Війна — день 15: бомбардування України триває, а українцям дозволили вбивати окупантів

Читать на русском
Автор
15513
Війна росії в Україні
Війна росії в Україні

Оперативно про головне за 10 березня

Україна вже понад два тижні протистоїть вторгненню окупаційних військ із росії. Попри наміри кремлівської верхівки на швидке захоплення найбільших українських міст, їх плани повністю провалилися, крім того, в рф нарешті почали визнавати, що відправили солдатів-строковиків на забій. В самій Україні для всіх мешканців скасували кримінальне покарання за знищення окупантів із цивільної зброї. Тим часом мирні міста нашої країни продовжують страждати від нальотів ворожої авіації, яка продовжує завдавати ударів по школах, лікарнях і навіть пологових будинках.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" збирав найважливіші події, що відбулися в Україні 10 березня, а оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони України Олексій Рєзніков заявив, що станом на 10 березня російські інтервенти вбили більше цивільних українців, ніж загинуло у бою наших військових.

Він також наголосив, що Україна не бачить сенсу у тому, щоб відправляти у бій непідготовлених бійців, а тому веслувати всіх поспіль на фронт не будуть.

Увечері в Харкові було завдано авіаційного удару по Харківському фізико-технічному інституту, після чого там сталася пожежа, повідомив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

22:00 Зеленський в інтерв'ю німецькій DIE ZEIT запропонував звернути увагу на заяви російських пропагандистів, а також на те, що у російських церквах навіть ведуть проповіді щодо захоплення Молдови, Грузії та країн Балтії. При цьому президент зазначив, що в зоні ризику також знаходиться і Польща.

У тому ж інтерв'ю український президент заявив, що світ може зупинити війну росії проти України шляхом запровадження більш серйозних економічних санкцій.

21:00 У Росії підтвердили смерть льотчика-підполковника, збитого в українському небі.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що в ЄС немає такого поняття, як "прискорена процедура вступу". Тим самим він підтвердив заяву президента Франції Еммануеля Макрона, що Україні не варто розраховувати на швидкий вступ до Євросоюзу.

Російські окупанти після вбивства голови Гостомельської громади Юрія Приліпка, який роздавав хліб людям, ще й замінували його тіло.

20:00 Сили спецоперацій захопили сучасний зенітно-ракетний комплекс "Панцир-С1".

ЗРК Панцир С1
Ще один трофей в руках ЗСУ

19:00 Із задоволенням приймемо капітуляцію: міністр оборони України Олексій Резніков потролив росію.

Колишній мер Києва Леонід Черновецький підтримав війну путіна в Україні. За словами колишнього політика, росія бомбить лише військові об'єкти, щоб українці не стали "захоплювати Луганськ і Донецьк". Також Черновецький заявив, що путін не розв'язував війну в Україні, а бомбардування мирних українських міст він вважає "демонстрацією сили".

Стало відомо про черговий літак окупантів, Су-25, який збили українські військові в ніч проти четверга. Нещодавно у мережі з'явилися фото літака.

18:00 Леонід Кучма прокляв росію: "Україна – не росія. І ніколи не стане росією. Не дочекаються. Ми вже перемагаємо. І цього не зупинити. А на адресу рф скажу лише, що приєдуюсь до слів моїх співвітчизників які в один голос кажуть: будьте вы прокляты. ".

Рінат Ахметов розповів, як розуміє перемогу України у війні: "Повне припинення бойових дій, повне виведення російських військ з території України та повне відновлення державних кордонів у межах, визнаних міжнародним правом. Тобто включно з Кримом та Донбасом".

Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією.

Будемо "кошмарити" ворога: глава Генштабу показав нове відео з розбитою технікою рф.

17:00 У Броварському районі Київщини росіяни розбомбили завод Coca-Cola. А ось в тимчасово захопленому Мелітополі українці котрий день виходять на мітинг з прапорами та закликами до окупантів йти геть.

16:00 Омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що за два тижні війни загинула 71 дитина.

15:00 Президент росії володимир путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову. Йшлося про Україну.

Крім того, зараз росіяни стоять на кордоні Херсонської та Миколаївської області, і не рухаються – не хочуть воювати з Україною, але бояться повернутися, бо їх погрожували розстрілювати свої ж співвітчизники.

На тлі цього голова Миколаївської ОДА Віталій Кім хоче спробувати організувати "зелений коридор" для тих росіян, які ще не скоїли злочинів проти українців, щоб вони могли безпечно повернутись додому.

14:00 Зеленський записав нове звернення. Якщо коротко, окупанти влаштовують гуманітарну катастрофу, щоб потім виглядати "рятівниками" в об'єктивах своїх пропагандистів, але гуманітарними коридорами змогли врятувати 60 тисяч українців.

Внаслідок авіаудару по Маріуполю загинуло 3 особи, серед яких одна дитина, ще 17 жінок, дітей та медпрацівників постраждали, але на росТВ про це не сказали жодного слова правди, і тому пропагандисти відповідатимуть так само, як і військові, які наказали стріляти по лікарні.

13:00 Росіяни ведуть авіаобстріл Маріуполя, у той час як українці на Чернігівщині знищили дивізіон "Іскандерів" рф.

У кремлі відзначилися новим цинізмом, заявивши, що обстріляли пологовий будинок у Маріуполі, бо там була база українських військових, а загиблі та постраждалі породіллі — акторки.

Також вийшло свіже зведення Генштабу. Якщо коротко, то просування по всіх напрямках зупинено.

12:00 Переговори Лаврова і Кулеби завершилися в Анталії, продовжившись понад півтори години. Глава МЗС України заявив, що на зустрічі з Лавровим обговорювалися питання відкриття гуманітарних коридорів та режим припинення вогню. Сказав, що переговори були тяжкі. Але сам факт перемовин на такому рівні демонструє, що росія через відсіч української армії та українського народу, а також санкції Заходу потрапила у непросте становище.

Помер колишній народний депутат, військовий Євген Дейдей, про смерть повідомила дружина.

Тим часом у полоні Україна вже має 500-700 російських окупантів.

Пєсков визнав, що у МЗС росії обговорюється питання переговорів Зеленського і путіна.

11:00 Розпочалися переговори Кулеби та лаврова.

Евакуація людей із передмість Києва йде повним ходом.

10:00 З'явилися свіжі дані щодо втрат російських окупантів в Україні на ранок 10 березня:

Ситуація по регіонам зараз виглядає так:

09:00 Українські військові пішли у наступ під Києвом та "Азов" із 72-ю бригадою ЗСУ знищили російські танки на Броварському напрямку:

Тим часом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прибув до Туреччини для переговорів із колегою із країни-агресора Сергієм Лавровим.

08:00 Все більше всесвітньо відомих компаній йдуть з ринку рф. Серед нових, що відмовилися від співпраці з росіянами, — Nestle, Philip Morris, Sony, Epson, Mars, Toyota, Nissan.

Вночі окупанти нанесли удар по приватному будинку у Слобожанському Харківської області, під завалами загинули дві жінки та дві дитини, ще одна 5-річна дівчинка була травмована.

У Збройних силах України показали відео роботи артилерії під Києвом:

07:00 Вийшло свіже зведення Генштабу ЗСУ:

06:00 Палата представників США схвалила виділення $13,6 млрд (понад 400 млрд грн) допомоги Україні на тлі військового вторгнення росії. Тепер рішення мають підтримати у Сенаті.

05:00 На Луганщині українські прикордонники і бійці ЗСУ розбили чергову колону ворога.

У збитих над Україною пілотів окупантів не завжди розкриваються парашути, що може свідчити про те, що росія не хоче допускати їх полону.

04:00 Західні санкції, введені проти росії через її вторгнення в Україну, вже почали давати результати. Так один із найбільших автовиробників країни Lada змушений був призупинити виробництво через брак комплектуючих.

Міністерство закордонних справ України опублікувало список компаній, які продовжують працювати на російському ринку, незважаючи на війну проти України.

03:00 Російська авіація після опівночі завдала чергового авіаудару по житлових кварталах Сум та м. Охтирка, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

"Російська ворожа авіація бомбила околиці Сум та село Бутиця. Удар був близько 00:40. Подробиці уточнюються", — написав він у своєму телеграм-каналі.

Крім того, повідомив Живицький, російська авіація знову бомбила житлові квартали Охтирки.

У Чехії хочуть заборонити символ рашистів Z та прирівняти його до свастики.

02:00 У США через тиждень роздумів заявили, що не підтримують ідею передавати Україні польські винищувачі МіГ-29 для захисту неба від російських загарбників. У Пентагоні вважають, що це може загострити конфлікт Заходу та Росії.

Українці, які втратили свій будинок внаслідок обстрілів з боку армії країни-окупанта, зможуть невдовзі повідомити про це у додатку "Дія" та згодом розраховувати на відшкодування збитків.

01:00 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 00:00 10 березня:

Сили оборони України дають відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил рф на всіх напрямках. На деяких з них окупаційні війська втратили боєздатність та вводять в операцію резерви. Для нарощування бойових спроможностей ворог здійснює переміщення до кордонів України з’єднань та військових частин з інших стратегічних напрямків.

Білорусь надає підтримку окупанту у забезпеченні поставок паливно-мастильних матеріалів, використанні залізничної інфраструктури та аеродромної мережі.

  • Зберігається імовірність проведення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури України.
  • Російська Федерація не відмовляється від планів оточення Києва, продовжуючи наступальну операцію з Поліського та Сіверського напрямків.
  • На Слобожанському напрямку противник здійснює наступ на населені пункти Ізюм, Петрівське, Грушуваха, а також міста Суми та Охтирка.
  • Ворожа наступальна операція триває також на Донецькому і Таврійському напрямках.
  • Противник нарощує угруповання військ на Миколаївському напрямку.
  • У Чорноморській та Азовській операційних зонах окупанти продовжують ізолювати район бойових дій. Корабельні угруповання ВМФ ЗС РФ перебувають у районах мису Тарханкут та озера Донузлав.

00:00 Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном обговорив посилення санкційного тиску на росію та подальшу підтримку України.

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду схвалила екстрену фінансову підтримку України у розмірі $1,4 млрд США для задоволення невідкладних потреб у фінансуванні та пом'якшенні економічних наслідків війни.

Зеленський звернувся до українців, росіян та країн Заходу. Зокрема, він назвав бомбардування лікарень у Маріуполі справжнім звірством та геноцидом. Зеленський закликав усю міжнародну спільноту об'єднатися та засудити військовий злочин росії, зокрема, посиленням санкцій доти, доки Кремль втратить усі можливості продовжувати цей геноцид.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті"Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну" .

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками"

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон" .

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста" .

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами"

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 14: росія йде до дефолту, але продовжує вбивати мирних українців" .