Звучать сирени та лежать тіла: що зараз відбувається у Казахстані (онлайн)

Читать на русском
Автор
13332
Протести в Казахстані розпочалися 2 січня 2022 року
Протести в Казахстані розпочалися 2 січня 2022 року

Протести в Казахстані переросли у зіткнення з поліцією, а потім і прямі вуличні бої із застосуванням вогнепальної зброї.

Практично відразу після настання 2022 року в Мангістауській області Казахстану почалися мітинги, які згодом переросли в масштабні народні протести майже по всій країні, що супроводжуються зіткненнями з силовиками та захопленнями і погромами різних об’єктів.

У цьому матеріалі збираємо та публікуємо основні події, що відбуваються в Казахстані.

8 січня 19:50 Інформацію про бій не підтвердили у МВС Казахстану.

8 січня 18:03 На трасі на Бішкек у передмісті Алмати вже кілька годин триває бій.

8 січня 17:37-17:47 — В Алмати двічі пролунали 10-секундні сирени, після чого було нерозбірливе текстове сповіщення. У МВС його зміст пояснити не можуть. Попередньо, це попередження про комендантську годину — вона почнеться о 23:00 за місцевим часом (19:00 за Києвом).

8 січня 16:36 По місту Алмати навколо можна зустріти трупи, згоріли автомобілі та кров, — фото і відео 18+ звідти можна подивитися на нашому каналі за цим посиланням.

8 сiчня 14:26 Також в Алмати застрелили в голову 4-річну дівчинку.

8 січня 11:34 У ході заворушень в Алмати загинув 11-річний хлопець, а ще один 15-річний серйозно постраждав після обстрілу та госпіталізований.

8 січня 10:00 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив 10 січня днем загальнонаціональної жалоби за жертвами заворушень.

8 січня 09:19 Нурсултан Назарбаєв перебуває зараз у Нур-Султані і нібито нікуди не їхав, запевняє його прес-служба, — раніше були дані, що екс-президент Казахстану із сім'єю відлетів до Дубаю.

Також він підтримав свого наступника: "Єлбаси закликає всіх згуртуватись навколо Президента Казахстану для подолання поточних викликів".

Нурсултан Назарбаєв підтримав Токаєва
Скрін твита прес-секретаря Назарбаєва

8 січня 08:16 Ось так відбувається перекидання миротворчих сил Росії до Казахстану:

8 січня 07:26 За звинуваченням у держзраді затримано екс-голову Комітету національної безпеки Каріма Масімова.

8 січня 06:55 Затримано вже 4266 людей, а сумарні збитки становить щонайменше 200 млн доларів. Розслідують можливу змову 180 роздрібних реалізаторів зрідженого нафтового газу.

7 січня 22:12 Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що на його країну було щонайменше шість хвиль терористичних атак, у яких задіяли 20 тисяч людей, частина з яких розмовляла іноземними мовами.

"Вони били і вбивали правоохоронців та молодих солдатів, підпалювали адміністративні будівлі, грабували приватні будинки та магазини, вбивали мирних громадян, ґвалтували молодих жінок. Моя основна точка зору: жодних переговорів із терористами, ми повинні їх убити", — говорить Токаєв.

7 січня 17:58 На даний момент ситуація в Казахстані така:

Карта протестів у Казахстані на 7 грудня
Обстановка в Казахстані на 7 грудня

7 січня 17:43 Заявив про себе "Фронт звільнення Казахстану", який обіцяє боротися з військами ОДКБ та урядом Токаєва.

7 січня 17:07 Російський генерал Андрій Сердюков, який керував вторгненням у Крим у 2014 році, очолить контингент ОДКБ у Казахстані.

7 січня 14:35 З'явилися чутки про затримання першого заступника голови Комітету національної безпеки, племінника Нурсултана Назарбаєва Самата Сатібалдіули Абіша у Алмати, але пізніше ЗМІ написали, що його звільнили, але не затримали.

Тим часом сам Назарбаєв із сім'єю вже покинув Казахстан, його літак, за деякими даними, відправився в Дубай.

Назарбаєв із сім'єю покинув Казахстан

7 січня 12:37 Ось так виглядає місто Алмати після розгону протестувальників.

7 січня 10:49 Президент Казахстану наказав стріляти на ураження без попередження.

7 січня 10:16 За неофіційними даними, під час протестів постраждали сотні людей, десятки було вбито, а тисячі — затримано. Також говорять про курсанта, якому відрізали голову.

7 січня 08:18 У Казахстані оголошено "червоний" рівень терористичної небезпеки, проводиться зачистка адмінбудівель від протестувальників, — за даними влади, ті не лише спілкувалися за власним зв'язком, а й мали своїх снайперів.

6 січня 16:40 — Російські війська прибули до Казахстану.

Як повідомляє "РИА Новости", до Казахстану у складі сил ОДКБ прямують підрозділи 45-ї окремої бригади спецназу ВДВ РФ, іванівського та ульянівського з'єднань ВДВ.

6 січня 9:58 — Передові підрозділи російських миротворців уже розпочали виконання завдань у Казахстані. Про це повідомляє у четвер Радіо Свобода з посиланням на секретаріат ОДКБ.

Там же додали, що перекидання російського контингенту літаками військово-транспортної авіації продовжується.

6 січня 7:53 — У центрі Алмати силовики оточили периметром площу Республіки, повідомляє російське ТАСС, яке також публікує кадри з місця подій.

6 січня 2022 року 00:25 — Біля міста Алмати помітили колони військової техніки.

23:32 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив, що ОДКБ направить "колективні миротворчі сили" до Казахстану.

"У зв'язку зі зверненням президента Республіки Казахстан Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликаної, в тому числі, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку прийняла рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні", — написав він.

23:14 Водночас прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що лише розпочав консультації з главами країн ОДКБ у зв'язку із ситуацією в Казахстані.

Пашинян зазначив, що казахський лідер попросив його допомогти з боку ОДКБ.

"Як голова Ради колективної безпеки ОДКБ негайно розпочинаю консультації з керівниками держав-членів організації", — написав він.

22:18 В Алмати влада розпочала силову операцію. До міста увійшли колони силовиків.

На вулицях міста чути стрілянину, зокрема з автоматичної зброї, а також вибухи.

21:00: Не минуло й півгодини, як російські телеграм-канали з посиланням на власні джерела у ОДКБ повідомили про те, що до Казахстану незабаром увійдуть війська РФ та Білорусі.

А президент РФ Володимир Путін наказав "готувати допомогу Казахстану".

20:40: У середу ввечері президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у зверненні до громадян заявив, що вважає звернення до партнерів з ОДКБ за допомогою доречним та своєчасним.

Він також повідомив, що має намір погодити прибуття до Казахстану силовиків із РФ та Білорусі для придушення протестів.

За його словами, протести в країні слід розглядати як акт агресії.

Причини народних хвилювань

"Сірником" через який Казахстан охопили "пожежі" протестів, стало підвищення цін на автомобільний газ. Цей вид палива широко використовується на заході країни. З нового року він подорожчав одразу вдвічі: з 60 до 120 тенге (приблизно з 4 до 8 грн) за літр.

Коли і де почалися мітинги

Перші мітинги 2 січня відбулися у нафтовидобувній Мангістауській області.

Перші мітинги розпочалися на заході Казахстану
Мангістауська область, Казахстан

Жителі міст Актау, Жанаозен, Курик, Акшукур наступного дня після підвищення ціни, 2 січня, вийшли на протести. Найбільший мітинг був у Актау, де на центральну площу міста вийшло понад тисячу людей.

Протестувальники встановили юрту навпроти акімату Актау

Мітингувальники вимагали повернути колишню ціну на газ та на компроміси з владою у вигляді зниження ціни до 85-90 тенге (близько 6 грн) за літр не погоджувалися.

Ближче до півночі 3 січня в Актау відбулися перші сутички між поліцією та мітингувальниками. Співробітники правоохоронних органів взяли в оточення групу людей на міській площі та спробували витіснити їх із локації, проте це не увінчалося успіхом.

Алмати знаходиться на південному сході Казахстану, тоді як протести спалахнули на заході
Алмати, Казахстан

4 січня сутички між протестувальниками та силовиками посилилися. У Мангістауську область, у містах якої протести на той момент були наймасовіші, стягнули військову авіацію та силовиків.

У Мангістау місцеві жителі зафіксували безліч колон військової техніки, а мітингувальники тим часом приступили до блокування доріг та площ.

Дії протестувальників та влади

Того ж дня, 4 січня, урядова комісія Казахстану пообіцяла виконати основну вимогу протестувальниківзнизити ціни на пальне до 50 тенге (близько 3,15 грн) за літр у Мангістауській області. Крім цього влада обіцяла не притягувати учасників протестів до відповідальності.

Однак, це не допомогло заспокоїти народні хвилювання. Мало того, до міст, що протестують, приєдналися населені пункти по всій країні.

Карта протестів на вечір 4 січня, Казахстан
Охоплені протестами міста станом на вечір 4 січня

Також змінилися і вимоги протестувальників. Якщо спочатку вони вимагали зниження цін на автомобільний газ, то згодом перейшли в політичну площину: активісти вимагали відходу з політики Нурсултана Назарбаєва та його прихильників. Адже після того, як Назарбаєв залишив посаду президента Казахстану, за ним залишилася низка посад, наприклад, голови Ради безпеки країни.

У ніч проти середи, 5 січня, протести, що спалахнули у найбільших містах країни, переросли в масові зіткнення з поліцією, зокрема, в Алмати — найбільшому місті країни. Мітингувальники почали палити машини поліції.

Водночас влада пішла протореним шляхом придушення народних заворушень — в Алмати почалися перебої з роботою інтернету.

Увечері того ж дня стало відомо, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів надзвичайний стан у Мангістауській області та місті Алмати з 5 січня з 01 години 30 хвилин терміном до півночі 19 січня 2022 року.

Також у ніч на 5 січня уряд Казахстану пішов на низку поступок мітингувальникам, серед яких піврічне держрегулювання цін на різні види палива. Також у відставку пішов уряд Казахстану.

Крім цього влада оголосила про плани ввести такі кроки:

  • на 180 днів запроваджено держрегулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель;
  • на 180 днів можуть запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів;
  • регулювання цін на продовольство — рішення прийматимуть адміністрації в областях;
  • розгляд питання допомоги субсидіями на оренду на вторинному ринку та інші.

Водночас за ніч 5 січня ситуація в Казахстані ще більше загострилася. У Таразі спалили понад 10 поліцейських машин, від дій мітингувальників постраждали будівля апарату акіма (голови) області, відділення банку.

Окрім Тараза на акімати нападали у містах Алмати та Шимкент.

У МВС Казахстану заявили, що у середу вночі постраждали 95 співробітників органів внутрішніх справ. Пошкоджено 37 службових автомашин.

Також в Алмати частина спецтехніки опинилася в руках мітингувальників.

Водночас влада країни поширила режим НП на Алматинську область. Діє комендантська година.

Вранці 5 січня правоохоронці в Актобі, де також тривали протести, заявили, що вони з народом.

В Уральську та Таразі тим часом відключили інтернет та мобільні мережі, через що місцеві жителі зіштовхнулися з проблемами при купівлі продуктів.

Протягом дня середи, 5 січня, у містах Казахстану ситуація лише розпалювалася, так, наприклад, в Алмати та Актобі тривали сутички поліції та мітингувальників, а згодом протестувальники захопили будівлю акімату Алмати і в ній почалася пожежа.

Протести продовжилися і в інших містах країни – Атирау, Павлодарі.

Протягом дня з’являлися повідомлення про численні сутички протестувальників із силовиками, а також про захоплення, погроми та підпали державних будівель. Також за розрізненими повідомленнями з Казахстану можна зробити висновки, що рахунок постраждалим уже не на десятки, а на сотні людей.

У середу вдень президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу.

Примітно, що, посівши місце Нурсултана Назарбаєва на чолі Ради безпеки Казахстану, Токаєв за фактом виконав одну з вимог мітингувальників.

Водночас мітингувальники оприлюднили нові вимоги, серед яких є пункт, що стосується й України.

Також у місті Талдикорган знесли пам’ятник колишньому президентові Назарбаєву.

Протестувальники заявляють, що він залишив посаду глави держави лише формально.

Тим часом протести в Алмати вийшли на новий рівень — мітингувальники захопили важливі об’єкти інфраструктури: там учасники мітингів дісталися місцевого аеропорту та державного телеканалу.

Про те, що ще відбувалося в Казахстані в середу ввечері, а також карту з охопленими містами протестами, дивіться в нашому матеріалі.