Війна — день 42: бої за південь та схід України продовжуються, росія бомбить українські міста

Читать на русском
Автор
10396
Головні новини України за 6 квітня
Головні новини України за 6 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

Вже 42-й день Україна відбиває варварську навалу російської армії. Під натиском Збройних сил України окупаційні війська відступили з низки областей, залишивши по собі розруху та тіла вбитих українців, а також свою кинуту техніку та трупи своїх солдатів, яких уже вистачило б для формування неслабкої армії окремої країни . При цьому тривають запеклі бої у південних регіонах України та на Донбасі, куди, за оцінками Генштабу ЗСУ, якраз і перекидаються російські війська. Також ворог продовжує завдавати ракетних ударів по містах по всій Україні, включаючи західні регіони.

У цій текстовій трансляції Телеграф повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 6 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В середу комунальні служби з допомогою майже трьохсот волонтерів та 20 одиниць техніки прибрали близько 20% вулиць Ірпеня, повідомив мер міста та додав, що розбір завалів триватиме у четвер.

22:00 Президент США Джо Байден схвалив додатковий пакет допомоги Україні, який передбачає відправку в Україну додаткових ракет Javelin.

Угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби успішно відбили 9 атак ворога на Донбасі.

Українські захисники знищили 6 танків, 5 одиниць броньованої та 6 одиниць автомобільної техніки, 4 артилерійські системи противника. А підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два літаки, одну крилату ракету та один безпілотний літальний апарат ворога.

21:00 Зеленський заявив, що вже сім країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.

Слідчі поліції встановили особи закатованих у Бучі у таборі "Пролісок" п'яти українців.

20:00 "Послані за напрямком "на**й": відомий російський поет Андрій "Орлуша" Орлов новим віршем їдко висміяв "велику російську культуру".

19:00 Євросоюз поки що не зміг узгодити нові санкції проти росії, повідомляє Reuters.

18:00 США завдали нового санкційного удару по росії: під роздачу потрапили доньки путіна, а також ведмедів та мішустин.

У ЄС показали, як мало коштів дають Україні порівняно з Росією: різниця величезна.

17:00 путін не відмовився від планів на Київ — на думку CNN, атака на столицю все ще можлива.

16:00 Для переговорів Зеленського та путіна знайшли нову країну – Орбан пропонує Угорщину.

Російським солдатам-дезертирам хочуть давати притулок до ЄС.

Мінцифри знайшло родичів катів з Бучі: реакція росіян на події їхніх рідних, м'яко кажучи, не здивувала.

15:00 У Євросоюзі запропонували давати притулок російським солдатам, які бажають дезертирувати з поля бою в Україні.

У Раді хочуть заборонити будь-які назви міст, вулиць та інші топоніми, пов'язані з росією та росіянами.

14:00 Персонал російської армії почав скаржитися на потужну інфляцію, яка виникла через запровадження західними країнами жорстких санкційних пакетів. Профспілки загрожують бунтом та зверненням до Верховного суду Росії.

Помер відомий українофоб Володимир Жириновський.

13:00 Заява пєскова про наказ путіна щодо відведення військ розлютила росіян: вимагають вжити заходів.

Росіяни розстріляли з реактивної артилерії місце роздачі гуманітарної допомоги у Вугледарі Донецької області. Мінімум двоє людей убито, п'ятеро поранено.

12:00 У путіна придумали нове пояснення відходу військ з-під Києва — це був "жест доброї волі".

Євросоюз 6 квітня розгляне питання про включення до списку санкцій російських олігархів Германа Грефа, Олега Дерипаскі, Олександра Шульгіна, Аркадія Ротенберга та Саїда Керімова.

11:00 Генерал Марк Міллі, який обіймає посаду голови Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США, вважає, що війна з росією триватиме не менше, ніж кілька років, і Україна, як і США, НАТО та інші союзники, що підтримують її, будуть у неї втягнуті . Про десятиліття генерал поки що не говорить.

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України Любов Непоп, заявивши, що причиною є нібито образливі заяви української влади щодо позиції Будапешта про війну Росії та України.

10:00 Свіжі втрати російської армії в Україні:

09:00 Наочна карта, які країни досі підтримують росію:

08:00 Дві години тому в румунській столиці Бухарест автомобіль влетів у паркан посольства рф і спалахнув. Водій загинув на місці. Напередодні Румунія вирішила вислати 10 російських дипломатів із країни.

Вночі ударом з повітря знищили нафтобазу в Новомосковську:

Новомосковськ Дніпро нафтобаза 06.04.2022
Пожежу у Новомосковську видно у Дніпрі

07:00 росія продовжує спроби наступу на півдні України і може задіяти там свої сили з Придністров'я, — Генштаб ЗСУ.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 06.04.2022
Карта бойових дій Україна 06.04.2022

05:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен виділив ще 100 мільйоні доларів на закупівлю для потреб ЗСУ додаткових протиброньових систем.

Повідомляється про вдалу роботу ППО у Київській області, проте поки без подробиць.

04:00 Українські військові наближаються до окупованого Херсона та ведуть бої з росіянами на підступах до міста, заявив депутат Херсонської облради Сергій Хлань в ефірі каналу Espreso.TV.

"Наші Збройні Сили просуваються з боку Миколаєва, і вже ЗСУ перебувають на підступах до Херсона. Це якщо брати радіус, то не більше ніж 20 кілометрів до Херсона знаходяться наші військові", — сказав він.

Військова розвідка Великої Британії підтвердила, що тіла мирних жителів щонайменше 10 днів пролежали на вулицях Бучі до того, як російські війська пішли з міста.

03:00 Естонія передала Україні протитанкові ракети, гаубиці, протитанкові міни, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети та ручні гранати.

Окрім цього, естонські підприємці у співпраці з державними установами та Збройними силами Естонії передали українським військовим шоломи, бронежилети, засоби зв’язку, дрони, прилади нічного бачення, лазерні далекоміри, медичні товари та одяг хімзахисту.

Захоплену під час контрнаступальної операції техніку росіян та боєприпаси до неї передали одній з бойових бригад ЗСУ.

02:00 В Україні нарешті набув чинності закон про пільговий імпорт у період війни: він підписаний президентом і був опублікований у "Голосі України".

Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил протягом минулої доби успішно відбили 9 атак ворога на Донбасі.

Зокрема, українські захисники знищили:

  • 4 танки
  • 24 одиниці броньованої техніки
  • 20 одиниць автомобільної техніки
  • 5 артилерійських систем супротивника
  • Підрозділи ППО у небі українського Донбасу збили 6 безпілотних літальних апаратів ворога.

Також українські воїни захопили російський танк.

01:00 Турецьке посольство повернулося із Чернівців до Києва.

00:00 Президент України Володимир Зеленський опублікував чергове нічне відеозвернення, в якому:

  • закликав країни світу запровадити проти росії санкції, пропорційні тяжкості злочинів, скоєних російськими військовими у Бучі та інших містах України;
  • повідомив про домовленість із Францією про надання необхідної експертної підтримки щодо розслідування злочинів російських окупантів у Бучі та інших місцях в Україні.

Повітряні сили ЗСУ підбили підсумки доби 5 квітня і повідомили, що росіяни змінили тактику ведення бойових дій у повітрі: намагаються не входити до зони ураження української ППО та не йдуть на прямий контакт із винищувачами, а завдають ракетних ударів з повітря, зокрема з повітряного простору Білорусі.

"Протягом 5 квітня підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил збито вісім крилатих ракет", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що інформація за 3 квітня доступна у публікації: "Війна — день 39: Київська область звільнена від окупантів, але росія продовжує завдавати ракетних ударів".

Про те, що відбувалося в Україні 4 квітня, читайте тут: "Війна — день 40: поки що мир у роздумах над санкціями для кремля, окупанти бомбять Тернопіль, Одесу та Миколаїв".

А з найважливішими для України подіями в країні та світі 5 квітня можна детально ознайомитись у нашій статті "Війна — день 41: світ засуджує росію за різанину у Бучі, але окупанти продовжують убивати українців".