Дивний таксист, загадковий метадон і скандал на похороні: що відомо про смерть Антона Полякова через 40 днів

Читать на русском
Автор
5055
Антон Поляков
Антон Поляков. Фото facebook.com/anton.polyakov.98

Понад місяць минуло від дня смерті нардепа Антона Полякова, але ясності більше не стало

Смерть народного депутата України Антона Полякова, що сталася пізно вночі 8 жовтня, викликала в суспільстві величезний резонанс. Політик, обраний до Верховної Ради за списком «Слуги народу», виявився одним із перших її критиків, за що був виключений із фракції вже 2019 року.

З часу смерті народного депутата пройшло 40 днів, але ясності у тому, що трапилося, зовсім не додалося, а скандальних фактів випливло чимало. «Телеграф» нагадує всі перипетії передчасної смерті політика.

Серце підвело у 33 роки

Смерть Антона Полякова сталася у салоні таксі, яке везло його після вечері у ресторані. Як показав таксист, пасажир справляв враження людини, що випила, і в авто їй стало погано, викликані ж медики врятувати життя Полякову не змогли.

Експертиза показала, що вміст алкоголю в крові політика був невеликим і відповідав приблизно 200-300 г горілки, а безпосередньою причиною смерті стала гостра коронарна недостатність — гостра ішемічна хвороба серця. Хоча сам Поляков раніше ніколи не скаржився на біль у серці.

Втім, було припущення, що смерть нібито стала наслідком приймання політиком коктейлю з алкоголю і наркотику метадону. Принаймні перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін заявив, що біля Антона Полякова знайшли два катетери з невідомою рідиною бурого кольору.

Вже на похороні парламентаря його колеги висловили переконання, що отруєння сталося за допомогою наркотику метадону.

Як з’ясував «Телеграф», метадон є наркотичним засобом, який використовується при лікуванні від героїнової залежності, може мати легальне та нелегальне походження. Речовина цілком може бути додана в їжу або питво без відома іншої людини.

У результаті слідство було відкрито за статтею «Умисне вбивство», щоправда, особливими успіхами похвалитися не може.

Роман із колегою – дві родини на кожного

«Полуничкою» загибелі нардепа став його романтичний зв’язок із колегою Ганною Скороход, яка також була обрана за списками «Слуги народу, але після критики політсили виключена з неї.

Фото Ганни Скороход
Ганна Скороход

Коханців не зупинив той факт, що обидва вони вже мали сім’ї та дітей.

Вже у статусі «офіційної» коханки Скороход відвідала похорон Полякова, що призвело до скандалу – дружина політика емоційно відреагувала на це.

Згодом сама Ганна Скороход заявила, що вже 11 листопада вони хотіли зіграти весілля з Поляковим і додала, що її нареченого нібито задушили. Останнє, щоправда, у МВС категорично спростували.

Пізніше народна обраниця прийшла до Верховної Ради у жалобному одязі та закликала колег підтримати створення комісії для розслідування смерті Полякова.

Кримінал у смерті – питання є, відповідей немає

Ганну Скороход можна зрозуміти, адже будь-якого роду кримінального шлейфа в загибелі її коханого з надлишком.

Так, вже 8 жовтня стало відомо, що Поляков перед смертю був у компанії з двома людьми у ресторані, одним із яких виявився Руслан Джамбулатов, помічник самої Скороход. Крім того, він виявився членом родини Джамбулатових, вихідців із Чечні, за якими тягнеться довгий кримінальний шлейф. Причому старший брат Руслана – Рустам був помічником самого Антона Полякова.

Пізніше випливла особа другого співрозмовника Полякова – ним виявився громадянин Азербайджану Хатаї Алієв, який розшукується у себе на батьківщині. Як з’ясував "Телеграф", чоловіка розшукує Служба Державної безпеки Азербайджану за кіберзлочини.

Ще однією дивністю є повідомлення про постійну зміну показань таксистом, в авто якого помер нардеп.

Так, згідно з початковими свідченнями шофера, політика він забрав на зупинці громадського транспорту. Пізніше було заявлено, що Полякова пересадили в таксі з іншого автомобіля, а самого таксиста, як наполягає його адвокат, нібито побили в поліції. Але довести цього не можна, оскільки "били його підзахисного вміло, не залишаючи слідів на тілі".

У МВС повідомили, що таксисту не просто підсадили Полякова з іншого авто, а водій спочатку їхав за першим авто, в якому і знаходився політик. Щоправда, навіщо він це робив і що це дає слідству – загадка.

Загалом, поки що єдиною людиною, покараною за підсумками смерті Антона Полякова, і покараною, безперечно, заслужено, є нардеп від "Слуги народу" Галина Третьякова. Політик 8 жовтня у відповідь на смерть колеги дозволила собі заявити у партійному чаті, що «одним ворогом менше».

Галина Третьякова

У якості покарання Третьякову усунули від п’яти пленарних засідань парламенту. Хоча, на думку все тієї ж Ганни Скороход, покарання було надто слабким і варто було порушити питання про позбавлення Третькової мандата народного депутата.

"Телеграф" же присвятив скандальній народній обраниці окремий матеріал. Разом з експертами ми спробували розібратися, чому в "Слузі народу" вперто тримають у своїх лавах людину, яка регулярно завдає репутаційних ударів по собі та своїй фракції.