Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію

Читать на русском
Автор
9224
Україна 28-й день відбиває російський напад
Україна 28-й день відбиває російський напад. Фото Телеграф

Оперативно про головне 23 березня

Україна 28 добу протистоїть російським окупантам. За неповний місяць росіяни зазнали більших втрат у живій силі та військовій техніці, ніж СРСР за 10 років вторгнення до Афганістану. Зокрема, над Маріуполем ЗСУ відзначили своєрідний ювілей — збили сотий російський літак, а пізніше цей рахунок поповнився ще двома ворожими машинами. Незважаючи на ці втрати путінські війська не припиняють спроб захоплення великих міст України, використовуючи практично будь-які засоби, включаючи обстріли об’єктів інфраструктури та просто житлових будинків. Також залишається загроза вторгнення в Україну військ білоруського диктатора Олександра Лукашенка. При цьому на міжнародній арені росія продовжує посилювати конфронтацію з країнами Заходу, зокрема з Польщею. У відповідь польський президент планує запропонувати НАТО "дати по руках путіну" в Україні.

23:00 Французька компанія Renault призупиняє роботу заводу в Москві, розглядатиме варіанти з приводу частки в "АвтоВАЗі".

ЗСУ показали кадри знищення ворожої техніки за допомогою ПТРК "Стугна" українського виробництва.

22:00 Російські війська обстріляли Чернігів і пошкодили одне з харчових підприємств міста, внаслідок чого стався витік аміаку.

"Укрзалізниця" тимчасово призупинила онлай-продаж квитків через масову атаку на провайдерів зв'язку.

21:00 Соціологи розповіли про ситуацію з роботою українців в умовах війни. Більше половини працевлаштованих українських громадян заявили, що втратили роботу через війну.

У Харківській області було збито ворожу крилату ракету.

20:00 НАТО озвучило свою цифру втрат росіян в Україні.

Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя, який є найгарячішою точкою бойових дій в Україні, залишив місто через відсутність зв'язку.

19:00 Литва хоче заборонити рашистський символ Z та штрафувати за його використання.

Київ знову обстріляли: як повідомив Віталій Кличко, обстріляно було парковку торговельного центру в Подільському районі, є загиблий та поранені.

18:00 Зеленський у зверненні до Франції закликав прийняти Україну до Європейського союзу.

Ще один журналіст загинув від рук російських нацистів – у Маріуполі окупанти вбили оператора телеканалу "Сігма" Віктора Дєдова.

У цій трансляції 23 березня "Телеграф" повідомляє про найважливіші події в Україні. Більш оперативні дані у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

17:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував пропозицію Польщі направити в Україну миротворчі сили альянсу для боротьби з російським агресором. У НАТО не мають наміру відправляти війська в Україну.

В Енергодарі місцеві жителі зняли прапор російських окупантів та спалили його.

Наслідки ранкового удару по Києву: приватний будинок, що згорів.

16:00 На Харківщині Повітряними силами ЗСУ збито два російські літаки.

Білорусь закриває генконсульство в Бресті і планує найближчими 72 годинами вислати майже всіх українських дипломатів, оскільки підозрює їх у зборі відомостей про військові об'єкти республіки.

Олігархи в Росії вже думають над убивством путіна.

15:00 росія переведе оплату поставок російського газу на експорт до "недружніх країн" на російські рублі, заявив Володимир Путін.

Мер Ірпеня розповів про використання росіянами фосфорних бомб.

14:30 Nestlé після суспільного тиску таки вирішив призупинити роботу в росії, однак рішення стосується лише брендів KitKat та Nesquik.

У Мелітополі окупанти взяли в заручники 75-річного батька керівника місцевого сайту новин.

Батька Світлани Залізецької викрали окупанти

Головний економічний радник володимира путіна Анатолій Чубайс звільнився з посади та виїхав з росії. Перший пішов!

13:00 У російських телеграм-каналах з'явилася інформація щодо проведення двох обмінів з українською стороною, проте віцепрем'єр України Ірина Верещук у коментарі "Телеграфу" ці відомості спростували. За її словами, єдиний обмін – визволення мера Мелітополя Івана Федорова.

Також Генштаб опублікував нове зведення.

12:00 У росії помітили, що вельми медійний міністр оборони сергій шойгу і голова генштабу валерій герасимов вже давно перестали з'являтися на публіці, — всього кілька тижнів тому ходили чутки, що вони обидва можуть готувати держпереворот в рф.

Під Києвом помітили серйозну активність окупантів, найближчим часом там очікується наступ ворога.

11:00 Росіяни починають тікати з тимчасово окупованого Криму назад до росії, — у зв'язку з цим вже думають закрити Кримський міст.

Серіал "Чорнобаївка" вже має 9 сезонів.

10:00 З початку вторгнення рф в Україні загинула 121 дитина та постраждало понад 160 дітей.

Свіжі втрати росіян в Україні:

У Тростянці Сумської області через обстріл росіян спалахнуло підприємство і горіло всю ніч, — його не дають загасити.

Горить Ірпінь під Києвом:

Погодили евакуаційни коридори на день:

Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував у Харкові та показав, як він виглядає сьогодні (більше фото — за посиланням).

Харків сьогодні
Харків сьогодні
Харків сьогодні

09:00 Окупанти вдарили "Градами" по Києву. По даним КМДА, пошкоджені будинки у Святошинському та Шевченківському районах, — зачепило багатоповерхівки, приватні будинки, торговий центр, є травмовані.

В Чернігові росіяни підірвали міст через Десну на Київ, — по ньому проводили евакуацію та рейси гуманітарної допомоги.

08:00 В обстрілах Рубіжного Луганської області було пошкоджено багатоповерхівку, загинуло дві дитини та один дорослий.

Наслідки смертельного обстрілу Рубіжного
Наслідки смертельного обстрілу Рубіжного

З Алеї слави у Чернівцях прибрали зірку Ані Лорак, яка там народилася, але й досі мовчить про війну в Україні.

07:00 На сьогоднішній день карта бойових дій в Україні виглядає так:

Також з'явилося свіже зведення Генштабу ЗСУ.

06:00 Адміністрація президента США заявила, що для вразливих категорій біженців (журналістів, активістів, ЛГБТ-людей) буде підготовлено спецплан з евакуації у США. Також це допоможе українцям возз'єднатися із родичами у Америці.

Оприлюднено знімки обложеного Маріуполя на 22 березня. Кожен стовп диму — палаюча багатоповерхова будівля. Місто в руїнах.

Маріуполь 22 березня
Маріуполь 22 березня

05:00 Двопартійна група сенаторів США працює з Міністерством фінансів країни над законопроєктом, який має заблокувати золотий запас росії.

04:00 Адміністрація президента США Джо Байдена готує санкції відносно більшості членів Державної думи росії. Майбутній пакет санкцій, який буде спрямований проти 400 осіб, у тому числі 328 законодавців та представників російської еліти.

Російські окупанти розграбували новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю 6 млн євро.

03:00 Відомі топ-пропагандисти росії Дмитро Кисельов та Ольга Скабеєва підозрюються в Україні у закликах до збройної агресії російської федерації проти Української держави. Їм загрожує аж до довічного ув'язнення.

Російські окупанти за 22 березня на Донеччині вбили ще трьох мирних громадян, серед них – 14-річний хлопчик. Ще шестеро людей отримали поранення, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

02:00 В Тростянці Сумської області — масштабна пожежа, яку не можуть загасити через артилерійські обстріли і вуличні бої.

"Почалася дуже велика пожежа… Та велика пожежа, яка сьогодні відбувається в Троянці, її також неможливо загасити, тому що продовжуються бої, неможливо туди потрапити пожежним", – повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

01:00 У Києві після опівночі почали лунати численні вибухи. Імовірно, працює ППО. Про будь-які руйнування нині інформації немає.

За даними Командування Повітряних сил ЗСУ, 22 березня протиповітряна оборона завдала ворогові суттєвих втрат у повітрі:

  • літаки – 6;
  • вертольоти – 1;
  • БПЛА (ОТР) — 5;
  • крилаті ракети – 5.

Крім того, ударна авіація Повітряних сил ЗСУ завдавати ударів по наземних цілях по скупченню техніки та живій силі ворога. Винищувачі здійснювали прикриття з повітря і збили дві крилаті ракети ворога.

00:00 В Україні повідомили про підозру у вбивстві мирного жителя та неодноразове зґвалтування його дружини російському окупанту.

"За даними слідства, у березні 2022 року військовослужбовець РФ в одному із сіл Броварського району вдерся до приватного будинку та застрелив господаря дому. У подальшому, він разом із іншим військовослужбовцем країни-агресора, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, неодноразово ґвалтував дружину вбитого мирного мешканця, при цьому погрожуючи їй насильством та зброєю, зокрема і щодо її малолітньої дитини, яка знаходилася разом з потерпілою. На теперішній час мати з дитиною перебувають у безпеці. Підозрюваного оголошено в розшук до суду подано клопотання про затримання", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого — події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутинський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитись з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готовий кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, поки окупанти кидають бомби на українські міста".