Війна — день 43: росія продовжує атакувати Україну та вбивати українців, але зазнає втрат від ЗСУ та отримує нові санкції

Читать на русском
Автор
7783
Головні новини України за 7 квітня Новина оновлена 13 серпня 2022, 17:20
Головні новини України за 7 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

Вже 43-й день Україна бореться за своє існування проти російських орд, які відмовили нам у праві на життя. Поступово ЗСУ звільняють від росіян захоплену раніше територію Херсонської області, щоденно відбиваючи численні атаки з боку ОРДЛО. На вже звільнених територіях рятувальники, військові та волонтери розчищають завали зруйнованих росіянами будинків та ховають тіла загиблих мирних громадян. Проти росії вводяться нові санкції, які б’ють як по окремих путінських функціонерах та їхнім сім’ям, так і по економіці росії та цілим її секторам. Однак рф поки що це не зупиняє: російські військові злочинці продовжують обстрілювати і бомбардувати мирні міста, а повітряні тривоги регулярно звучать у всіх областях України.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 7 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Одесі пролунав вибух, повідомляє кореспондент "Телеграфа". За непідтвердженою інформацією, ППО збила ворожу крилату ракету.

В українських містах медперсонал готовий до ліквідації наслідків можливого застосування хімзброї росією, крім того, у медичних закладах є необхідний запас ліків, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

22:00 Російські журналісти опублікували відеодокази того, що масові вбивства у Бучі сталися тоді, коли там були російські військові.

Країни Євросоюзу підтримали ембарго на імпорт російського вугілля, повідомляє Bloomberg.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляє, що окупантів вибили із Чернігівської та Сумської областей.

21:00 ЗСУ відкинули окупантів від міста Кремінна, що на Луганщині.

У росії вперше зізналися, що втратили в Україні велику кількість своїх солдатів.

Сенат США підтримав законопроєкт про заборону ввезення енергоносіїв з російської федерації та інших цілей. Це рішення було ухвалено одноголосно – його підтримали усі 100 сенаторів обох партій.

Перед ним також одноголосно було підтримано ініціативу про позбавлення росії та Білорусі статусу найбільшого сприяння у торгівлі.

20:00 Генеральна асамблея ООН виключила Росію із Ради ООН з прав людини. Рішення підтримали 93 країни, серед них несподівано опинилися Сербія та Угорщина.

19:00 "лавров — співучасник злочинів": Кулеба сказав, чи готовий знову зустрітися з главою мід рф.

Країни "Великої сімки" мають намір вдарити черговим пакетом санкцій щодо Росії. У новому плані йдеться про заборону постачання в РФ товарів і послуг, відключення банків від GFS, санкції проти оборонного сектора та низку інших обмежень.

18:00 В Україні заарештовано активи компанії, кінцевим бенефіціаром якого є Оксана Марченко – дружина кума путіна Віктора Медведчука.

Фото хлопчика біля могили мами в Бучі облетіло весь світ: "Телеграф" дізнався більше про дитину та її сім'ю.

17:00 У Зеленського дали зрозуміти, що кремлю настав час "прикрутити" пропаганду.

Паніку відставити: Філатов пояснив гучний заклик евакуюватися з Дніпра.

16:00 Депутати Європарламенту в ухваленій сьогодні резолюції закликали до додаткових санкційних заходів щодо росії, включаючи "негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу".

15:00 Лукашенко заявив, що Білорусь здійснила свою спецоперацію в Україні.

Путін присвоїв звання "гвардійський" 121-му важкому бомбардувальному авіаційному полку, який бомбив мирні українські міста.

У Мукачеві демонтували пам'ятник Пушкіну

14:00 Прикордонники з побратимами зі Збройних сил знищили один із пунктів забезпечення російсько-окупаційних військ на Харківщині.

А пошукова система Гугл тим часом знає, хто такий путін:

13:00 лукашенко заявив, що раз Білорусь "ув'язали в це", то на мирних переговорах України та росії має прозвучати і позиція Білорусі.

Жінкам, старим та дітям краще евакуюватися з Дніпра, бо квітень буде гарячим, — мер Борис Філатов.

У тимчасово окупованому Мелітополі росіяни розігнали чергу на евакуацію.

12:00 Генеральна асамблея ООН сьогодні голосуватиме щодо відсторонення росії.

ЄС переносить повну заборону імпорту російського вугілля на місяць, до середини серпня. Про це пише Reuters.

З 9 напрямків, на яких наступали окупанти, залишилося 2,5. Зона ООС, Донецька та Луганська область, Маріуполь. На Херсонщині противник уже не наступає, а обороняється, розповів Арестович.

11:00 Велика Британія планує відправити в Україну броньовані автомобілі типу Mastiff та Jackal, — чим вони можуть допомогти Україні.

На 7 квітня погоджено десять гуманітарних коридорів для евакуації людей:

10:00 За останню добу в Україні росія втратила ще 300 військових, 15 безпілотників, 14 танків та десятки одиниць воєнної техніки.

У Запоріжжі вночі системи ППО збили три російські крилаті ракети.

Залізничний вокзал Миколаєва не працює, його розбомбили окупанти, — мер міста Олександр Сенкевич.

Фото дня: російські військові напилися награбованого в Україні алкоголю і втопили важку бронемашину піхоти. Відправили за кораблем.

09:00 167 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії рф, поранених — більше 297, повідомляють ювенальні прокурори.

08:00 Сенат США одноголосно ухвалив основний закон про відновлення програми Ленд-лізу, — Politico. Востаннє США підтримували програму ленд-лізу за часів Другої Світової. Велика частина зброї по ленд-лізу передавалась СРСР.

07:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що рф затіяла нові "навчання" для поповнення рядів загарбників. Російські військкомати шукають звільнених після 2012 року військових водіїв, механіків, розвідників та молодших командирів, — збирають їх під приводом підготовки за спеціальностями терміном на 3 місяці.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Більше деталей та опис за посиланням.

05:00 У Сумах за підривну діяльність затримали 60-річного чоловіка, який збирав дані для передачі російським військовим.

04:00 Агентство США з міжнародного розвитку USAID доставило в Україну безкоштовно 5000 терміналів супутникового інтернету "Старлінк" із безкоштовним тарифним планом. Ілон Маск сплатив за них 2/3 (на $10 млн), решта — саме агентство.

Російські окупанти в Енергодарі почали створювати фейкові органи влади на чолі з колаборантом, депутатом міської ради від ОПЗЖ Андрієм Шевчиком, який "звільнив" законного мера та всіх чиновників.

03:00 І Пентагон, і Держдеп вважають, що Україна переможе у війні з росією.

Нідерланди вирішили не випускати з країни 14 яхт, що належать росіянам.

02:00 Російські окупанти та колаборанти почали створювати фейкові органи влади в Енергодарі Запорізької області, повідомляє НАЕК "Енергоатом".

01:00 Президент України опублікував чергове нічне відеозвернення. Основні тези:

  • Схоже, у світі нарешті серйозно змінюється ставлення до сучасної російської держави. Після того, що світ побачив у Бучі, коли російські війська звідти вийшли. Тепер ставлення до всіх у Росії буде простим: або підтримуєш пошук миру, або підтримуєш нічим не виправдані масові вбивства.
  • Після Бучі російські військові змінили тактику й намагаються прибирати з вулиць та з підвалів на захопленій території убитих українців. Це виключно намагання сховати докази скоєних окупантами злочинів. І більше нічого. Але в них не вийде уникнути відповідальності. Ми знаємо вже про тисячі зниклих безвісти людей.
  • Сьогодні західні держави оголосили про новий пакет санкцій проти росії. Новий пакет має ефектний вигляд, але цього замало. Ми продовжимо наполягати на повному блокуванні російської банківської системи від міжнародних фінансів. Також продовжимо наполягати на тому чи іншому форматі відмови демократичного світу від російської нафти. Ембарго на постачання російської нафти все одно буде застосоване. Формат буде знайдений.
  • Але для зупинки війни треба зробити ще значно більше. Якщо не буде справді болісного пакету санкцій проти росії і якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї, то росія розглядатиме це як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі. Ще можна цього не допустити.
  • Маємо по максимуму відновити роботу вітчизняних підприємств, торговельну діяльність, реанімувати малий і середній бізнес на всій нашій території, на якій це безпечно. Потрібно шукати шляхи, щоб адаптуватися до наявних обставин. Зараз треба бути максимально креативним і сміливим у розв'язанні економічних питань. Якщо потрібно – переміщувати підприємства з певних районів, оновлювати законодавство й давати бізнесу більше простору, створювати спеціальні умови для повернення людей.
  • Російські окупанти продовжують накопичувати бойову силу та готуються до відновлення активних наступальних дій.

00:00 Ближче до півночі середи, 6 квітня, Харків, ймовірно, зазнав обстрілу. Місцеві пабліки пишуть, що після нього почалася сильна пожежа.

Німеччина вже відправила в Україну великі обсяги зброї та працює над збільшенням таких поставок, проте не афішує це на прохання української сторони, заявив міністр оборони ФРН.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай закликає населення області евакуюватися та серйозніше ставиться до своєї безпеки під час обстрілів.

Глава ЛОВА Гайдай призывает жителей эвакуироваться
Заклик до жителів Луганщини евакуюватись

На підконтрольній українській владі території Донецької області за минулу добу росіяни під час обстрілів міст убили п’ятьох мирних жителів, ще чотирьох людей було поранено. Загальний рахунок жертв серед цивільних на Донеччині без урахування Маріуполя та Волновахи йде на сотні.

Нагадаємо, що інформація за 4 квітня доступна в публікації: "Війна — день 40: поки що мир у роздумах над санкціями для кремля, окупанти бомбять Тернопіль, Одесу та Миколаїв".

З найважливішими для України подіями в країні та світі 5 квітня можна детально ознайомитись у нашій статті "Війна — день 41: світ засуджує росію за різанину у Бучі, але окупанти продовжують вбивати українців".

А докладніше дізнатися про те, що відбувалося 6 квітня, можна в нашому матеріалі "Війна — день 42: бої за південь і схід України продовжуються, росія бомбить українські міста".