Війна — день 115: росіяни намагаються створити "котел" на Донбасі та обстрілюють міста

Читать на русском
Автор
49725
Україна протистоїть вторгненню росіян вже 115 днів Новина оновлена 19 червня 2022, 07:04
Україна протистоїть вторгненню росіян вже 115 днів

Оперативно про головне 18 червня

Повномасштабна війна росії проти України триває вже 115 днів, як і раніше найзапекліші бої продовжуються на Донбасі, де окупанти продовжують намагатися оточити угруповання ЗСУ у Сєвєродонецька. Втім, українські захисники стійко тримають оборону та дають відсіч російській навалі. Не відчувають окупанти себе безпечно і в Чорному морі, де напередодні точним ударом ракети Harpoon було знищено російський буксир "Василь Бех". Водночас окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по мирних містах, через що гинуть мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, які відбулися в Україні та світі 18 червня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

Онлайн-трансляція 18 червня закінчена, — дивитися трансляцію 116 дня війни 19 червня можна за цим посиланням

23:00 Українські захисники продовжують стримувати росіян у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". 18 червня українські воїни знищили:

  • особового складу – 87;
  • танків – 1;
  • мінометів – 5;
  • АТТ — 52;
  • спеціальна техніка – 1;
  • БПЛА — 1;
  • склад сб/п — 2.

22:00 Внаслідок ракетного удару окупантів по Новомосковському району Дніпропетровської області кількість постраждалих збільшилася до 11 осіб, один у критичному стані, повідомив голова військової обласної адміністрації Валентин Резніченко.

21:00 Окупанти досягли часткового успіху під Сєвєродонецьком.

Росіяни завдали потужного ракетного удару по Харківщині та Дніпропетровщині.

20:00 Зеленського намагалися вбити кілька разів: Данілов озвучив цифру.

19:00 Зеленський дав голові оборони Миколаєва нове звання — заступник командувача оперативного командування "Південь" полковник Андрій Гнатов був підвищений у званні до бригадного генерала.

18:00 Україна знову обмінялася полоненими з росією — вдалося повернути п'ятьох наших співвітчизників.

17:00 Втрати України, початок ленд-лізу та роль олігархів: 7 головних заяв із нового інтерв'ю секретаря РНБО Данілова.

16:00 Зеленський просить Раду схвалити надважливий для шляху до ЄС документ — Конвенцію Ради Європи щодо запобігання домашньому насильству, більш відому як Стамбульська конвенція.

15:00 В Україні створили "Книгу катів": збирають усі злочини росіян.

14:00 Знову партизани: в окупованому Херсоні підірвали авто колаборанта.

13:00 Загиблого на сході активіста Романа Ратушного провели в останню путь усім Києвом: ексклюзивні фото "Телеграфа".

Данилов спростував гучну заяву про цифри втрат українських військ.

12:00 Прибрали мотлох: на Донеччині ЗСУ збили ще один літак супротивника.

11:00 Арахамія після візиту Макрона та Шольца заговорив про нові переговори з РФ, але назвав умову.

Литовська залізнична компанія LTG Cargo повідомила владу Калінінградської області Росії, що обмежує проходження вантажів через територію своєї країни.

10:00 Поповнив чергу до пекла: на Донеччині ліквідувався комбат терористів.

09:30 ЗСУ відзвітували про втрати окупантів на ранок 18 червня. Плюс 200 загиблих росіян, а також непоганий "запас" знищеної ворожої техніки. Наші захисники чудово тримають оборону!

А от в ООН тим часом, здається, всерйоз розпереживалися через проблему війни в Україні. Щоправда, все ще у контексті світового голоду. Бояться, що блокада українських морських портів може призвести до "пекла на Землі".

08:30 Було завдано удару по Криворізькій громаді. Загиблих немає, але є руйнування. З'явилися деталі ракетного удару по Одесі — частину ракет збили.

07:30 Генштаб ЗСУ повідомив нові дані:

  • у Харківській області окупанти хочуть прокласти нову гілку залізниці, щоб покращити постачання — чим це загрожує, розбирався "Телеграф"
  • біля Горського, Берестового та Кодеми українські військові завдали ворогові шкоди, і окупанти відступили.
Дані Генштабу ЗСУ 18 червня
Дані Генштабу ЗСУ
Дані Генштабу ЗСУ 18 червня
Дані Генштабу ЗСУ

06:30 Карта бойових дій в Україні виглядає так на ранок суботи. Ворог намагається прорватися до трас та оточити українських військових у Сєвєродонецьку та Лисичанську. Але при цьому на півдні у них не вистачає сил, вважають в Інституті вивчення війни.

Карта бойових дій в Україні
Карта бойових дій в Україні

Тим часом зазнали ракетних ударів Одеса, Кременчук, Харків уночі та вранці.

05:00 У багатьох областях України оголошена повітряна тривога. У Кременчуку повідомляють про звуки вибухів.

04:00 Українські військові минулої доби виконали близько 1️2️0️ вогневих завдань. Також по росіянах було завдано авіаційних ударів. Підтверджено наступні втрати ворога: 5️7️ окупантів та 1️8️ одиниць техніки, серед яких танк Т-72 важка вогнемета система ТОС-1 "Буратіно", гаубиця "Мста-Б", самохідна гармата "Гіацинт", 3️ багатоцільових броньованих тягачів, 9 одиниць броньованої техніки.

Також знищено черговий польовий склад боєприпасів, а в Чорному морі затонув разом із зенітно-ракетним комплексом "ТОР" на борту буксир чф "Спаситель Василь Бех".

02:00 У Київській міській раді зареєстровано проєкт рішення про перейменування 5 станцій столичного метрополітену, назви яких у той чи інший спосіб пов'язані з росією або її державами-сателітами.

Пропонується перейменувати: станцію "Берестейська" на станцію "Бучанська", станцію "Площа Льва Толстого" на станцію "Василя Стуса", станцію "Героїв Дніпра" на станцію "Героїв України", станцію "Мінська" на станцію "Варшавська", станцію "Дружби народів" на станцію "Ботанічна".

01:00 Втрати Збройних сил України під час бойових дій з російськими окупантами в техніці сягають 50%, повідомив командувач логістики Сухопутних військ ЗСУ Володимир Карпенко.

00:00 Російські окупанти 17 червня здійснили обстріл Миропільської громади Сумської області, повідомляє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький: "З 19:30 розпочалися мінометні та артилерійські обстріли Миропільської громади. Загальна кількість розривів – 40 (сорок), з них: 12 мин 120 мм, 15 снарядів 122 мм, 13 снарядів – 152 мм. Жертв у всіх випадках немає".

Нагадаємо, інформація за 15 червня доступна у нашому зведенні за середу: "Війна — день 112: ЗСУ підбираються до Херсона, а росіяни стріляють у мирні міста".

Що відбувалося 16 червня можна дізнатися у нашому онлайні за четвер: "Війна — день 113: на фронті гаряче, а до Києва приїхали Шольц, Макрон та Драгі".

А про події 17 червня читайте у матеріалі: "Війна — день 114: важкі бої на виснаження та загроза з Білорусі".