Війна — день 50: Україна чекає на серйозні поставки зброї, росія відходить від удару по "Москві"

Читать на русском
Автор
15064
Війна в Україні триває вже 50 днів
Війна в Україні триває вже 50 днів

Оперативно про головне 14 квітня

Настав 50-й день від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Зусилля окупантів змістилися на східні та південні області нашої країни, де тривають ракетні та артилерійські обстріли мирних міст, а також запеклі бої. Водночас кожен день війни росіяни продовжують зазнавати величезних втрат як у бойовій техніці, так і в особовому складі. Не можуть вони сховатися навіть у морі, наприклад, ракетний крейсер "Москва" познайомився ближче з українськими ракетами "Нептун" і тепер довго ще не зможе виконувати бойові завдання. Зростає і міжнародна підтримка України, так США пообіцяли новий пакет військової допомоги, який включає важку артилерію, а Німеччина активізувала поставки озброєння на потреби ЗСУ.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події 14 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ракетний крейсер "Москва" затонув, повідомило міноборони країни-агресора.

22:00 Президент США Джо Байден заявив, що готовий відвідати Україну.

21:00 Національний банк України вперше від початку війни дозволив банкам продаж готівкової валюти населенню.

На кордоні Дніпропетровської області із Запорізькою та Донецькою, в Синельниківському районі, російська ракета потрапила біля нежитлового приміщення, постраждалих немає, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

20:00 Мінцифри створило онлайн-"карту мародерів": адреси та контакти російських окупантів тепер доступні для всіх.

19:00 Україна найближчим часом може закупити американські ударні безпілотники MQ-9 Reaper ("Жнець"), які за багатьма параметрами могутніші за турецький "Байрактар". Наразі ведуться переговори щодо їх отримання.

Без V та Z: Рада офіційно заборонила символіку російських окупантів.

18:00 У мережі схвильовані незвичайною активністю урядових літаків рф. А оскільки поки що її причина невідома, версії можна будувати різні.

У Раді призупинено роботу фракції ОПЗЖ.

17:00 росія заявляє про "авіаудар України по селищу у Брянській області" та про "обстріл села в Білгородській області".

"Помирись, дурню": аналітик зі США дав пораду путіну і назвав три причини перемоги українців.

16:00 Україна вчетверте обмінялася полоненими з росією: звільнено 30 наших співгромадян.

Тим часом стало відомо, що вчора було обстріляно українське село Сеньківка Чернігівської області, за 2 км від точки перетину кордонів України, Білорусі та росії. Росіяни обстрілювали село мінами та касетними боєприпасами.

15:00 Макрон пояснив, чому не хоче називати звірства росіян в Україні геноцидом.

14:00 У путіна відповіли, чи чекати на новий раунд переговорів з Україною.

Українських льотчиків Івана Пепеляшка та Олексія Чижа звільнено з російського полону.

13:00 росія знову заявила про "обстріл Україною" своєї території. Обстріл нібито стався біля селища Климово у Брянській області.

У росії заявили, що усвідомлення того, коли відбудеться черговий раунд переговорів з Україною, у них поки що немає.

"Кремль повідомить, якщо розмова путіна і Зеленського відбудеться. Путін ніколи принципово не відмовлявся від зустрічі із Зеленським, але для нього потрібно підготувати текст документа", — заявив Пєсков.

В Одесі затримали колишнього чоловіка Поклонської за підозрою у допомозі окупантам.

12:00 Російський бізнесмен Леонід Невзлін повідомив про те, що у міністра оборони рф Сергія Шойгу стався інфаркт. За його інформацією, інфаркт міг статися не від природних причин, а сам Шойгу тепер залишиться інвалідом.

Медведєв розсипався в поагрозах Швеції та Фінляндії через їхнє можливого вступу до НАТО. Заявив, що так вони стануть офіційними супротивниками росії.

З'явилася інформація, що у США закінчуються протитанкові ракети Javelin для України. Їх уже відправили стільки, що їхні запаси вичерпуються для можливого використання власними силами.

11:00 В Україні масштабна повітряна тривога.

14 квітня 2022 року погоджено 9 гуманітарних коридорів:

10:00 Україна завдасть удару у відповідь, якщо Москва вдарить по Києву.

"Можливості по Росії у нас прекрасні", — говорить Олексій Арестович.

Тим часом Зеленський хоче якнайшвидше обговорити з Макроном його заяву про братні народи: "Ми не втрачаємо жодних деталей. Такі речі для нас дуже болючі. Тому я обов'язково зроблю все, щоб обговорити з ним саме це питання".

09:00 Внаслідок агресії росії проти України вже 197 дітей загинуло та більше 351 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

У Чорнобаївці вночі в 15 раз рознесли росіян, знищено склади з боєприпасами 22-го армійського корпусу (Крим), повідомляє радник голови ОП Олексій Арестович.

Нічні бої збоку виглядали так:

Чорнобаївка сьогодні вибухи

08:00 Українські спецназівці підірвали міст з ворожою технікою, що рухалася у напрямку Ізюма на Харківщині. Знищено всю колону.

07:00 Маріуполь не здається, бої продовжуються. На блокпосту біля кордону України у Білорусі перевіряють телефони. На Донбасі окупанти намагаються зібрати людей на війну з Україною, але плани не виконуються, — ранкове зведення Генштабу ЗСУ.

06:00 Українська розвідка зробила перехоплення, на якому окупанти говорять про наказ: "якщо до 10 травня ні**я не зробимо", то все із землею рівнятиме".

Карти бойових дій на сьогодні виглядають так:

05:00 Дослідники Oryx змогли підтвердити інформацію про те, що росіяни втратили вже понад 500 танків в Україні. З них рівно 200 були захоплені ЗСУ

03:00 У росії підтвердили, що крейсер "Москва" отримав серйозні пошкодження. Також там повідомили, що на кораблі здетонував боєзапас

01:00 Біля Чорнобаївки знову гаряче, в мережі пишуть про потужні вибухи

Про те, що відбувалося в Україні 11 квітня, читайте у матеріалі: "Війна – день 47: росіяни перекидають сили на Харків та Дніпро, а Україна посилює армію новою зброєю".

А з найважливішими для України подіями в країні та світі в ракурсі війни, що триває, за 12 квітня можна докладно ознайомитися в нашій статті: "Війна – день 48: війська Росії зробили хімічну атаку в Маріуполі і бомбять міста, а у світі чекають дефолту Росії".

Інформація за 13 квітня доступна у матеріалі: Війна – день 49: в Україні затримали Медведчука, США та Німеччина обіцяють зброю, а путін гне свою лінію.