Війна — день 117: окупанти отримують по зубах, штурмуючи Сєвєродонецьк, деокупація Херсона дедалі ближче

Читать на русском
Автор
24261
Війна в Україні Новина оновлена 21 червня 2022, 03:26
Війна в Україні

Оперативно про головне за 20 червня

Українські сили оборони вже 117 днів ведуть бойові дії з російськими окупантами за свободу і незалежність України. Загарбники хочуть найближчим часом захопити Сєвєродонецьк, щоб потім атакувати Слов’янськ. Українські захисники стійко стоять на своїх позиціях, а от окупанти щоразу отримують по зубах. На цей час Сєвєродонецький та Бахмутський напрямки є найгарячішими точками на фронті. У росЗМІ повідомили про долю командирів захисників "Азовсталі", а мер Мелітополя порадував успіхами ЗСУ на півдні країни. Він упевнений, що найближчими тижнями Херсон буде звільнено нашими військовими.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 20 червня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

Онлайн-трансляцію 20 червня закінчено, — дивитися трансляцію 118 дня війни 21 червня можна за цим посиланням

23:00 Арестович закликав мешканців України не нехтувати сигналами повітряної тривоги через високу небезпеку масованих ракетних обстрілів з боку росії після завдання ЗСУ удару по "вишках Бойка" у Чорному морі.

Він також попередив про загрозу наступу росіян на Харків і початок настання військ рф на Луганщині.

22:00 У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" за поточну добу втрати ворога склали:

  • особового складу – 106;
  • танків – 1;
  • БТР — 1;
  • МТЛБ — 2;
  • артилерійських систем – 2;
  • мінометів – 5;
  • АТТ — 7;
  • БПЛА – 2;
  • склад з б/п — 2.

21:00 Росіяни розпочинають широкомасштабний наступ у Луганській області, вони накопичили достатню кількість резервів і сьогодні у вогні усі вільні населені пункти області, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

20:00 Байден сказав, чи збирається він до України.

19:00 Російські військові в Білгороді голодують та не мають одягу, розповіли джерела "Телеграфу".

18:00 Запекла боротьба за Сєвєродонецьк та прильоти ракет по Одесі та Харкову: свіжа карта бойових дій в Україні.

17:00 Невже побачив двійника? Експерти припустили, чому Токаєв міг відкрито принизити "шляху".

Де гроші путіна? ЗМІ дізналися про "кооператив" на мільярди доларів.

16:00 У нас розв'язані руки: в росії зробили заяву через удар по "вишках Бойко".

15:00 Росіяни сподіваються до 26 червня повністю захопити Луганську область, більшу частину якої контролюють, — заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Масштабного ракетного удару завдали як по Одесі, так і по Миколаївщині.

14:00 В Одесі чутно вибухи, попередньо є "прильоти".

13:40 ЗСУ завдали ракетного удару по газових бурових платформах, також відомих як "вишки Бойка", які росія незаконно захопила при анексії Криму.

13:00 Суд заборонив діяльність політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", — Мін'юст.

ЗСУ відкинули окупантів з першої лінії оборони на Херсонщині; у Новій Каховці ЗСУ тричі влучили по складах з боєприпасами ворога; окупанти закріплюються на узбережжі річки Інгулець, — радник голови ОВА Сергій Хлань.

12:00 На Запорізькому напрямі ЗСУ переходять від оборони до наступальних дій. "Найближчими тижнями командири планують ламати супротивника. Ініціативні групи провокуватимуть ворога, виявлятимуть вогневі точки і придушуватимуть їх", — командир підрозділу "Азов" Родіон Кудряшов.

Тим часом у Херсоні трьох російських військових розстріляли з автомата у ресторані, — заявляють у ОК "Південь".

11:10 ЗСУ завдали ракетного удару по "вежах Бойка", через які росіяни видобували газ в українському Чорному морі, — заявив нардеп Олексій Гончаренко. Інших підтверджень цьому поки що немає.

Білорусь взяла участь в агресії – саме з її території стартували перші ракети, звідти напали російські війська, але імовірність масштабної участі у війні білоруської армії не є дуже високою через настрої народу Білорусі, — Андрій Єрмак.

09:40 Втрачено контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Метьолкіне Сєвєродонецьк карта

Ситуація у Сєвєродонецьку залишається важкою, українців масово депортують із окупованих районів міста, — мер Олександр Стрюк.

Вранці ворог тричі обстріляв прикордоння Сумщини та Чернігівщини, попередньо, жертв та руйнувань внаслідок цих обстрілів немає, — ДПСУ.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 20.06.2022

09:00 Росіяни запустили з Криму дві ракети типу "Онікс" по Білгород-Дністровському району та Одесі, обидві збили в повітрі засоби ППО, — оперативне командування "Південь".

В Донецьку знов обстріли, над Київським районом видно дим.

В Новомосковському районі під Дніпром досі намагаються загасити нафтобазу, яка палає після ракетного удару рф. Нагадаємо, що загинуло двоє чоловіків, та ще 14 людей постраждали, з них 8 опинилися у лікарні, — ДСНС Дніпропетровщини.

Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинули 323 дитини, ще 586 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 В Одесі чули кілька вибухів, за непідтвердженими даними, є приліт у місті. Перевіряємо інформацію.

Пізно ввечері росіяни обстріляли артилерією Велику Кострому під Кривим Рогом, згорів будинок, люди не постраждали, — голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Наслідки обстрілу Великої Костромки 20.06.2022
Наслідки обстрілу Великої Костромки 20.06.2022

07:30 В Одесі та області чули гучний вибух, за попередніми даними, засоби ППО збили російську ракету.

07:00 Зібрали добірку нічних новин:

  • вночі з Білгорода відбувся ракетний обстріл Харкова, також вибухи чули в Одесі, частина з них була роботою засобів ППО, попередньо міг бути новий бій на Зміїному;
  • росія поповнила сили у Чорному морі, зараз там 3 надводних та 3 підводних носії крилатих ракет на 36 ракет, — ОК "Південь";
  • на одному з пляжів Одещини був кумедний випадок: на берег винесло підозрілий чорний об'єкт, відпочиваючі вирішили, що то міна, а по прибуттю спеціалістів з'ясувалося, що то просто пакет зі сміттям;
  • американські журналісти вивчили фото залишків тисяч снарядів, якими рф била по Україні, кожен 10 з них виявився забороненим; загалом рф застосувала в Україні вже понад 200 видів забороненої у світі зброї, — The New York Times;
  • у швейцарському місті Лугано на конференції в липні буде представлено великий план відбудови України, — міністр економіки України Юлія Свириденко.

06:20 На Одещині чули вибухи, попередньо, робота засобів ППО.

Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 20.06.2022

05:00 За добу неділі, 19 червня, українські зенітники та авіація знищили БПЛА, живу силу та опорний пункт окупантів, повідомляє Командування Повітряних Сил Збройних сил України.

04:00 Болгарія з 1 липня зможе отримувати азербайджанський газ у повному обсязі після завершення в червні тестового прокачування газу інтерконектором Греція-Болгарія (IGB). Як тільки IGB буде введено в експлуатацію, врізання спочатку забезпечить Болгарію 1 млрд. кубометрів газу на рік з подальшим збільшенням до проєктної потужності 3 млрд. кубометрів газу на рік.

02:00 На Сихові у Львові горіла дерев’яна церква Московського патріархату. Пожежу загасили о 23:30. За даними ДСНС, постраждалих внаслідок займання немає.

01:00 За 19 червня росіяни вбили 2 мирних мешканців Донбасу: у Максимільянівці та Зайцево. Ще 12 людей зазнали поранень, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

00:00 Минулої години Харків і область струснула серія вибухів внаслідок випущених росіянами з боку Білогорода ракет.

Головні новини за 17 червня доступні у нашому матеріалі: "Війна — день 114: тяжкі бої на виснаження та загроза з Білорусі".

Головні новини за 18 червня можна прочитати в онлайні за суботу: "Війна — день 115: росіяни намагаються створити "котел" на Донбасі та обстрілюють міста".

З подіями, що відбулися 19 червня, можна ознайомитись у нашому зведенні за неділю: "Війна — день 116: окупанти стягнули резерви на Луганщину і готуються наступати".