Війна - день 37: санкційна петля затягується, але росія не полишає планів взяти Київ

Читать на русском
Автор
9046
Головні новини в Україні 1 квітня
Головні новини в Україні 1 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

Україна продовжує протистояти російським окупантам другий місяць поспіль. Так, 1 квітня звершилась 37-а доба російсько-української війни — нашим військовим вдалося досягти значних успіхів та зруйнувати більшість планів окупантів. Зокрема, за цей час було ліквідовано понад 17500 російських загарбників, знищено 614 танків, 1735 бойових броньованих машин, 311 артилерійських систем та тисячі інших одиниць військової техніки противника. Крім того, з України почали тікати союзники Кремля, а російські військові тим часом втрачають ще більше раніше зайнятих позицій, але не полишають спроб взяти Київ, Чернігів, Ізюм та Донбас. Вороги повністю покинули Чорнобильську АЕС. Тим часом Україна і Захід продовжує затягувати санкційну петлю на шиї російської держави.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини повідомляв найважливіші новини за 1 квітня. При цьому оперативна ситуація в Україні була доступною у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Секретар РНБО Олексій Данілов передрік росії розпад після війни з Україною: "втратить Курили та Калінінград".

22:00 У Європарламенті пообіцяли, що визнання України країною-кандидатом на вступ до ЄС відбудеться швидко. Крім того, там кажуть, що Європа допоможе поновити нашу країну після завершення війни.

20:00 Мер Бучі Анатолій Федорук офіційно оголосив, що місто звільнено від російських окупантів.

Український оперний співак і педагог Олександр Андрійович Востряков написав чудовий вірш-посвяту путіну (викладаємо оригінал російською мовою):

Нелюдь, мразь, расистский гад

Шизофреник, психопат.

Моль бесцветная, урод,

Оболванил свой народ

Превратил людей в рабов.

Лишил разума, мозгов.

Научил их убивать,

Мародерствовать, пытать.

Твой народ живет во мраке…

Горе братьев Вам до сраки

Твоя армия — Х**ЛО.

Танки, пушки — ВСЕ Г*ВНО.

Наш народ не победим!

У тебя Кишка тонка

Твои яйца уж протухли,

Смрад несёт издалека.

Закатать тебя в асфальт

Иль в стене замуровать,

Или на кол посадить,

Чтобы зло не мог творить.

Пыткам мразь тебя подвергнуть,

Что страна изобрела.

Твой режим мерзотный свергнуть,

Чтобы он сгорел до тла.

УКРАИНА-ВЕРЮ, БУДЕТ!

РАЗОВЬЁТСЯ, РАСЦВЕТЁТ!

А тебя, х**ло поганое

Мир навеки проклянет!

У Міністерстві закордонних справ України спростували черговий російський фейк про відмову від виконання Женевської конвенції про поводження з полоненими.

19:00 На Запоріжжі пройшов обмін полоненими: 86 українських захисників та захисниць вже в безпеці.

В окупованому Донецьку помер відомий російський журналіст, пропагандист Андрій Бабицький.

18:00 Німеччина надасть Україні бойову техніку БМП, які стояли ще на озброєнні НДР.

17:00 Верховна Рада ухвалила кілька важливих законів, серед яких – закон про заборону символіки окупантів, партій, які виправдовують російське вторгнення тощо.

На Луганщині українські бійці збили "нічного мисливця" — ударний вертоліт ворога. У мережі з'явилось ефектне відео.

16:00 Що не так із "ударом по Білгороду" і куди битиме росія – відомий військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов дав коментар спеціально для "Телеграфа".

CNN повідомляє, що США та їхні союзники навряд чи зможуть надати Україні ті гарантії безпеки, про які вона просить як альтернативу вступу до НАТО.

15:00 Стало відомо, що президент Туреччини Ердоган напередодні говорив з Володимиром Зеленським щодо зустрічі з путіним. "В результаті попередніх консультацій ми тепер можемо зустрітися з лідерами на найвищому рівні, щоб зробити кроки на рівні лідерів, особливо щодо Криму та Донбасу. У пана Зеленського позитивна думка, сподіваюся, і у пана путіна вона буде позитивна".

Так виглядає щастя: фото зі звільненого Іванкова облетіло соцмережі.

14:00 На Київщині та Чернігівщині українські воїни звільнили майже 30 населених пунктів.

А у Росії тим часом замахнулися на ще один регіон Грузії — Аджарію.

13:00 Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що переговори Росії та України під загрозою через пожежу в Білгороді.

За добу росія втратила 8 літаків: Генштаб ЗСУ оприлюднив новий звіт. При цьому росіяни палять свою техніку, видаючи її за "підбиту українську".

12:00 росія бреше щодо полонених: міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук навела приклад із відомою волонтеркою, медиком Юлією "Тайрою" Паєвською.

Міноборони росії знову зганьбилося на брехні про втрати України — спростовують самі себе ж щодо кількості "збитих "Байракторів".

11:00 Росіяни масово біжать із Білгорода після вибухів на складах та пожежі на нафтобазі – на заправках черги.

10:00 Російське медіа "Проект" випустило розслідування, присвячене майбутньому 70-річчю кривавого диктатора Володимира Путіна. У ньому розповіли, які проблеми зі здоров'ям можуть бути у політика та як часто кремль замовчує погіршення його стану.

А поки кремль намагається переконати всіх, що їхній лідер живіший за всіх живих, у Росії продовжуються "полювання на відьом" — тих людей, які говорять правду про війну з Україною. Так, доблесні спадкоємиці Павлика Морозова в Пензі "заклали" власну вчительку, яка розкритикувала владу та запропонувала їм не слухати новини. Тепер жінці світить щонайменше величезний штраф.

09:00 Журналісти "Слідство.Інфо" виявили на Закарпатті черговий "палац Медведчука", який вражає своєю розкішшю. Найімовірніше, у ньому подружжя Медведчуків відзначало новорічні свята, адже в окремих кімнатах ще залишився відповідний декор.

При цьому путінські олігархи не поступаються у любові до багатства путінському куму. Так, головний директор ПАТ "Северсталь" Олександр Мордашов, будучи під західними санкціями, зміг врятувати свою дорогу яхту Nord від конфіскації. Тепер судно базується у Владивостоці та демонструє усьому світу вбогість росії.

08:00 Війна буде довгою: журналіст Юрій Бутусов розповів про нову стратегічну мету росіян в Україні.

У мережі з'явилося відео початку пожежі на нафтобазі у Білгороді.

07:00 Прем'єр-міністр Нікол Пашинян спростував інформацію про перекидання терористів-найманців до України через територію Вірменію.

Загроза захоплення Маріуполя дуже серйозна: нові карти бойових дій в Україні.

06:00 У Бєлгороді розпочалася серйозна пожежа на місцевій нафтобазі. Причини займання поки не відомі, повідомляється про двох постраждалих співробітників підприємства. Інформації щодо загиблих немає.

Тим часом у Генштабі прозвітували про проміжні результати боротьби з противником станом на ранок 1 квітня. З найважливіших моментів:

  • росіяни біжать з усіх ніг на Київщині до кордону з Білоруссю. Тягнуть із собою награбоване, при цьому в колонах видно багато цивільної техніки — як легкових авто, так і мікроавтобусів. Ймовірно, в такий спосіб окупанти намагаються "звільнити" українців від чесно нажитого майна;
  • на деяких окупованих територіях, що тимчасово перебувають під контролем армії Росії, загарбники намагаються ввести в обіг російський рубль;
  • триває мародерство та насильство щодо мирних українців;
  • із чудових новин — за добу на Донбасі було відбито сім ворожих атак та знищено чимало російської техніки.

05:00 Велика Британія та її союзники домовилися направити в Україну системи повітряної та берегової оборони, артилерійські та протибатарейні засоби більшої дальності, бронетехніку, а також забезпечити ширше навчання та матеріально-технічну підтримку, повідомляє Reuters.

Грузія приєдналася до більшості санкцій Заходу проти росії.

04:00 На Сумщині планують розпочати посівну, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

У окупованому Мелітополі деякі старші по будинках надають окупантам списки покинутих городянами квартир, які в результаті займають російські військовослужбовці. Окрім того директори всіх шкіл у місті написали заяву про звільнення через те, що не хочуть працювати з окупантами, повідомив мер міста Іван Федоров.

03:00 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян спростував інформацію про переміщення іноземних (сирійських) бойовиків в Україну через свою територію.

Росія відправила воювати бойовиків з окупованої частини Донбасу, при цьому їхнє матеріальне оснащення практично дорівнює нулю.

02:00 Держдеп США закликав своїх громадян негайно покинути Україну та росію.

01:00 У більшості областей та міст України оголошено повітряну/ракетну тривогу.

Генштаб ЗСУ опублікував зведення за минулу добу:

  • Ворог, зазнавши значних втрат у живій силі та техніці, не зміг блокувати та захопити Київ. Окупанти були змушені тимчасово відмовитися від цього завдання.
  • На Поліському та Сіверському напрямках окупанти відводять війська та перегрупуються.
  • Ворог продовжує блокувати Харків, знищує інфраструктуру та житлові квартали. На південь від міста Ізюм намагається витіснити підрозділи Сил оборони і продовжити наступ у напрямку Слов'янська.
  • Сили 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з підрозділами інших складових Сил оборони України утримують кругову оборону міста-героя Маріуполя.
  • Відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар'їнка.

Президент Європейського парламенту Роберта Метсола їде до Києва.

00:00 Президент України Володимир Зеленський опублікував чергове відеозвернення, в якому заявив:

  • у кількох областях та напрямках всередині України починається вигнання російських окупантів;
  • позбавив звань двох високопосадовців СБУ: "Вже більше не генерал екс-начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов та екс-начальник Управління СБУ у Херсонській області Сергій Криворучко".

Британія та її союзники погодилися надіслати Україні потужнішу зброю, щоб протистояти вторгненню рф, заявив британський міністр оборони Бен Воллес.

Про те, що відбувалося в Україні 29 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 34: переговори в Стамбулі, удар по Миколаївській ОДА та відвід військ рф з-під Києва".

Інформацію за 30 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 35: на тлі "успішних" переговорів росія завдає масованих ракетних ударів містам України".

Події російсько-української війни за 31 березня описані у матеріалі: "Війна — день 36: росія продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці, але не припиняє обстрілювати міста України".