Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв

Читать на русском
Автор
19601
Українська армія не поступається ворогу ні на крок
Українська армія не поступається ворогу ні на крок. Фото telegraf.com.ua

Оперативні дані про перебіг російсько-української війни 12 березня.

Україна сімнадцятий день поспіль протистоїть російським окупантам, які вранці 24-го лютого за наказом кривавого диктатора володимира путіна сунули на нас війною. Ворог намагається прорватися вглиб України одразу з трьох сторін, масово втрачаючи при цьому військових та техніку. Найскладнішою залишається ситуація на Харківщині, Сумщині, Миколаївщині та Донеччині. Зокрема, окупанти взяли в облогу Маріуполь і нищать його з кожним днем все сильніше, також є спроби штурмувати Харків, але всі вони були невдалими. Тим часом по росії за її злочинні накази продовжують бити санкціями — зокрема, США заборонили імпорт алкоголю, діамантів і морепродуктів з країни-агресора. Крім того, країни G7 будуть домагатися, щоб росія не змогла отримувати гроші від МВФ і СБ, а також подібних світових фінансових інститутів до того моменту, поки не забере своїх військ з України та не визнає її суверенітет.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" публікує найважливіші події, що відбулися в Україні 11 березня, а оперативна інформація про перебіг подій в Україні доступна у Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 У Харківській області прикордонники повідомляють, що спільно з ЗСУ зупинили ворожу колону, знищили броньований автомобіль "Тигр", а також уразили САУ противника.

Російські війська продовжують нарощувати своє угруповання в Білорусі, а їх військова техніка була помічена у Бресті, що прямо на кордоні з Польщею.

22:30 В окупованому Мелітополі колишня "регіоналка" Галина Данильченко оголосила себе "в.о. голови міста" та закликала співпрацювати з окупантами.

На це звернула увагу віце-прем'єр України Ірина Верещук, яка повідомила, що мер Мелітополя Іван Федоров перебуває в руках військових злочинців, але він живий і є надія, що скоро буде на свободі. Вона застерегла представників місцевої влади від будь-яких форм співпраці з окупантами та пообіцяла дуже швидку та жорстку реакцію на подібні випадки.

"Наразі окупаційні війська тимчасово зайняли територію і намагаються встановити свій політичний порядок. Це незаконно, це не 2014 рік. Маючи досвід, ми діятимемо і повірте – боляче буде тим людям, які подумали створити ХНР чи ще якісь "народні республіки" на території української держави", — сказала Верещук.

21:00 Президент Володимир Зеленський звернувся до італійців, а також усіх європейців.

В Ізюмському районі Харківської області мобільна група протиповітряної оборони ЗСУ збила російський винищувач.

20:00 російські нацисти розстріляли колону з дітьми та жінками. За інформацією джерела, результатом цього звірячого вчинку росіян стала загибель сімох людей, у тому числі одна дитина

Окупанти мародерствують і намагаються самостійно повернутися в РФ: свіже зведення Генштабу ЗСУ

рашисти втратили ще два вертольоти на Херсонщині (відео)

19:00 Після третього раунду переговорів України з делегацією Росії 7 березня, радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що переговори з росією продовжуються безперервно у відеоформаті.

Танк окупантів розчавив машину з дитиною усередині: відео з місця трагедії.

Ракетників у полон не беремо: з'явилося нове відео роботи "Байрактару" ЗСУ.

18:00 Президент США Джо Байден доручив виділити ще 200 млн. доларів на військову допомогу Україні. Сьогодні він підписав відповідний меморандум.

СБУ опублікувала запис розмови російських окупантів, котрі обстрілюють Харків. Він підтверджує зізнання начальника взводу російської армії, що потрапив у полон, про те, що його командування дало добро військовим на розстріл мирних жителів Харкова та їхнього житла.

Зеленський розповів, скільки російських окупантів взято в полон.

Російський диверсант у Києві не пройшов "перевірку паляницею" (відео)

17:00 Зеленський уперше озвучив кількість загиблих українських бійців.

На Херсонщині, обласний центр якої знаходиться в облозі окупантів, готують "референдум" щодо створення так званої "ХНР".

У мережі з'явилося відео допиту полоненого російського окупанта, який був бойовиком російської приватної військової компанії "Вагнер". Загарбник зізнався, що начальство йому розповідало про український народ, який чекає на них (росіян) із хлібом та сіллю, а також поділився своїм завданням на війні — звільнити український народ від фашистів.

16:00 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю іноземним ЗМІ заявив, що запропонував прем’єр-міністру Ізраїлю провести переговори з росією в Єрусалимі.

Тим часом стали відомі підсумки переговорів Путіна, Шольца та Макрона. Кремлівський диктатор продовжує звичні марення щодо "націоналістичних батальйонів, які заважають евакуації мирного населення".

15:00 Росіяни змінили тактику в Україні, — бліцкриг не вдався, і військових перевели на "самозабезпечення", оскільки своєї їжі, палива та іншого необхідного вони не мають, повідомляє українська розвідка. Іншими словами, рф легалізувала мародерство.

Наші військові зараз намагаються вибити ворога з Ізюма та околиць Маріуполя.

Тим часом загін українських прикордонників та військових відбив у росіян околицю одного населеного пункту на Луганщині.

14:00 ЗСУ тимчасово відступили від Волновахи та закріпилися на околицях. Більшість населення було евакуйовано.

Зеленський записав нове звернення — у справу про викрадення мера Мелітополя втрутилися іноземні лідери.

13:00 Росіяни стріляють із тимчасово окупованого Тростянця, прикриваючись мирним населенням так, щоб українські військові не могли стріляти у відповідь.

Тим часом у Мелітополі "гумдопомогу" почали роздавати чеченці.

Арестович закликає людей повертатися до нормальної соціально-економічної діяльності, щоби зменшити удар від війни по економіці.

12:00 Поки звичайні українські селяни зупиняють танки окупантів на Сумщині, полонені росіяни скаржаться, що їм загрожують розстрілом у спину за спробу втекти від війни в Україні.

11:00 Українські військові знищили цілий 488-й полк російських окупантів.

Від нічних обстрілів Миколаєва попередньо постраждали двоє людей. Було пошкоджено лікарню.

10:00 Удар по Дніпру вранці було нанесено крилатою ракетою, але система ППО успішно її збила. Окупанти продовжують обстрілювати Чернігів, через що місто залишилося без електрики, газу, води та опалення.

Внаслідок нічних обстрілів Миколаєва було пошкоджено будівлі лікарні, інтернату, котельню. Є проблеми із інтернетом. Постраждали двоє людей, — повідомляє голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

У Мелітополі тисячі людей вийшли вимагати, щоб їхнього мера Івана Федорова звільнили:

Вийшло свіже зведення про втрати росіян в Україні:

09:00 Росіяни скинули щонайменше 6 ракет над військовим аеродромом у Василькові, — спалахнула нафтобаза та склад боєприпасів, через що над містом чорний дим і детонують боєприпаси.

Через ворожий авіаналіт у Сумах було припинено водопостачання.

Тим часом влада продовжує налагоджувати гуманітарні коридори для евакуації людей та доставки їм всього необхідного.

08:00 У мережі пишуть про вибухи у Кропивницькому, Василькові Київської області, Мукачеві Закарпатської області.

07:00 У Дніпрі пролунали вибухи. З'явилося нове зведення Генштабу ЗСУ щодо ситуації на передовій:

06:00 Сьогодні вранці тривожні сирени звучать одразу у Харкові, Львові, Одесі, Полтаві, Івано-Франківську, Умані, по всій Київській, Дніпропетровській, Волинській, Кіровоградській, Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій, Рівненській, Сумській, Чернівецькій та Черкаській областях. За деякими даними, у Сумах гримлять вибухи.

05:00 У блокадному Чернігові в самому центрі міста російські окупанти розбомбили готель "Україна", який був однією з візиток міста.

04:00 Шостий президент Ірану Махмуд Ахмадінежад закликав російського диктатора путіна зупинити війну проти України.

Міжнародна морська організація ООН (IMO) працюватиме над створенням безпечного морського коридору, що "дозволить безпечно евакуювати моряків та судна з районів підвищеного ризику та постраждалих районів Чорного та Азовського морів у безпечне місце".

03:00 У Пентагоні вважають, що чергова атака рашистів на Київ є цілком ймовірною.

Війна Росії проти України може ускладнити відновлення позицій багатьох країн з низьким і середнім рівнем доходу, заявили у Світовому банку.

02:00 У LINX (London Internet Exchange) підтвердили відключення ключових провайдерів росії від міжнародного обміну трафіком. Тепер трафік буде направлений через Азію, що призведе до затримок та падіння пінгів.

Близько 70% Луганської області знаходяться під контролем окупантів.

У зв’язку з великою кількістю полонених російських солдатів в Україні буде створено спеціальний Координаційний штаб, заявив президент України Володимир Зеленський.

01:00 Країни "Великої сімки" (G7) окреслили сім головних напрямків у боротьбі з російською агресією проти України.

Повітряні Сили ЗСУ опублікували зведення за минулий день війни:

00:00 США вводять санкції проти дружини та дорослих дітей прессекретаря президента рф Дмитра Пєскова, а також проти 12 членів російської Державної думи, оголосив на брифінгу у п'ятницю представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Крім цього Мінфін США повідомив про введення санкцій проти 10 колишніх та чинних членів правління російського банку ВТБ, а також — про додаткові заходи, які стосуються російського олігарха Віктора Вексельберга.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого — події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну — 26 лютого — розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 14: росія йде до дефолту, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфу": "Війна — день 15: бомбардування України триває, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня висвітлені у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України та тероризують мирних жителів".