброї, що відноситься до епохи Організації Варшавського договору (1955—1991 рр.) або до нестандартних типів озброєнь, на суму $165 млн, повідомило Associated Press.

16:00 Окупанти обстріляли ракетами два міста Вінницької області – Жмеринку та Козятин. Загинуло 5 людей, а ще 18 отримали поранення.

В Україні скоро з'явиться новий посол США. Нею може стати Бріджит Брінк, який є керівником американської дипломатичної місії в Словаччині.

15:00 Ірина Верещук прокоментувала заяви росіян про відкриття гумкоридору з Маріуполя, нагадала, як вони зривали коридори до цього, і що не можна відкрити нові коридори в односторонньому порядку, оскільки це є небезпечним.

"Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з Азовсталі на сьогоднішній день, на жаль, домовленостей немає", — наголосила вона.

путін заявив, що ФСБ запобігла в росії замаху на топ-пропагандиста Володимира Соловйова, який нібито готували якісь "неонацисти" на замовлення СБУ.

14:00 В небі над Харківською областю збили російський винищувач Су-34.

Згідно з результатами нашого опитування лише 1 з 10 українців вірить, що росіяни дадуть евакуювати людей з "Азовсталі" гумкоридором.

13:00 Українська розвідка вважає, що російські військові хочуть застосувати хімічну зброю проти захисників "Азовсталі" та не дати нікому піти звідти живим.

При цьому в Міноборони рф заявили, що нібито припинять вогонь з 14:00 та дадуть коридор для виходу цивільних.

Також в мережі з'явилося відео ракетного обстрілу Кременчука, що був вчора:

12:00 Нова масштабна повітряна тривога, майже вся Україна під загрозою удару.

11:00 Російські військові знеструмили всю Луганську область, відключивши Кремінську підстанцію. Також на Луганщині вже практично знищено заклади охорони здоров'я.

росія вже втратила в Україні 21 900 осіб особового складу.

Втрати росії в Україні на 25.04.2022

10:00 Повітряна тривога нарешті стихла, вона тривала три години.

Як поінформував голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишин, росіяни за годину обстріляли п'ять залізничних станцій у центральній та західній Україні. Є постраждалі. Дві з п'яти ракет розбили залізницю на Рівненщині.

На Дніпропетровщині вночі обстріляли із систем залпового вогню околиці неподалік від Новолатівки під Кривим Рогом, ніхто не постраждав.

У Запоріжжі готуються зустрічати наступ росіян, — за даними влади, окупанти збирають сили та планують просунення у регіоні.

09:00 На сьогодні вже 215 дітей загинули через агресію рф проти України, ще 391 дитина постраждала, — ювенальні прокурори.

Вибухи чули на Вінниччині, Львівщині, Рівненщині. Попередньо – працює ППО. Сирени й досі звучать майже по всій території України. У Золочівському районі на Львівщині пожежі.

Також з'явилися дані щодо вчорашнього обстрілу Кременчука, — було випущено 9 ракет, поцілили у ТЕЦ та НПЗ, місто залишилося без гарячої води, є загиблий та постраждалі.

08:00 В Одесі чутно вибухи.

Окупанти продовжують спроби штурму Попасної, — горять житлові будинки та завод у Лисичанську (втретє вже), — голова місцевої ОВ Сергій Гайдай.

Наслідки обстрілу Луганської області
Наслідки обстрілу Луганської області

07:00 Російські військові активно бомбять "Азовсталь" і наступають на Донбасі, під Ізюмом особливих успіхів не досягли і зазнають великих втрат, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Нафта з бази "Дружба" у Брянську йшла за тисячі кілометрів на територію 10 країн.

Нафтобаза Дружба Брянськ пожежа — Карта, куди і в які країни йшла нафта

Повітряна тривога майже по всій території України:

06:00 Карти бойових дій на сьогодні виглядають так:

Карта бойових дій Україна 25.04.2022

05:00 За два місяці війни майже 5,2 мільйона українців покинули країну, підрахували в агентстві ООН у справах біженців.

Загальна цифра українців, які втекли від війни – 5 186 744 людини.

За квітень виїхало понад 1 151 000 українців, а у березні – 3,4 мільйона.

04:00 У російському Брянську вибухи та пожежа на нафтобазі.

Макрон переміг у другому турі виборів президента Франції.

02:00 Партія нинішнього прем'єра Словенії Янеза Янші поступилася на парламентських виборах новому "Руху Свобода". Нагадаємо, що Янші повністю підтримував Україну в її протистоянні російському вторгненню.

01:00 Президент України Володимир Зеленський вже привітав Еммануеля Макрона з перемогою на виборах президента Франції.

00:00 П'ять мирних жителів Донецької області загинули і стільки ж зазнали поранень внаслідок обстрілів російських окупантів минулої неділі.

Нагадаємо, що події за 22 квітня описані у новині: "Війна – день 58: росіяни гинуть сотнями, але продовжують атакувати позиції ЗСУ".

А інформацію за 23 квітня читайте у трансляції: "Війна – день 59: росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ, а Україна отримує нові партії зброї".

Події російсько-української війни за 24 квітня доступні у матеріалі: "Війна — день 60: Україна бореться вже два місяці, а окупанти продовжують обстрілювати мирні міста".