Війна - день 150: шквал ракетних обстрілів України та перший російський "котел"

Читать на русском
Автор
27555
Війна в Україні — день 150
Війна в Україні — день 150. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 23 липня

Ось уже протягом 150 днів українські сили оборони ведуть бойові дії із російськими загарбниками, які широкомасштабно вторглися до нашої країни у лютому. Поки на Донбасі окупанти загрузли і їхнє просування значно сповільнилося, на Херсонщині стало відомо, що російські війська потрапили в перший у цій війні "котел". Цю інформацію підтвердили й у Зеленського, назвавши ситуацію "російським Іловайськом". На міжнародній арені Україна підписала "зерновий договір" з ООН та Туреччиною у Стамбулі. Подібну угоду підписала і рф, хоча росія додатково окремо домовилася з ООН щодо експорту своєї с/г продукції й не тільки. Найближчими тижнями очікується, що експорт українського зерна відновиться Чорним морем.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 23 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Ракетний удар по порту Одеси виявився також ударом по політичних позиціях самої Росії, сказав у традиційному відеозверненні у суботу ввечері президент України Володимир Зеленський.

22:00 Внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу одеського порту є поранені, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

21:00 Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту у Європі, станом на 20 липня 2022 року становила 3 млн 709,33 тис., повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

20:00 Скандал із Вікторією Спартц триває: конгресвумен знову накинулася на Єрмака.

19:00 Росіяни знову вдарили по Миколаєву, у мережі з'явились відео диму над містом.

18:00 Окупанти дали старт підготовці "референдуму" у Запорізькій області.

Радника Конгресу США розлютив удар по Одесі: "Росія бреше завжди… Настав час далекобійних ракет".

У Туреччині заявили, що стурбовані ракетним ударом по порту в Одесі. Однак там також повідомляють, що росія заявила, що нібито "не має жодного відношення" до обстрілів.

17:00 Чи спробує Україна вивезти зерно після обстрілу порту: у Кабміні відповіли.

"Масовий інфаркт": вибух у Лисичанську позбавив життя півсотні окупантів. Подробиці повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

16:00 ООН "грізно" відреагувала на обстріл росіянами порту в Одесі.

Росіяни на Херсонщині ховаються у страху перед ЗСУ та потай стягують зброю – розвідка.

15:00 Моссад разом із США допоміг знайти зрадників та посібників росії в оточенні Зеленського, — заявив авторитетний ізраїльський журналіст Аттіла Сомфальві.

14:10 Судячи з усього, канцелярія Шольца затримує поставки Україні систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM, які здатні захистити велике місто від ракет, — пише авторитетна німецька газета Welt.

Тим часом в Charlie Hebdo зробили влучну карикатуру по ситуації в Україні, — поки люди гинуть, а Україна палає, когось хвилює лише як тишком забрати наше зерно.

Карикатура Charlie Hebdo про зерно та війну в Україні

13:00 В Україні відреагували на обстріл морського порту Одеси росією менше ніж через добу після домовленостей з ООН та Туреччиною щодо вивозу зерна.

"Російська ракета — це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна", — спікер МЗС Олег Ніколенко.

"Це російська дипломатична дихотомія", — висловився також голова Офісу президента Андрій Єрмак.

12:25 Росія випустила чотири ракети "Калібр" по порту та зерновому терміналу в Одесі, засоби ППО збили лише половину, — ОК "Південь".

11:20 В Одесі серія вибухів, попередньо відомо про мінімум один "приліт". Ще кілька ракет збили засоби ППО.

10:55 Після удару по аеродрому "Канатово" під Кропивницьким загинуло щонайменше троє людей, ще дев'ять постраждали. Двоє загиблих були працівниками відомчої охорони. Решта, — військові.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 23.07.2022

09:35 Вночі росіяни випустили 13 ракет на Кіровоградщині, було пошкоджено аеродром та інфраструктурні об'єкти в області, є загиблі.

Кабінет Міністрів України обговорює кримінальну відповідальність за отримання паспорта росії на окупованих територіях.

08:25 У Миколаєві чули кілька вибухів, над містом знов здіймається дим, інформація уточнюється.

Офіційно: зранку ворог вдарив по Основ’янському району Харкова, пошкоджені житловий будинок, офісні приміщення, є один постраждалий; попередньо стріляли з реактивних систем залпового вогню, — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

07:30 США не дадуть Україні ракети високої дальності ATACMS для HIMARS, бо хочуть запобігти третій світовій, — заявив радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. Ці ракети мають дальність дії 300 км і дістали б до Кримського мосту.

У Харкові "приліт" був у центрі міста, попередньо відомо про одного потерпілого. У самому Запоріжжі вибухів не було, вдарили у Запорізькому районі.

Дніпропетровська область: вночі було близько 20 ударів із РСЗВ по Нікопольському району, також були обстріли Криворізького району, Широківської та Зеленодольської громади, є пошкодження газової мережі та електропостачання, зачепило сільгосптехніку, обійшлося без жертв.

06:40 Оголошено нову тривогу в Запорізьській, Дніпропетровській та Харківській областях, повідомляють про вибухи у Запоріжжі та Харкові.

Місцеві жителі показують на відео дим, що здіймається на місці вибухів:

06:30 Вибухи чули у Кривому Розі, Кропивницькому, Миколаєві, а також на Одещині та тимчасово окупованій Херсонській областях. Частину ракет успішно збили засоби ППО, але були й "прильоти". Наразі вже оголосили відбій тривоги.

05:00 Російські окупанти обстріляли Миколаїв. Після прильотів повідомляю про пожежі.

Також вибухи пролунали у Кропивницькому.

04:00 Українські військові минулої доби на півдні країни знищили 93 російських окупантів та 12 одиниць військової техніки, повідомляє ОК "Південь".

02:00 Росіяни обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області, обійшлося без постраждалих та руйнувань, повідомив голова РВА Євген Євтушенко.

01:00 Музиканти американського гурту Imagine Dragons стали послами платформи національного бренду UNITED 24, просуватимуть напрямок медичної допомоги, повідомив президент України Володимир Зеленський.

00:00 Голова Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові з деокупацією території Придністров'я (невизнана та підконтрольна Росії "ПМР").

Україна збільшила кількість працюючих енергоблоків атомних станцій до 10 із 15.

Важлива інформація за 20 липня доступна у зведенні за середу: "Війна — день 147: окупанти націлилися на 2 міста на Донбасі, поки путін шукає зброю в Ірані".

Що сталося 21 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за четвер: "Війна — день 148: зіркова година HIMARS та нова зброя для України".

З головними новинами за 22 липня можна ознайомитись у матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 149: окупанти загрузли на Донбасі, переговори щодо зерна в Туреччині".