Війна - день 62: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна запасається новітнім озброєнням

Читать на русском
Автор
7625
Запекле протистояння російським окупантам триває
Запекле протистояння російським окупантам триває. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 26 квітня

В Україні розпочався 62-й день війни з російськими окупантами. За минулу добу ворожій армії вдалося просунутися у бік Сєверодонецька — росіяни не лише захопили кілька невеликих населених пунктів, а й установили понтонний міст через одну з річок. Не менш складною виявилася ситуація й в інших містах — ракетні удари було завдано по Львівській, Одеській, Вінницькій та Рівненській областях. А на Запоріжжі взагалі повторюється історія Бучі — відомо про випадки у трьох місцях. Однак, українська армія навіть не думає здаватись й продовжує завдавати противнику непоправних втрат. Тим часом західні партнери готують нову партію військової допомоги для України.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 26 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 "Газпром" проінформував болгарську газорозподільну компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня, повідомляє міністерство енергетики Болгарії.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Штере заявив, що його країна виділить 400 мільйонів крон ($43,7 млн) на британську ініціативу щодо закупівлі зброї для України, повідомляє Reuters.

22:00 Загальна сума прямої задокументованої шкоди інфраструктурі України внаслідок російського військового вторгнення досягла майже $88 млрд — Єрмак.

У боях на Харківщині загинув колишній футболіст "Карпат" Артур Гриценко.

путін погодився на участь ООН та Червоного хреста в евакуації мирних жителів з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

21:00 Українські військові відбили 5 атак армії агресора протягом доби, повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід". Знищили:

  • до 100 російських військовослужбовців;
  • 6 танків;
  • 4 БМП;
  • 1 БТР;
  • 1 бронетранспортер МТ-ЛБ;
  • 1 самохідну артилерійську установку;
  • 3 міномети;
  • 13 одиниць автомобільної техніки;
  • 4 зенітні установки.

росія припинила постачання газу до Польщі, імовірною причиною є відмова платити за нього в рублях, повідомляють польські ЗМІ.

20:00 У США вслід за Британією висловилися про повернення Україною всіх своїх територій.

путін зустрічається з генсеком ООН Гутеррішем. Заявив, що розраховує на те, що вдасться досягти домовленостей на дипломатичному треку з Україною.

Також путін заявив, що російські війська не причетні до масових розстрілів мирних українців у Бучі та інших містах України, які перебували під окупацією.

19:00 Україна отримуватиме від МФВ по $5 млрд щомісяця.

Американські дипломати вперше після початку вторгнення росії повернулися до України, повідомляє CNN.

Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Японії подальшу підтримку України

18:00 Міжнародна федерація хокею перенесла ЧС-2023 з росії та незабаром назве нову країну-господарку.

Парламентська асамблея Ради Європи обрала Миколу Ігнатовського суддею Європейського суду з прав людини від України.

17:00 Українські військовослужбовці збили у небі над Харківською областю ще один російський бойовий гелікоптер — Ка-52.

Донецький "Шахтар" голосуванням став чемпіоном України сезону 2021/22.

Конституційний суд України звільнив суддю КСУ Олександра Литвинова з посади на підставі поданої ним заяви про відставку.

16:00 Українські військові на Дніпропетровщині збили ворожу ракету з ПЗРК "Ігла".

15:00 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у телефонній розмові з президентом росії володимиром путіним повторив свою пропозицію підвищити російсько-українські переговори у Стамбулі до рівня лідерів, повідомила адміністрація президента Туреччини.

14:00 Пишуть про ракетний удар у районі Затоки Одеської області. Також повідомляють, що міст із Затоки у бік Білгорода-Дністровського перекрито.

Міністр оборони Великої Британії Джеймс Хеппі заявив, що Київ має повне право завдавати ударів по цілям та маршрутам поставок на російській території.

13:00 На авіабазі "Рамштайн" у Німеччині розпочалася зустріч міністрів оборони, присвячена військовій допомозі Україні. Головує міністр оборони США Ллойд Остін. У засіданні беруть участь керівники оборонних відомств більше ніж 40 країн світу, повідомив він. Міністр оборони України Олексій Резніков також присутній на зустрічі.

Тільки за минулу ніч росіяни нанесли 35 авіаударів по "Азовсталі", загорівся один цех, під завалами цивільні люди.

12:00 Велика Британія обмежує експорт товарів з росії та вводить спецдопомогу для України. Раніше рішення про обмеження діяльності десятків фірм ухвалила і Польща.

Президент Молдови скликає Радбез ООН через вибухи у Придністров'ї.

Тим часом бойовики так званої "ДНР" зізналися, що провокації на Придністров'ї потрібні для виправдання подальшої агресії проти України.

11:00 Запорізька військова адміністрація прозвітувала, — дві ракети влучили у підприємство у Запоріжжі, ще одна розірвалася у повітрі. Одна людина загинула, ще одна постраждала (число жертв може зрости).

Втрати рф в Україні на сьогодні такі:

Втрати Росії в Україні на 26.04.2022

10:00 ЗМІ невизнаного Придністров'я пишуть про нові вибухи — нібито підірвані дві вежі зв'язку. Є непідтверджена інформація, що у Придністров'ї "виведено з ладу" військовий аеродром, пише нардеп Олексій Гончаренко.

Тим часом Енергоатом заявив, що за кілька хвилин до вибухів у Запоріжжі крилаті ракети пролетіли над ЗАЕС в Енергодарі, тобто їх випустили з тимчасово окупованої території з боку Чорного моря.

Карта, в якому напрямку летіли ракети на Запоріжжі
Карта, в якому напрямку летіли ракети на Запоріжжі

09:00 З початку агресії рф проти України загинуло вже 217 дітей, ще 391 дитина постраждала, — ювенальні прокурори.

Спікер держдуми в'ячеслав володін після вчорашніх заяв фсб про нібито заплановане вбивство соловйова назвав Україну "терористичною державою".

У Луганській області тривають бої у Попасній та Рубіжному. За добу в регіоні зафіксовано 17 обстрілів, — голова ОВА Сергій Гайдай.

08:00 Військова адміністрація Запоріжжя підтвердила факт "прильотів", дані про жертв уточнюються. За даними Генштабу, противник пішов у наступ у цьому регіоні, точаться бої в районі Труболюбівки.

07:00 У Запоріжжі чули три вибухи, пишуть про ракетний обстріл — напередодні місцева влада повідомляла про підготовку наступу в регіоні.

Російські військові намагаються пробитися по ряду напрямків, але одержують відсіч, а після події з пожежею на нафтобазі в Брянську на кордоні різко посилили контрдиверсійні заходи, інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

06:00 На сьогоднішній день карта бойових дій в Україні виглядала так:

Карта бойових дій Україна 26.04.2022

5:00 Війна в Україні неминуче призведе до зростання глобальних цін на зерно, через що постраждають бідні країни, попередили у британській розвідці

3:00 Фінляндія та Швеція мають намір подати заявки на вступ до НАТО в один день і це може статися набагато швидше, ніж очікувалося. Зокрема, у скандинавських ЗМІ пишуть, що можливо це станеться вже 16 травня.

1:00 Окупанти за день втратили три літаки, повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ. Усього протягом дня було вражено 10 повітряних цілей.

00:00 Протягом минулого понеділка на Донецькому та Луганському напрямках українські захисники відбили 6 атак росіян. При цьому знищили:

  • 4 танки;
  • 5 артилерійських систем;
  • 13 одиниць броньованої;
  • 15 одиниць автомобільної техніки;
  • 2 паливозаправники;
  • 1 зенітну установку.

Крім того, підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два літаки та 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

Нагадаємо, що інформація за 23 квітня доступна у трансляції: "Війна – день 59: росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ, а Україна отримує нові партії зброї".

Події російсько-української війни за 24 квітня у матеріалі: "Війна — день 60: Україна бореться вже два місяці, а окупанти продовжують обстрілювати мирні міста".

А про ситуацію в країні за 25 квітня можна прочитати у новині: "Війна — день 61: росіяни гатять ракетами по всій Україні та готують провокацію в Маріуполі".