Війна — день 14: росія йде до дефолту, але продовжує вбивати мирних українців

Читать на русском
Автор
11321
Окупанти обстрілюють українські міста
Окупанти обстрілюють українські міста

Оперативно про головне 9 березня.

В Україні розпочався 14-й день героїчного опору російським окупантам. Противник так і не зміг досягти поставленої мети, хоча збирався взяти найбільші українські міста за лічені дні, а тому все частіше обстрілює мирних жителів. Водночас із самої росії поступово йдуть західні компанії, а експерти вже почали прогнозувати для країни-окупанта близький дефолт та зубожіння населення. Країни Заходу вкотре наголосили, що не збираються залишати нашу країну наодинці зі своїми проблемами та готують новий "план Маршалла" для відновлення економіки України після того, як усе закінчиться.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини повідомляв про найважливіші новини, що відбулися 9 березня. Однак ви також можете стежити за оперативною обстановкою в нашому телеграм-каналі, який доступний за цим посиланням.

23:00 На Сумщині сили територіальної оборони розгромили чергову колону окупантів та поповнили свій арсенал корисними трофеями.

Зеленський підписав закон, який дозволяє всім жителям України використовувати зброю для відсічі окупантам під час воєнного стану. До кримінальної відповідальності за вбивство російських загарбників українців не притягуватимуть.

Українські військові повністю вибили окупантів із міста Дергачі, яке знаходиться зовсім поруч із Харковом.

22:00 Частина Житомира може залишитись без тепла через руйнування російськими окупаційними військами міської котельні.

У середу, 9 березня, Європейський Союз розширив списки санкцій росіян.

Росіянам показали заяви російських солдатів-строковиків, які потрапили в полон в Україні.

20:30 Одіозний український нардеп Євген Шевченко, який до початку вторгнення відзначився своєю підтримкою білоруського посібника тероризму олександра лукашенка, заявив, що його не затримували на кордоні України та Польщі. Більше того, він стверджує, що добровільно вступив до лав Збройних сил України та проходить службу в одній із військових частин.

19:30 За час обстрілів Маріуполя загинуло вже 1300 людей.

18:15 Найбільша авіакомпанія Казахстану Air Astana відмінила польоти до росії.

17:30 Окупанти завдали серйозного удару по пологовому будинку та дитячій лікарні в Маріуполі. Президент Зеленський терміново виступив із заявою і вимагає від Заходу "негайно закрити небо над Україною".

16:00 У Києві пройшла прес-конференція з полоненими російськими солдатами. За їх словами, коли вони повернуться до росії, то піднімуться проти путіна.

Після пресконференції в Міноборони рф визнали, що кинули строковиків на війну. "Виявилося декілька фактів присутності військовослужбовців строкової служби в частинах російських Збройних Сил, які беруть участь у проведенні "спецоперації" на території України", — заявили в Міноборони рф і підкреслили, що нібито вивели солдат строкової служби з зони бойових дій. Ага, так всі й повірили.

Один з важких моментів — евакуація по гуманітарним коридорам. Сьогодні окупанти зірвали вивіз мирних жителів з Бучі.

15:00 Володимир Зеленський посилив покарання за держзраду.

Чорнобильську атомну електростанцію, де декількома годинами раніше повністю відключилася електроенергія, а проведення ремонту унеможливлює те, що станція тимчасово підконтрольна російським окупантам, підключать до резервних дизель-генераторів, які допоможуть забезпечити живлення її об'єктів протягом наступних 48 годин. Однак після закінчення цього часу система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива самостійно відключиться і це призведе до витоку радіації, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Над Осокорками у Києві збили ворожий літак, він упав на житловий будинок. Пілот катапультувався, але загинув.

14:00 На президента Володимира Зеленського з початку війни росії проти України намагалися вчинити більше десятка замахів. Але всіх диверсантів ліквідують ще на підходах, розповів Михайло Подоляк.

На Чорнобильській атомній електростанції, яка тимчасово підконтрольна російським військам, сталася НП — відключилася електроенергія. Через бої неможливо проводити ремонт та відновити електропостачання.

Окупантам наказували вбивати мирних: зізнання полоненого рашиста.

13:00 Пішов на дно: рубль оновив історичний рекорд на торгах після військового вторгнення Росії.

Намагалися втекти, але не змогли: у мережі з'явилося відео влучення українського снаряду БМП окупантів.

12:00 Президент України Володимир Зеленський звернувся до нації на 14-й день війни з росією.

Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до українців із проханням не поширювати інформацію про озброєння, що постачається до України.едоставление военной помощи и добровольцев для Украины.

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в інтерв’ю німецькому телеканалу заявив, що на прийом ультиматумів чи компроміси з принципових питань Україна не піде, але дискутувати можна про вид можливого нейтрального статусу України.

11:00 росія вкотре пригрозила Заходу. Цього разу за надання військової допомоги та добровольців для України.

Стало відомо про ще одну перемогу українських бійців — знищено позиції окупантів у Харківській області.

10:00 Сьогодні намагатимуться організувати гуманітарні коридори для евакуації людей з Енергодару, Маріуполя, Сум, Волновахи, Ізюму, Ворзеля, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Гостомеля. росія зобов'язалася припинити вогонь з 9-ї ранку до 21-ї вечора.

09:00 З'явилися свіжі дані про втрати окупантів в Україні:

Тероборона знищила колону окупантів у Чернігівській області.

І для гарного настрою вам ранкове звернення Кіма:

08:00 Вночі росіяни скинули три некеровані бомби на село Донець на Харківщині, двоє загиблих (включаючи 7-річну дитину).

07:00 Ця ніч порівняно з іншими була досить спокійна, повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Наразі тривають обстріли Харкова в районі Салтівки. Дуже складна ситуація в Маріуполі — місто вже більше тижня в облозі, без води, їжі та медикаментів. Всі спроби евакуювати населення зриваються через обстріли з боку русні

Генштаб випустив нове зведення:

06:00 В цілому по Україні ніч минула більш-менш спокійно. Проте в чотирьох містах не відміняють повітряну тривогу — це Києв, Житомир, Чернігів та Васильків.

05:00 З Сум успішно евакуйовано близько п'яти тисяч мирних мешканців, повідомив заступник Керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

04:00 США прокоментували пропозицію Польщі щодо передачі МіГ-29.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі заявив про те, що рішення про передачу польських літаків Україні ухвалює уряд Польщі.

"Зараз ми перебуваємо в контакті з польським урядом після опублікованої сьогодні заяви. Як ми вже говорили, рішення про передачу польських літаків Україні, зрештою, залишається за польським урядом", — йдеться у заяві.

03:00 Російські окупанти знову обстріляли Охтирку (Сумська область), знищивши при цьому ще кілька міських пам'яток, а також убив щонайменше одного мирного жителя.

Грандіозний проєкт путіна "Північний потік 2" за 9,5 мільярда євро так і не буде введено в експлуатацію.

02:00 В Україні з початку військового вторгнення росії загинули щонайменше 474 мирних жителів, серед них 17 дітей, повідомляє управління ООН з прав людини.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив про те, що українській військові готуються до штурму росіян та вже замовили 50 автобусів для полонених окупантів.

01:00 Генштаб ЗСУ опублікував зведення минулої доби.

З ключового:

Російські війська, що вторглися в Україну, продовжують зосереджувати зусилля на захопленні великих міст, створенні сухопутного коридору між окупованим Кримом і росії, і виходом на адмінкордони Луганської та Донецької області.

При цьому під час ведення бойових дій окупанти продовжують зазнавати значних втрат. Так, 14 окрема бригада спеціального призначення втратила понад 400 військовослужбовців, БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ, у зв'язку з втратою боєздатності.

00:00 Збройні сили України вже розпочали ліквідацію бойовиків ПВК "Вагнера", які прийшли на нашу землю.

У Росії заборонили купівлю готівкової валюти та обмежили її видачу з чинних вкладів сумою $10 тис. терміном на пів року.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch зменшило довгостроковий рейтинг дефолту емітента російської федерації в іноземній валюті до "C".

"Рейтинг на рівні "C" відображає думку Fitch про близький суверенний дефолт", — йдеться в пресрелізі.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками"

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста ".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами"