Війна – день 77: ЗСУ наступають на Харківщині та тримають оборону на інших рубежах

Читать на русском
Автор
4561
Російське вторгнення захлинається на Харківському напрямку
Російське вторгнення захлинається на Харківському напрямку. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 11 травня

Війна українського народу за свою свободу та незалежність триває вже 77 днів. Попри постійні ракетні обстріли мирних міст України і атаки російської армії, українським захисникам вдається стримувати натиск ворога, а на деяких напрямках навіть переходити в контрнаступ і звільняти окуповані росіянами населені пункти, проте росіяни, що відступають, намагаються знищити все, що можуть. У той час як росія кидає на забій ненавчених "мобілізованих" жителів ОРДЛО, бійці ЗСУ вже краще оснащені, навчені та озброюються важким озброєнням від союзників. Українська авіація та артилерія потужними ударами знищують окупантів цілими колонами. Проте натиск росіян все ще сильний і досі на фронтах залишається багато критичних точок: складна ситуація на Донбасі, ще важчою є ситуація на обложеному заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 11 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У прикордонній Білгородській області (РФ) роздався вибух, після якого розгорілася пожежа.

Вибух прогримів у селі Солохи, що у Білгородській області
Вибух прогримів у селі Солохи, що у Білгородській області

22:00 Військове керівництво США не оцінило хвалену російську зброю і дійшло висновку, що використання росіянами надзвукових ракет Х-22 для враження цілей в Україні не зіграє суттєвої ролі у перебігу війни.

21:00 Російський мільярдер Олег Тіньков визнав, що українська армія сильніша за російську.

Слова Тінькова про війну з 42:36

20:00 Чехія визнала дії російської армії під час війни на території України геноцидом українського народу. Відповідне рішення ухвалив чеський Сенат.

19:00 Понад півтисячі військовослужбовців Національної гвардії України загинули під час повномасштабної війни з рф. Про це розповів начальник оперативного управління штабу Головного управління НГУ Олексій Надточий.

Російські окупанти не відмовилися від планів захопити столицю України — Київ. Ба більше, росія мріє створити там нове державне утворення та включити його до свого складу, говорять у Генштабі.

18:00 Бажання вести будь-які переговори з російською федерацією зникає з "кожною новою Бучею", проте Україна готова продовжувати переговорний процес, заявив Володимир Зеленський.

17:00 ЗСУ йдуть уперед на одному із напрямків: свіжа карта боїв в Україні від Міноборони Великої Британії.

16:00 У путіна відповіли щодо приєднання Херсонщини до росії — пєсков заявив, що все має відбутися "легітимно, як це було з Кримом". В офісі українського президента відповіли, що херсонські "гауляйтери" можуть просити лише про помилування після вироку суду.

15:00 Переговори Зеленського та путіна: озвучено несподіване ім'я можливого посередника.

14:00 Перекидання білоруських військ до кордону з Україною може свідчити про чергову багатоходівку, задуману путіним. На думку військового експерта Олега Жданова, Україні не слід втрачати пильності та бути готовою, у разі потреби, дати відсіч на північному фронті.

13:00 Колаборанти в Херсоні заявили: звернуться до путіна з проханням приєднати область до рф.

12:00 Федеральній службі безпеки росії, яка вже давно потрапила в немилість до путіна, могли повністю перекрити доступ до проведення чи організації будь-яких операцій щодо війни в Україні. Такого висновку дійшли журналісти-розслідувачі Центру аналізу європейської політики (CEPA).

"Путін перес*ав": Піонтковський пояснив, чому кремль не зважиться на ядерний удар.

11:00 Росіяни провели ракетний обстріл Слов'янська та Запоріжжя. У Слов'янську ніхто не постраждав, у Запоріжжі ракету збили засоби ППО.

Тим часом, СБУ вразила українців перехопленням чергової розмови окупанта з дружиною, — жінка хотіла жорстоко вбивати українських дітей за відмову малювати до 9 травня.

10:00 путін написав вітальний лист із восьмою річницею "референдуму" для ватажка "днр" пушиліна, де заговорив про якісь "вікові традиції".

09:00 Внаслідок збройної агресії рф проти Україні загинуло 226 дітей, ще 417 постраждали, — ювенальні прокурори.

За даними ООН, в Україні вже 8 млн внутрішніх переселенців. Дві третини з них заявили, що потребують фінансової допомоги для покриття витрат на харчування та лікування.

За останню добу рф втратила 350 осіб, 17 танків та 10 безпілотників.

Втрати росії в Україні 11.05.2022

08:00 Палата представників США проголосувала за додаткове виділення Україні 40 мільярдів доларів. Тепер це рішення має затвердити Сенат, — ймовірно він розгляне його вже до кінця тижня.

Нова Зеландія запровадила санкції проти восьми фізичних та юридичних осіб рф, причетних до організації кібератак та реалізації кампанії з поширення дезінформації в Україні. До них відносяться 85-й головний центр спеціальної служби та "Головний центр спеціальних технологій" ГУ генштабу росії, російське "Агентство інтернет-досліджень", спікер міноборони рф Ігор Конашенков, начальник генштабу Ігор Костюков, співзасновник NewsFront Михайло Синелін, гендиректор президент холдингу "Червона зірка" Олексій Піманов.

07:00 Найважливіше з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • найбільша активність ворога спостерігається на Донецькому та Слобожанському напрямах;
  • росіяни активно штурмують під Лиманом, Сєвєродонецьком, Бахмутом, Кураховим, Авдіївкою, Рубіжним;
  • для поліпшення позицій у Херсонській області військові рф обладнують позиції в населених пунктах Велика Олександрівка та Брускінське Херсонської області (неподалік від адмінкордону Миколаївської області);
  • через обстріли росіян не вдається нормально проводити евакуацію постраждалих та цивільних із зони бойових дій.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний розбір ситуації на фронті читайте за посиланням.

Карта бойових дій Україна 11.05.2022

5:00 Ще одного наступу на Україну з території Білорусі чекати не варто, каже Олексій Арестович.

3:00 У південних областях України за добу було ліквідовано 79 загарбників та 12 одиниць ворожої техніки

1:00 У Пентагоні повідомили, що 89 із 90 обіцяних гаубиць М-777 вже були передані Україні разом із снарядами.

00:00 Американські сенатори Ліндсі Грем (Республіканська партія) та Річард Блюменталь (Демократична партія) незабаром представлять резолюцію із закликом до держсекретаря США Ентоні Блінкена визнати росію державою-спонсором тероризму, повідомив голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 8 травня доступна у трансляції: "Війна – день 74: окупанти не мають успіхів на фронтах і в помсту обстрілюють мирні міста".

Ознайомитися з новинами за 9 травня можна у матеріалі: "Війна – день 75: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Запоріжжі, а росіяни бомблять українські міста".

А про ситуацію в країні за 10 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 76: війська путіна з розлюченістю атакують і б’ють українськими містами, але програють війну".