Війна — день 32: Україна повертає свої території, а росія перекинула до Мелітополя свої війська з Грузії

Читать на русском
Автор
20593
Головні новини в Україні 27 березня
Головні новини в Україні 27 березня

Оперативно про головне 27 березня

В Україні розпочався 32-й день від початку повномасштабного військового вторгнення росії. Окупанти не припиняють обстрілювати мирні українські міста, проте захисники нашої країни місцями переходять у контрнаступ, наприклад, ЗСУ встигли звітувати про звільнення міста Тростянець, де була розбита "елітна" танкова дивізія. Через величезних втрат росія вже почала стягувати до нашої країни підрозділи з інших окупованих нею територій, тож у Мелітополі були помічені танки з прапорами т.зв. "Південної Осетії" (окупована частина Грузії). Водночас ситуація почала загострюватися і в Карабаху, тому Азербайджан почав вимагати від росії виконувати свою частину договору та вивести з регіону вірменські підрозділи, які почали туди прибувати після виведення російських "миротворців"

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомлятиме про головні події, що відбулися в Україні 27 березня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Увечері 27 березня російські окупанти обстріляли Харків і Луцьк, через що в містах були чутні потужні вибухи.

Український кікбоксер Максим Кагал загинув під час оборони Маріуполя.

22:00 Велика Британія передала Україні першу партію зенітно-ракетних установок Starstreak, а також провела навчання українських розрахунків, які користуватимуться ними.

Фінляндія припиняє вантажне залізничне сполучення з росією через санкції, накладені на РЗ.

Азербайджан викрив росію в брехні щодо ситуації в Карабаху.

21:00 Зеленський дав інтерв'ю російським ЗМІ:

Японська влада планує цього року переглянути стратегію нацбезпеки, при цьому можливі кардинальні зміни в оборонному потенціалі країни, заявив у неділю прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

20:00 Україна має намір підняти в 1,5 рази низку податків компаніям, що залишаються на ринку російської федерації, заявив голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що найближчим часом до України прибудуть переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak.

19:00 У мережі з'явилися повідомлення про затримання близького до Медведчука політолога Погребинського, проте сам він пізніше спростував цю інформацію.

18:00 Давид Арахамія про переговори України та росії: "Сьогодні на черговому раунді переговорів з відео було ухвалено рішення провести наступний живий раунд двома делегаціями в Туреччині 28-30 березня. Подробиці пізніше".

У зоні відчуження у районі ЧАЕС через бойові дії горить понад 10 тисяч гектарів лісу.

17:00 У героїчній обороні Маріуполя загинув ще один український спортсмен Атанас Іванов.

У Службі безпеки України звернулися до іноземних журналістів із закликом не фіксувати на фото та відео вибухи після обстрілів російських окупантів та не поширювати кадри у мережі. Інакше вони вважатимуться шпигунами.

16:00 Макрон дорікнув Байдену за тверде слово на адресу путіна. Він сказав, що "ніколи б не використав" подібні слова.

У будинку чемпіона світу з боксу у суперважкій вазі за версіями IBO, WBO, WBA та IBF Олександра Усіка окупанти зробили міні-базу.

Жителі окупованих росіянами міст масово продовжують виходити на патріотичні мітинги. Зокрема, протести на підтримку України відбулися у Херсоні та Каховці, проте рашисти відкрили вогонь по них та закидали димовими шашками.

15:00 З'явилося відео, як зараз виглядає центр Чернігова після обстрілу:

Наші джерела в МВС тим часом повідомляють, що росіяни беруть українців в окупованих містах у заручники, б'ють їх, забирають воду, гвалтують, а потім ще й змушують іти у поліцаї, як це було за часів Другої світової.

13:00 У так званій "ЛНР" заговорили про можливий референдум щодо приєднання до росії. Там заплуталися у відповідях, — одні чиновники кажуть, що це можливо, якщо не суперечить "конституації" угруповань, інші зауважують, що наразі не той час.

Також з'явилося свіже зведення Генштабу ЗСУ:

12:00 Українські захисники 11-й раз ударили по Чорнобаївці на Херсонщині та 4-е по Мелітопольському аеродрому.

11:00 Українські військові здобули трофейну важку вогнеметну систему "Солнцепёк" та спецтанк ІМР-2.

10:00 З'явилися свіжі дані про втрати росії в Україні:

У Львові нарешті ліквідували пожежу на території промпідприємства зі зберігання палива, — спалах стався після обстрілу вчора вдень.

Сьогодні запускають такі коридори евакуації:

09:00 Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів, що вже тисячі людей померли у місті та росія просто знищує його. 40% житлових будинків не підлягають відновленню.

Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 27.03.2022
Карта бойових дій в Україні 27.03.2022

08:00 З початку вторгнення рф в Україні загинуло 139 дітей та постраждало 205 дітей.

Російські військові вже кілька днів поспіль скидають фосфорні бомби на Авдіївку:

Момент обстрілу Авдіївки фосфорними бомбами
Момент обстрілу Авдіївки фосфорними бомбами

07:00 З'явилося свіже зведення Генштабу ЗСУ, — росіяни зазнають великих втрат і продають у Білорусі своє паливо та їжу за алкоголь.

06:00 Вночі у Харкові були вибухи та пожежі, у небі над містом збили щонайменше одну крилату ракету.

5:00 Європейський банк реконструкції та розвитку запускає пакет фінансової підтримки України в розмірі два мільярди євро.

У звільненому від російських окупантів Тростянці залишаються замінованими багато об'єктів, зокрема лікарня, а також майже немає зв'язку, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

4:00 Україна перейшла на літній час — стрілки годинника зрушили на годину вперед.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, якою прирівняв каски та бронежилети до гуманітарної допомоги, для ввезення якої на територію країни достатньо заповнити лише відповідну декларацію на митному переході.

У небі над Харковом, ймовірно, українська ППО збила російську крилату ракету, повідомляють місцеві телеграм-канали.

2:00 У Генштабі оприлюднили традиційний звіт про те, як минула доба на фронті.

1:00 Зеленський розповів, що заважає зняти блокаду Маріуполя.

"Деблокувати Маріуполь неможливо без достатньої кількості танків, іншої бронетехніки та обов'язково літаків. Про це знають усі захисники України. Знають усі захисники Маріуполя. Знають тисячі людей – громадяни, громадянські, які вмирають там у блокаді", — сказав він.

Нагадаємо, події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення до України – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: шляхи не очікували, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: Росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: Росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутинський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готові кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, доки окупанти кидають бомби на українські міста".

Про те, як розвивалася ситуація 23 березня можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію"

З подіями 24 березня можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 29: уже минув місяць від початку провального нападу росії на Україну"

Інформацію за 25 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 30: Чорнобаївка-10, обстріл українських міст, російські кораблі йдуть на дно"

Дані за 26 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 31: штурм Славутича, визволення Тростянця та важлива мова Байдена"