Війна — день 29: уже минув місяць від початку провального нападу росії на Україну

Читать на русском
Автор
5852
Пройшов один місяць від початку вторгнення в Україну
Пройшов один місяць від початку вторгнення в Україну

Оперативно про головні події 29-го дня війни

Місяць тому, 24 лютого 2022 року, російські окупаційні війська перейшли кордон України, а великі міста нашої країни зазнали ракетного обстрілу. З того часу життя простих українців змінилося до невпізнання. У країні було оголошено воєнний стан і розпочато мобілізацію, багато людей були змушені покинути свої будинки та шукати притулок в інших куточках України та за кордоном. Водночас через хаотичні обстріли окупантами житлових районів та цивільної інфраструктури в містах загинули багато мирних жителів та ще більше отримали поранення. Проте попри це українці продовжують боротьбу і вже встигли заподіяти збитки окупантам, які можна порівняти з втратами СРСР за 10 років війни в Афганістані.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні новини, що відбулися в Україні 24 березня, а оперативніше ви можете отримувати інформацію в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Києві спостерігається задимлення у низці районів, мешканців закликають закрити вікна та по можливості включити системи кондиціювання.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про рішення "запровадити нові санкції проти 160 членів Ради Федерації (росії — ред.) за те, що вони сприяли та уможливили порушення суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України". Крім того, у заяві зазначається, що найближчими днями Канада запровадить нові заборони на експорт певних товарів та технологій у росію, щоб підірвати та послабити можливості російських військових.

22:00 Російські окупанти обстріляли евакуаційний потяг, який прямував з Києва до Івано-Франківська.

Бійці оперативно-тактичного угруповання "Схід" за добу відбили 5 атак росіян, завдавши серйозних втрат противнику.

21:00 У Запоріжжі з 20:00 суботи, 26 березня, до 5:00 понеділка, 28 березня, буде запроваджено комендантську годину.

Потужний вибух пролунав у Київській області.

20:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц відреагував на рішення путіна перевести оплати поставок російського газу на експорт до "недружніх країн" на російські рублі. За словами німецького політика, контракти на постачання російського природного газу передбачають оплату в доларах або євро.

"Голі, босі окупанти": Арестович прозвітував про ситуацію на фронті.

19:00 "Велика сімка" домовилася проводити ревізію санкцій проти росії.

Врожайний день: під Харковом збиті російські винищувач та безпілотник.

18:00 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Росії негайно припинити бойові дії в Україні. Резолюцію "Гуманітарні наслідки агресії проти України" підтримали 140 держав.

В Україні через війну фактично скасували ЗНО та ДПА.

ЗСУ перетворили десятки одиниць ворожої техніки на тонни металобрухту: ефектне відео.

17:00 Україна обмінялася полоненими із росією. Крім того, додому вже повертаються 19 українських цивільних моряків з рятувального судна "Сапфір", захоплених окупантами під час спроби забрати наших військових із острова Зміїний.

НАТО зробило заяву за підсумками саміту: Альянс закликав президента путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь припинити її співучасть.

16:00 Рада запровадила покарання за зйомку пересування ЗСУ.

НАТО чітко відповіло на пропозицію Польщі щодо миротворців в Україні.

Снаряд окупантів убив кілька людей у пункті видачі гуманітарки у Харкові.

15:00 ЗСУ похвалилися новими бойовими трофеями, отриманими від окупантів:

Голова Ніколаївської ОДА Віталій Кім підрахував, що вартості лише однієї російської ракети, яку вчора збили на Миколаївщині, вистачило б щонайменше на тисячі пенсій в рф.

14:00 У Мелітополі окупанти змушують вчителів розпочати навчальний процес російською мовою — мер Іван Федоров.

13:00 Вийшло денне зведення Генштабу ЗСУ. Якщо коротко, росія намагається перебудуватися, оскільки всі початкові плани реалізувати не вдалося, і стягує нові сили звідусіль у бік Білорусі та Криму.

Зеленський звернувся до НАТО:

12:00 На півночі України частково знищено, а частково захоплено колону забезпечення російських окупантів.

Київська, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська, Чернігівська, Полтавська, Сумська області, Краматорськ — нова масштабна повітряна тривога.

11:00 США та ЄС близькі до угоди про зниження залежності Європи від енергоресурсів РФ. США готові поставляти ЄС водень і газ. Про це повідомляє Bloomberg.

Тим часом голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна веде переговори щодо гарантій безпеки зі США, Британією, Німеччиною, Францією та Туреччиною.

Окрім знищеного "Орська" в порту Бердянська зачепило великі десантні кораблі "Саратов", "Куніков", "Новочеркаськ", — російські ЗМІ пишуть, що також є мінімум 3 загиблих та 11 постраждалих.

Великі десантні кораблі "Саратов", "Куніков", "Новочеркаськ"
Великі десантні кораблі "Саратов", "Куніков", "Новочеркаськ"

10:00 Через збройну агресію рф в Україні загинуло вже 128 дітей, більше 172 поранено, — ювенальні прокурори.

Сьогодні запускають 7 гуманітарних коридорів для евакуації людей.

09:00 З'явилися свіжі втрати росіян за місяць війни в Україні – майже 16 тисяч людей, понад 300 танків, тисячі одиниць іншої техніки, сотні повітряних засобів.

У Бердянську знищили великий російський десантний корабель "Орськ", який кілька днів тому привіз паливо та техніку для окупантів.

Російський корабель "Орськ" до вибуху
Російський корабель "Орськ" до вибуху

08:00 У порту тимчасово окупованого Бердянська, де були кораблі рф, щось вибухнуло та горить.

Момент вибуху в порту Бердянська 24.03.2022
Момент вибуху в порту Бердянська 24.03.2022

Росіяни скидали вночі ракети на Лисичанськ та Новодружеськ, а на Рубіжне – фосфорні бомби, зруйновані або пошкоджені десятки будинків, щонайменше чотири людини загинули (двоє з них діти), і жертв може бути значно більше.

Наслідки обстрілу Луганщини 24.03.2022
Наслідки обстрілу Луганщини 24.03.2022

07:00 Так виглядає свіжа мапа бойових дій в Україні:

За новими даними Генштабу, окупанти посилили авіанальоти на Україну, але їм дають відсіч у всіх напрямках.

06:00 Ранок у Запорізькій та Дніпропетровській області розпочався з повітряної тривоги.

Хакери з групи Anonymous зламали російський Центробанк і зроблять доступними 35 тисяч секретних файлів протягом 48 годин.

05:00 У Тростянці через обстріли і бої другу добу не можуть загасити масштабну пожежу.

04:00 Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на свою розвідку повідомляє:

  • Україна посилює тиск на російські війська на північний схід від Києва. Російські війська вздовж цієї осі вже стикаються зі значними проблемами з постачанням і моральним духом.
  • Українські війська проводять успішні контратаки проти російських позицій у містах на околицях столиці та, ймовірно, повернули собі Макарів та Мощун.
  • Існує реальна ймовірність того, що українські війська тепер можуть оточити російські підрозділи в Бучі та Ірпіні.
  • Ймовірно, що успішні контратаки з боку України порушують здатність російських військ реорганізуватися та відновити власний наступ на Київ.

03:00 Китайські логістичні компанії почали уникати поставок товарів місцевих виробників залізничними коліями через росію та Білорусь.

02:00 Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає про підготовку росіян до хімічної атаки проти українців.

США офіційно визнали, що російські військові скоїли військові злочини в Україні.

01:00 За минулу добу Повітряні сили ЗСУ збили 7 літаків окупантів та один вертоліт.

Велика Британія має намір передати Україні ще 6 тисяч одиниць зброї, зокрема протитанкові ракети, повідомляє канцелярія прем'єр-міністра Бориса Джонсона.

В боях за Маріуполь загинув український весляр Іван Щокін.

00:00 Western Union зупиняє роботу в росії та Білорусі.

Французька компанія Renault заявила, що припиняє роботу заводу в Москві, розглядатиме варіанти щодо частки в "АвтоВАЗі".

За 23 березня українські військові оперативно-тактичного угруповання "Схід" знищили до сотні окупантів та 28 одиниць техніки, також захопили дві БМП-2.

Нагадаємо, події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: шляхи не очікували, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: Росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: Росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутинський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готові кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, доки окупанти кидають бомби на українські міста".

Про те, як розвивалася ситуація 23 березня можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію"