Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону (оновлюється)

Читать на русском
Автор
12367
Війна росії проти України триває
Війна росії проти України триває. Фото telegraf.com.ua

Оперативні дані щодо перебігу російсько-української війни 13 березня.

Україна вісімнадцятий день поспіль протистоїть російським окупантам, які вранці 24 лютого за наказом кривавого диктатора володимира путіна посунули на нас війною. Ворог намагається прорватися вглиб України з півночі, півдня і сходу не зважаючи на втрати як у живій силі, так і в техніці, і за деякими даними, вже "перемолото" третину від російського угруповання вторгнення . Найскладнішою, як і в минулі дні, залишається ситуація у Київській, Харківській, Сумській, Миколаївській областях та на Донбасі. Зокрема, окупанти взяли в облогу Маріуполь, перетворюючи більш ніж півмільйонне місто на руїни, як і мільйонний Харків. Вже була провальна спроба створити "херсонську народну республіку". Окрім цього почастішали випадки мародерства окупантів, а також фактів вбивства мирних українців – жінок та дітей.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" публікує найважливіші події, що відбулися в Україні 13 березня, а оперативна інформація про перебіг подій доступна в Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 росія на 18-й день військового вторгнення в Україну зрозуміла, що не справляється сама і попросила про допомогу у Китаю. У США вже попередили про наслідки.

Лідери світової бізнес-освіти зупиняють акредитацію російських університетів. Це означає, що видані в росії дипломи у світі більше не визнаватимуться.

Корпорація Coca-Cola продовжує працювати на російському ринку, незважаючи на нелюдську війну путіна проти України.

22:00 У с. Зелений Гай Миколаївської області окупанти здійснили авіаційний удар по школі: будівля зруйнована, чотири людини загинуло та троє людей постраждали.

Американське видання The New York Times опублікувало кадри моменту завдання удару по Яворівському полігону.

21:00 Окупанти повернулися до міста Скадовська, що на Херсонщині. Вони зайняли територію одного з дитячих таборів на околиці міста.

У понеділок, 14 березня, Комітет постійних представників країн ЄС у Брюсселі (COREPER) може погодити четвертий пакет санкцій Євросоюзу проти росії.

20:00 Черговий раунд переговорів між Україною та росією щодо припинення війни має відбутися у понеділок, 14 березня.

У США прокоментували російську атаку на Яворівський полігон у Львівській області.

На Луганщині під Сєверодонецьком російські окупанти вбили відомого українського волонтера Олександра Конанова. Чоловік без руки та ноги допомагав нашим військовим із 2014 року.

Під Черніговом було збито літак російських окупантів.

Оперативна інформація станом від Генштаба ВСУ на 18.00 13.03.2022 щодо російського вторгнення.

Триває вісімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках.

Ведуться оборонні бої, здійснюється прикриття державного кордону України та морського узбережжя держави.

На окремих напрямках здійснюється проведення стабілізаційної операції та виконуються завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури України та угруповань військ.

З початку доби ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку міста Кривий Ріг та на захопленні міста Миколаєва. Не полишає спроб щодо захоплення міста Маріуполя.

Окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житловим кварталам міста.

З метою нанесення ударів по території України з акваторії Чорного моря там перебуває у бойовій готовності "повна" корабельне угруповання противника.

В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права окупанти продовжують брати в заручники цивільне населення, наносити ракетно-бомбові та артилерійські удари по густонаселених кварталах, школах та дитячих садках, грабують місцеве населення, вдаються до мародерства.

За наявною інформацією, ворог активізує діяльність щодо проведення диверсій на шляхах пересування транспортних конвоїв з гуманітарними вантажами та військовою допомогою.

У Херсоні українці прямо у вічі називають до зубів озброєних окупантів убивцями.

18:07 — Україна та росія зробили обнадійливі заяви щодо переговорів. Найближчим часом може пройти четвертий раунд переговорів.

17:15 На Миколаївщині окупанти здійснили авіаудар по школі. Йде евакуація, – заявляє голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

16:00 У розстрілі в Ірпені постраждали ще двоє журналістів, — зараз вони у лікарні у Києві.

Арестович записав нове заспокійливе відео для українців:

Головком ЗСУ показав відео, як ефектно український протитанковий комплекс "Стугна" знищує російський танк:

15:00 В Ірпені під Києвом розстріляли журналіста New York Times Брента Ренауда.

Документи загиблого журналіста

У Херсоні росіяни знімали "кіно" для росТБ, коли до них прийшов проукраїнський мітинг — зйомки швидко згорнули, а людям по ногах почали стріляти гумовими кулями.

14:00 Вийшло нове звернення Зеленського:

З'явилися чутки (непідтверджені), що чеченський лідер Рамзан Кадиров зараз на Київщині.

Також з'явилося свіже зведення Генштабу ЗСУ. Якщо коротко, подекуди противник трохи просунувся, але в більшості позицій не веде наступ, займається перегрупуванням та поповненням сил для подальших боїв проти України.

13:00 За оновленими даними внаслідок обстрілу Львівщини загинуло 35 людей, ще 134 постраждали.

За словами Арестовича, удар по Яворовському полігону завдали крилатими ракетами з акваторії Чорного моря. Перед цим українські військові самі завдали артилерійськлого та авіаудару по окупантах.

12:00 Внаслідок обстрілів у Миколаєві загинуло 9 людей, повідомив голова місцевої ОДА Віталій Кім.

Вчора в боях на Луганщині загинув командир підрозділу, полковник Валерій Гудзь, також відомий за позивними "Федорович" та "79".

Сьогодні знову намагаються запустити гуманітарні коридори за низкою напрямків.

11:00 Сьогодні вранці росіяни взяли у полон мера Дніпрорудного Запорізької області Євгена Матвєєва.

У Кабміні запевняють, що всі пенсії, пільги та виплати будуть проводитись як завжди, незважаючи на війну.

Внаслідок обстрілів під Львовом загинуло 9 людей, ще десятки травмовано.

Наслідки удару по Яворівському полігону у Львівській області
Наслідки удару по Яворівському полігону у Львівській області

Переговорник від України, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк окреслив останні новини про переговори Києва та москви. Ми зібрали головні тези:

10:00 Сьогодні вранці росіяни завдали авіаудару по 9-поверхівці у Чернігові, будівля зруйнована по другий поверх, сталася пожежа, є мінімум один загиблий.

Старший бойовий медик Інна Дерусова стала першою жінкою-героєм України. На жаль, посмертно.

Крім того, нам надіслали відео наслідків нічного обстрілу мосту з Червоного лиману на Слов'янськ.

09:00 В Івано-Франківську були вибухи у аеропорту, — це вже був третій удар по місту.

Тим часом з'явилося свіже зведення про втрати окупантів в Україні. За останню добу вони втратили багато "пташок".

08:00 росія стягує тихоокеанські резерви морської піхоти для війни в Україні, заявляє Генштаб.

Під Львовом росіяни випустили 8 ракет у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

З'явилися супутникові знімки, як виглядають лікарні та житлові будинки в Маріпоулі після обстрілу.

07:00 У мережі пишуть про вибухи у Львівській та Івано-Франківській областях. За деякими даними, у Львові спрацювали українські системи ППО.

06:00 Пока на лінії фронту продовжуються бої, активісти побивали вдома у очільника "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, який втік з-під варти. Размах маєтку вражає. Більше фото можна знайти в нашому матеріалі.

05:00 Станом на вечір 12 березня українська прокуратура розслідує вже 1717 кримінальних проваджень щодо злочинів, які чинять російські окупанти під час нападу на Україну, повідомила генпрокурор України Ірина Венедіктова.

04:00 Російські окупаційні війська залишили місто Скадовськ (Херсонська область).

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон планує зустрітися з лідерами Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії та Швеції для обговорення нових шляхів тиску на Росію.

03:00 Ербіль, місто на півночі Іраку, зазнало масованого ракетного обстрілу з боку Ірану. Частина зі снарядів упала неподалік консульства США.

Росіяни бомбардували Святогірську лавру.

02:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що дозволив витратити 200 мільйонів доларів на додаткове озброєння та обладнання для України.

Іран спробував завдати ракетного по консульству США в іракському місті Ербілі. У консульство не попав, проте влучив у редакцію місцевого телеканалу, а також по прилеглим кварталам міста. У месенджерах вв іранських акаунтах почали з'являтися повідомлення про з підтримкою війни росії проти України.

01:00 Президент України Володимир Зеленський виступив із традиційним зверненням.

Ключові тези зі звернення:

  • Російське керівництво фактично перетворює свою державу на аналог так званих "днр" і "лнр". У велику ізольовану від усього світу зону.
  • Окупанти на території Херсонської області намагаються повторити сумний досвід створення псевдореспублік. Шантажують місцевих керівників, тиснуть на депутатів. Шукають, кого підкупити, щоб організувати так звану "хнр".
  • "Хочу сказати деяким діячам і діячкам, яким не вистачило гидливості відмовитись від розмов з окупантами… Хочу сказати – якщо хтось з них раптом спокусився на пропозиції від окупантів… Ви підписуєте собі вирок. Вирок – піти слідом за більш ніж 12-ма тисячами окупантів, які не змогли зрозуміти вчасно, чому на Україну не варто посягати".
  • Усі узгоджені гуманітарні коридори спрацювали. Вдалося вивезти 12 729 людей. Гуманітарний вантаж для Маріуполя має бути завтра вдень.
  • Зеленський підписав два важливі укази. Про нагородження державними нагородами України. 106 військовослужбовців Збройних Сил України, які мужньо виявили себе у боях за незалежність нашої держави. 17 із них – посмертно. І указ про надання звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота зірка" 8 військовослужбовців. 6 із них – посмертно.

00:00 Україна має запаси основних продуктів харчування на найближчі місяці.

"Поки що баланси свідчать, що Україна забезпечена основними продуктами харчування на найближчі місяці. Але ми маємо думати і про майбутнє", — сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль у зверненні в суботу ввечері.

Російські окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалася виключно з жінок та дітей, під час спроби евакуації із села Перемога Київської області. Про це повідомляє 12 березня Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого — події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія рф зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України" .

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками" .

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: росія йде до дефолту, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня висвітлено у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України та тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувається в суботу, 12 березня, можете ознайомитися у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".