Війна — день 151: окупанти намагаються штурмувати Донбас, "зернова угода" під загрозою

Читать на русском
Автор
23304
Війна в Україні — день 151
Війна в Україні — день 151

Оперативно про головне за 24 липня

Російські загарбники упродовж 151 дня ведуть широкомасштабне вторгнення в Україну. На Донбасі окупанти продовжують штурмові дії. Головною метою росіян на даний момент є Бахмут і Сіверськ. А на Херсонщині ситуація у ворога зовсім інша. У Високопіллі російське командування намагається запобігти появі "котла". Після того, як росіяни обстріляли порт в Одесі, "зернова угода", підписана сторонами в Стамбулі 22 липня, тепер під загрозою. Проте в Україні все одно хочуть відновити експорт зерна. До речі, росіяни цинічно заперечують свою причетність до обстрілу українського порту.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 24 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Контрнаступ ЗСУ: Арестович розповів, чого саме чекають військові.

22:00 Стало відомо про загибель командира 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу полковника Віталія Гуляєва.

21:00 Російська влада прокоментувала зернову угоду, яку Україна підписала в Стамбулі з представниками ООН та Туреччини, заінтригувавши новою стороною, яка нібито має брати участь у супроводженні українських суден до Босфорської протоки.

20:00 Підрозділом протиповітряної оборони 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України був успішно збитий російський штурмовик Су-25 "Грач". Броньований літак окупантів був назавжди приземлений розрахунком ПЗРК "Ігла".

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 В українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що Іран направив до росії першу партію бойових безпілотників, які потім будуть залучені до війни проти України.

17:00 Стало відомо, що в ніч проти 24 липня українські військові знищили російську батарею ЗРК С-300, розташовану на тимчасово окупованій частині Херсона.

Слідом за литовцями: у Польщі менш як за місяць зібрали на "Байрактар" для ЗСУ.

Глава МЗС рф Сергій Лаврів знов заявляє, що російська влада не проти поновлення переговорів з Україною.

16:00 ООН знову потрапила в скандал — у статті The New York Times, яка вийшла напередодні, нібито неназване джерело в ООН стверджує, що ракетним ударом по порту Одеси росія технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі. Сьогодні ж в ООН відхрестилися від "джерела" з організації, заявивши, що ці коментарі не представляють позиції ООН, яку може озвучувати тільки генсек.

15:00 З початку повномасштабного вторгнення в Україну до росії було незаконно вивезено понад 2,8 млн осіб, з них 448 тисяч дітей, — такі дані публікують росЗМІ.

Після смертельних обстрілів зупинок громадського транспорту в Харкові, що мали місце на цьому тижні, влада закликала жителів користуватися метро, а не наземним транспортом.

14:00 Міноборони рф заявило, нібито обстрілом Одеського порту було знищено військовий корабель та склад ракет, проте роспропагандисти самі опублікували відео, що це спростовує.

Не дивлячись на вчорашній обстріл Адміністрація морських портів почала підготовку портів Одеса, "Чорноморськ" і "Південний" до відновлення роботи у зв'язку з підписанням в Стамбулі Ініціативи з експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом.

13:00 Вночі Збройні сили України завдали удару по готелю у Красному Лучі Луганської області, де базувалися окупанти, — багато жертв.

Представниця Міністерства закордонних справ рф Марія Захарова визнала удар росії по Одеському морському порту, проте заявила, нібито удар було завдано по військовому кораблю України.

12:00 Після ракетного удару по Кіровоградській області вибуховою хвилею зачепило будинки мирних жителів, кількість постраждалих зросла до 19 (крім трьох загиблих).

10:45 Росіяни випустили три ракети "Калібр" по Хмельниччині, їх усі успішно збили засоби ППО, — командування Повітряних сил ЗСУ.

10:00 Звернення Зеленського з нагоди п'яти місяців війни: "П'ять місяців. Після восьми років. Війна не зламала Україну і не зламає. Не зупинила життя в нашій державі і не зупинить. І точно не зробить нас заручниками того жахіття, яке окупанти принесли в нашу країну. Не підкоримось. Вистоїмо. Захистимо своє. Переможемо!".

09:45 Учора ввечері ворог випустив чотири ракети "Калібр" по Миколаєву, зруйновано освітню установу, кілька будинків, постраждали п'ятеро людей, серед яких підліток. Уранці 24 липня росіяни обстріляли склад, інформація уточнюється.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 24.07.2022

09:10 Повідомляється про вибухи в районі Кам'янець-Подільського Хмельницької області. Попередньо працювала ППО.

На сьогодні внаслідок агресії рф проти України загинуло 358 дітей, ще 684 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:30 Вночі під окупованим Мелітополем були вибухи, — пошкоджено залізницю. Могли працювати партизани чи сили спецоперацій України.

Повітряна тривога у більшості областей України:

07:00 Кілька важлилвих новин на ранок:

  • серед ночі у Миколаєві чули близько п'яти вибухів;
  • дуже гучно і у тимчасово окупованій Новій Каховці, — попередньо це можуть працювати ЗСУ;
  • наразі в ЗСУ служить більше 50 тисяч жінок, з яких більше 5 тисяч на передовій;
  • українські військові, ймовірно, готуються розпочати або вже розпочали контрнаступ у Херсонській області, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • у Нижньогородській області росія формує ще один військовий корпус, що потенційно може бути перекинутий в Україну, — представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький;
  • удар по Одеському порту підриває довіру до зобов'язань рф щодо "зернової угоди", — Держсекретар США Ентоні Блінкен;
  • російські військові кораблі після удару по Одесі відійшли до мису Тарханкут, що на території тимчасово окупованого Кримського півострова, — ОК "Південь".

05:00 Минулої доби українські захисники завдали 6 ударів по скупченням живої сили та техніки окупантів, знищено 54 особи особового складу агресора, понад 10 одиниць техніки, а також склад з боєприпасами, повідомляє Оперативне Командування "Південь".

04:00 Потужні вибухи пролунали у Миколаєві, у місцях прильотів почалися пожежі.

02:00 Вибухи пролунали в окупованому Донецьку. Місцеві пишуть про "прильоти".

01:00 Сполучені Штати Америки рішуче засуджують ракетні удари військами рф по порту Одеси, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, додавши, що це підриває зусилля щодо забезпечення продовольством голодуючих та довіру до зобов'язань росії.

00:00 Кількість постраждалих внаслідок ракетного удару по Миколаєву збільшилася до двох осіб, серед них — підліток, повідомив мер Олександр Сенкевич.

Що сталося 21 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за четвер: "Війна — день 148: зіркова година HIMARS та нова зброя для України".

З головними новинами за 22 липня можна ознайомитись у матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 149: окупанти загрузли на Донбасі, переговори щодо зерна в Туреччині".

Важлива інформація за 23 липня доступна у зведенні за суботу: "Війна — день 150: шквал ракетних обстрілів України та перший російський "котел".